Ekonomi Deprem çantası hazır tutulmalı! İçinde neler olmalı?

Deprem çantası hazır tutulmalı! İçinde neler olmalı?

07.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye deprem bölgesinde, pek çok fay hattının üzerinde bulunuyor. Bu nedenle depreme karşı her an hazırlıklı olmak büyük önem taşıyor.

Deprem çantası hazır tutulmalı İçinde neler olmalı

AYLİN RANA AYDİN- Uzmanlar da sık sık deprem çantası hazırlamanın ve evde bulundurulmasının önemine dikkat çekiyor. Online’da deprem çantalarının fiyatları içeriğine göre değişiyor. Deprem çantaları 250 liradan başlayıp içeriğine göre 3 bin liraya kadar çıkıyor. Öte yandan bazı sosyal medya kullanıcıları yaptıkları paylaşımlarda deprem çantalarında fiyatların arttığını belirtiyor. Söz konusu paylaşımlarda deprem çantası fiyatlarının, son depremin yaşanmasıyla arttığı vurgulanıyor.

Haberin Devamı

İhtiyaca yönelik

kkduzmani.com yetkilisi Hakan Sakarya, vatandaşların kendi ihtiyaçlarına yönelik deprem çantalarını hazırlayabileceğini bildirdi. Düdük, fener gibi ürünlerin deprem çantasında yer alması gerektiğine değinen Sakarya, “İç çamaşırı, polar battaniye, alüminize battaniye, hijyenik ürünlerin deprem çantasında bulunmasında fayda var. Hazır deprem çantası setlerinde genellikle ilk yardım malzemeleri gibi ürünler yer alıyor. Bu nedenle vatandaşlar da kendi ihtiyaçlarına göre deprem çantalarını hazırlamayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Neler olmalı?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre deprem çantasında gıda olarak yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.) gibi ürünlerin yer alması gerekiyor. İlk yardım çantası, uyku tulumu, battaniye, çakı, düdük, küçük makas, kağıt-kalem, pilli radyo, el feneri ve yedek piller de deprem çantasında olması gerekenler arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra deprem çantasında bulundurulması önerilen nesneler şunlar: Kimlik kartları, tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, banka cüzdanı, pasaport, giyecek olarak iç çamaşırı, çorap, yağmurluk, iklime uygun giysiler, içme suyu, sabun, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, hijyenik ped, tuvalet kağıdı.

Haberin Devamı

Deprem çantası hazır tutulmalı İçinde neler olmalı