Ekonomi Dijital oyunda rekor kırılıyor

Dijital oyunda rekor kırılıyor

29.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sömestir ve kar yağışının birleşmesi dijital oyunlara oynanma rekoru kırdırıyor. Mobil, bilgisayar ve konsoldaki pek çok oyun çocuk ve gençleri cezbederken, yetişkinlerin de oynama süresi artıyor. Günde 4 saatten fazla oyun oynayan var.

Dijital oyunda rekor kırılıyor

HANİFE BAŞ - Sömestir ve karın birleşmesi dijital oyunlara rekor kırdırıyor. Araştırmalar oyunseverlerin çoğunun 4 saatten fazla zamanını oyunda geçirdiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Oyun Tasarımcıları Geliştiricileri Yapım ve Yayıncıları Derneği (OYUNDER) Başkanı Tansu Kendirli, sömestir tatilinin başlamasıyla oyun oynama sürelerinde okul çağındaki gençler arasında yüzde 18-24 arasında yükselişler görüldüğünü söyledi.

Kendirli, yetişkinlerde de oyun oynama sürelerinin arttığını belirtirken, ebeveynlere çocuklarının yaşına uygun oyun oynatmaları konusunda dikkatli olmaları önerisinde bulunuyor.

4 saatten fazla

Games Unites CEO’su Dr. Bilgehan Baykal, pandemiyle beraber oyunlara artan ilginin hız kesmediğini dile getirerek, sömestir ve karın birleşmesiyle oynama sürelerinin tavan yaptığını kaydetti. Baykal, “Bu sömestirde de oyuna özellikle mobil oyuna olan ilgi patladı. Bu dönemde evde geçirilen boş vaktin artmasıyla mobil ve bilgisayar oyunlarında geçirilen zaman da artıyor. Yaptığımız araştırmada oyuncuların yüzde 15.1’i günde 3-4 saatini mobil cihazlarını kullanarak geçireceğini belirtiyor. Kullanıcıların yüzde 45.4’ü ise günde 4 saatten fazla mobil cihazlarında vakit geçireceğini aktardı” bilgisini verdi. Baykal, sömestirde en çok tercih edilen oyun türünün yüzde 57.7 ile aksiyon olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Oyunfor.com'un Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, sömestir tatilinin yoğun kar yağışıyla birleşmesinin oyun oynama sürelerinde önemli artış sağladığını dile getirerek, eve hapsolan oyunseverlerin hobileriyle ilgilenmek için bolca zamanı olacağını ifade etti. Türkiye'de oyun içi satın alma oranlarının da arttığına işaret eden Dumanoğlu, döviz kurunun yükselişiyle konsol ve oyunlara erişmekte güçlük çeken oyunseverlerin ücretsiz oyunlarda oyun içi alım yapmaya yöneldiğini aktardı.

Kadın oyuncu sayısı arttı

Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 78’i mobil oyun oynadıklarını belirtirken, bu kitlenin yüzde 52’si erkek, yüzde 42’si kadınlardan oluşuyor. Türk mobil oyuncuların yüzde 46’sı haftada 10 saatten fazla mobil oyun oynuyor. En çok oynanan mobil oyun türleri ise yüzde 48’lik payla puzzle, trivia, kelime oyunları oldu.

App Annie’nin Mobil Raporu’na göre, 2021 sonu itibariyle Türk kullanıcılar mobil oyunlar da toplamda 5.3 milyar saat üzerinde vakit geçirdi.

Haberin Devamı

En çok oynananlar

Türkiye’deki en popüler oyunların bazıları şöyle: PUBG Mobile, Fortnite, Minecraft, Garena Free Fire, Valorant, World of Warcraft, Call of Duty Mobile, Counter-Strike: Global Offensive, Cyberpunk 2077, Roblox, League of Legends, Lords Mobile.

Bunlara dikkat edin

Uzmanlar çocukların kendi yaşına uygun dijital oyunlarda vakit geçirmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Oynama süresini birkaç saatle sınırlandırın.

Oyun oynarken arada çocuğu denetlemekte fayda var.

Cep telefonu ya da tabletlerde çocukların farkında olmadan dijital oyunlara ya da oyun içi ödemelerde çok fazla para harcaması söz konusu olabilir. Ödeme seçeneklerine engel koyun.