Ekonomi Depremzedelere aylık bağlanacak mı? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı

Depremzedelere aylık bağlanacak mı? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı

17.02.2023 - 07:37 | Son Güncellenme:

Depremin ardından binlerce insan ebeveynsiz ya da eşsiz kaldı. Peki deprem mağdurlarının hayatlarını sürdürebilmeleri için sosyal hakları nedir, maaş bağlanır mı? Ekonomist Muhammet Bayram detayları milliyet.com.tr'ye cevapladı.

Depremzedelere aylık bağlanacak mı Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı

Milliyet.com.tr/ Kahramanmaraş depreminde 38 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybederken yüzlerce çocuk ve genç anne babasız kaldı, yüzlerce insan eşini kaybetti. Geriye kalanlar ise hayata tutunmak için depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Peki doğal afetlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarına maaş bağlanır mı? Ekonomist Muhammet Bayram detayları milliyet.com.tr'ye anlattı.

Haberin Devamı

‘100 BİN LİRA DESTEK ÖDEMESİ AÇIKLANDI’

Ekonomist Muhammet Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Devletimizin depremde yaralanan vatandaşlarla alakalı açıklamış olduğu bir yardım mekanizması bulunmaktadır. İlk etapta her depremzede aileye 15’er bin lira taşınma desteği, 5 bin lira ile 2 bin lira kira yardımı verilecek. Ailesinden bir ferdini depremden kaybeden kişi için 100 bin lira destek ödemesi açıklandı.

Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız için de hem konut sigortası hem DASK ile maddi olarak yaralar sarılmaya çalışılıyor. Aynı zamanda vatandaşlarımızın da hem işsizlik ödeneği ile hem de depremle alakalı maaş bağlanması durumu söz konusudur.

SSK, BAĞKUR VE EMEKLİ SANDIĞI’NDA ÖLÜM YARDIMI NE KADAR?

Haberin Devamı

1999 depremi sonrasında ölen kişinin 360 gün sigorta primi varsa SSK, Bağkur’da 2 bin 54 TL, Emekli Sandığı’nda 8 bin 239 TL ölüm yardımı söz konusuydu.

ÖLÜM AYLIĞI İÇİN NE KADAR PRİM GÜNÜ GEREKLİ?

Aynı şekilde 360 gün prim günü varsa maaş bağlanıyordu. Şu andaki uygulama bunun devam edeceği yönündedir. Ama halihazırda yasalarımızda olan kanuna göre de SSK’lılar 900 prim günü sayısı, Bağkur ve Emekli Sandığı 1800 prim günü sayısına sahipse malulen ve ölüm suretiyle eşine, çocuklarına, yakın akrabasına bağlanabilen bir aylık söz konusudur.

‘SSK'YA YAZILI MÜRACAAT YAPILMASI GEREKLİ’

Yine her durumda SSK’ya yazılı müracaat yapılması gerekmektedir. Bu 30 günlük süreye bağlı ama hastanede yatan vatandaşlar mevcut, SSK’ya başvuramayanlar mevcut bu sürenin uzatılabileceğini düşünüyorum.

DEPREMDEN ZARAR GÖRENLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLECEK Mİ?

Ayrıca işsizlik maaşı durumu söz konusu. En az 600 prim günü sayısı ile beraber 6-8-10 aylık işsizlik maaşı bağlanabiliyor. Bu 600 prim günü sayısının esnetilebileceğini düşünüyorum. Deprem bölgesindeki iş yerleri için de kısa çalışma ödenekleri tekrar devreye alınmış durumdadır.

Kısa çalışma ödeneği zaten şu anda yürürlüğe alındı, nakdi ücret desteğine başvuranlar da alacak. 2024 yılında yürürlüğe girecek bir ahilik sandığı durumu vardı. Yürürlüğe girmesi 2024’e ertelenmişti. Bunun hızlı bir şekilde geri alınma durumu olabilir.

Haberin Devamı

Burada en önemli konu da küçük işletmelerimiz ve esnaflarımızın tekrar ayağa kaldırılabilmesidir. Devletin küçük işletmelere yönelik tekrar faaliyete geçebilmeleri için bir destek açıklaması gerekiyor.”