Ekonomi DASK’tan hasar için 35 milyar TL

DASK’tan hasar için 35 milyar TL

06.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

6 Şubat depremlerinden bu yana yaklaşık 600 bin adet hasar ihbarı alındığını açıklayan DASK 35 milyar lira tazminat ödendiği bilgisini paylaştı. TBB ise bölgeye sürekli finansman desteği sağlandığını, ticari ve bireysel kredilerin Türkiye ortalaması üzerinde arttığını kaydetti.

DASK’tan hasar için 35 milyar TL

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerden bugüne yaklaşık 600 bin adet hasar ihbarı alındığını ve ödenen tazminatın 35 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

DASK, 6 Şubat 2023’te 11 ili vuran, çok büyük can ve mal kaybına yol açarak tüm Türkiye’yi yasa boğan depremin yıldönümünde bir açıklama yaptı. Depremin üzerinden henüz 24 saat geçmeden ilk hasar ödemesinin gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

“Depremin üzerinden geçen 4 ay gibi kısa bir süre içinde, tarafımıza ulaşan ihbarlar içinde işleme aldığımız, hasar evrakı tam olan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tespiti yapılabilmiş tüm konutların hasar ödemelerini tamamlamıştık. Ocak 2024 itibarıyla tarafımıza bildirilen yaklaşık 600 bin adet hasar ihbarına karşılık, tazminat ödeme tutarımız toplam 35 milyar TL’ye ulaştı.

Tüm bunların yanında, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere Zorunlu Deprem Sigortası Tarifesi’ni güncelledik. Poliçe başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 tarihi ve sonrası olan tüm poliçelerin teminatları güncel bedeller üzerinden hesaplanırken, aynı zamanda teminatlar enflasyon koruması altında olacak; her ay, belirlenen enflasyon oranına göre herhangi bir ek prim ödemesi yapılmadan güncellenecek.”

Haberin Devamı

Açıklamada başta sel olmak üzere diğer tüm doğa kaynaklı afet türlerinin DASK kapsamına dahil edilmesi ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldığı belirtildi.

Deprem bölgesinde ticari kredi yüzde 36 arttı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde yaptığı açıklamada, deprem felaketinin ardından bankacılık sektörü tarafından bölgeye finansman desteğinin sürekli olarak sağlandığını vurguladı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bölgeye sağlanan kredilerin büyümesi Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşmiştir. Deprem gününden ekim ayı sonuna kadar Türkiye genelinde ticari krediler yüzde 32 büyürken deprem bölgesindeki büyüme yüzde 36 olmuştur. Bireysel kredilerde de bölgenin kredi büyümesi Türkiye genelinden 10 puan daha yüksek olmuştur.”

Açıklamada TBB’nin, depremin yaşandığı günün sabahı toplanarak, felaketin ekonomik etkilerini sınırlandırmak ve bölgenin en hızlı şekilde normal hale dönmesine katkıda bulunmak amacıyla tavsiye kararları aldığı hatırlatıldı.