Ekonomi Destek yağıyor

Destek yağıyor

21.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sonrası ekonomi dünyasından demokrasiye destek mesajları gelmeye devam ediyor. Pek çok dernek ve kuruluş, yayınladıkları mesajlar, yaptıkları açıklamalarla “Yatırımlara devam” dedi.

Destek yağıyor

135 üyeli Amerikan Şirketler Derneği tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerinin yatırımlarını uzun vadeli değerlendirdiği belirtilerek, “Türkiye’nin, yaşanan bu üzücü olaylar ertesinde güçlü mali disiplini, sermaye yapısı, kuvvetli bankacılık sistemi, düzenleyici ve denetleyici kurumlarının aldığı tedbirlerle ekonomik istikrarını korumayı sürdüreceğine inancımız tamdır” denildi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da, “Gün birlikte olup, daha fazla çalışıp, daha fazla üretme günüdür. Buradan tüm sanayicilerimize yatırım yapmaları için çağrıda bulunuyorum” dedi.

‘Devam edeceğiz’

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca da, darbe girişiminin kısa sürede engellendiğini ve üretim sektörüne yönelik oluşacak önemli bir riskin doğmadığını, sanayi ve ekonomiyi güçlendirmek için tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini bildirdi. Kanca, Türk otomotiv sanayinin küresel otomotiv sektörünün önemli üretim merkezlerinden olduğunu belirtirken, 180 ülkeye ihracat yaptıklarını, ulusal ve uluslararası araç üreticilerinin hatlarını gündelik sevkiyatlarla beslediklerini, ayakta tuttuklarını söyledi.

Kanca, “An itibarıyla sektörümüzde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı gibi, tüm iş süreçlerimiz normal düzeninde sürmektedir. Bundan sonraki süreçte otomotiv tedarik sanayinin temsilcileri olarak, sanayimizi ve ekonomimizi güçlendirmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev de, Türkiye’ye güvenlerinin tam olduğunu, tüm yatırımları ve projeleri tüm hızıyla devam ettireceklerini bildirdi.

Abdullayev, bu gibi girişimlerin sadece demokrasi ve hukuk devletine değil, ekonomik kalkınmaya da büyük darbe vurduğunun altını çizerken, “SOCAR olarak Türkiye’de doğrudan ve dolaylı olarak 40 bin kişilik aileyi temsil ediyoruz. Türkiye bizim evimiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’deki yatırımlarımız artarak devam edecek” diye konuştu.

‘Bankaların temeli sağlam’

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin olarak bankaları izlemeye alırken, diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch ise, darbe girişimi sonrası olayların ülke notuna baskı olarak yansıyıp yansımayacağının hükümetin darbe girişimine verdiği tepkilere bağlı olacağını bildirdi. Fitch, tarafından Türk bankaları için yayımlanan açıklamada, bankacılık sektörünün temel olarak sağlam olduğu belirtildi.

Bu arada S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirirken, kredi notunu da BB+’dan BB’ye indirdi. S&P, darbe girişimi sonrası belirsizliğin, Türkiye’nin dış finansmana ihtiyaç duyan ekonomisinde sermaye akışını kısıtlayabileceğini ifade etti.