Ekonomi Doğan’a inceleme özel uygulama değil

Doğan’a inceleme özel uygulama değil

15.09.2009 - 00:55 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanlığı, Doğan Grubu’nun bütün şirketlerinde, 2003 ve 2004 yılı hesaplarından başlayarak gerçekleştirilen geriye dönük vergi incelemeleri sonucunda şimdiye kadar yazılan toplam 4 milyar 647 milyon liralık vergi cezalarıyla ilgili bir açıklama yaptı

Doğan’a inceleme özel uygulama değil

Bakanlık mensuplarının görevlerini, sağlam gelenekleri doğrultusunda yürüttükleri, bu geleneklerin temelinde adalet ve vicdan ölçüsünün yattığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
“Bütün mensuplarımız üstlendikleri yasal sorumlulukları yerine getirmekte tereddüt etmez ve etmeyecektir. Vergi inceleme elemanları, görevlerini tarafsız, bağımsız ve kanunlar çerçevesinde gerçekleştirmektedirler. Denetim birimlerinin çalışma sistemi dışarıdan her hangi bir müdahaleye kesinlikle imkân tanımamaktadır.”

Komisyonlar okudu
Gelirler Kontrolörlerinden oluşan beş kişilik bir ekibin incelemeleri sonucunda hazırlanan raporların, deneyim ve birikim sahibi elemanlarından oluşan okuma komisyonlarınca değerlendirildikten sonra işleme konulduğu ifade edilen açıklamada, tarh edilen verginin sadece ‘ceza’ olmadığı, işlemin, zamanında tam olarak ödenmeyen verginin ilgili şirketten talep edilmesinden ibaret olduğu ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:
“Hiçbir mükellefe, sektöre veya kişiye özel uygulama yapılması asla söz konusu olamaz. Vergi tarhiyatlarına ilişkin olarak, bütün mükellefler, uzlaşma ve indirim müesseselerinden yararlanabilecekleri gibi dava açma hakkından da yararlanma imkânları bulunmaktadır. Dava halinde ise yüce Türk adaletine güvenimiz tamdır.
İnceleme raporlarına mükelleflerimizin itirazları alışılagelmiş bir durum olmakla birlikte, bu itiraz hakkının, inceleme görevini yerine getirenleri ve idareyi baskı altına almak amacıyla, basın yayın organları vasıtasıyla sistemli bir kampanyaya dönüştürülmeye çalışıldığı gözlemlenmektedir.”

Rahatsızlık yaratıyor
Sadece DYH şirketlerinin incelenmediği, medya sektörünün büyük çoğunluğunun incelendiği veya inceleneceği, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne bağlı mükelleflerin yüzde 40.6’sının incelemeye tabi tutulduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bu mükellefler içinde Türkiye’nin önde gelen birçok holdingi bulunmaktadır. Kaldı ki Gelirler Kontrolörleri tarafından bir mükellefe yazılan en büyük tutar da Doğan Yayın Grubu’na ait değildir. Kontrolörler, incelemeleri sonucu 2008 yılında toplam 190 milyar TL, 2009 Ağustos sonu itibariyle söz konusu gruba yazılan hariç 63 milyar TL matrah farkı bulmuş olup söz konusu matrah farkına ilişkin vergi tarhiyatı yapılmıştır.
DYH’nin özellikle incelendiği, incelemelerin siyasi düşünce veya taleple yapıldığı, denetimin siyasallaştığı yönünde iddialarla birlikte denetim elemanlarına yönelik çirkin iddia ve isnatlarda bulunulduğu görülmekte, bu yayınlardan ciddi rahatsızlık duyulmaktadır. Yapılan/yapılacak yayınlarda kurumsal ve kişisel haklarla ilgili ihlallere ilişkin her türlü yasal haklar saklıdır.”
Doğan Grubu şirketlerine yönelik vergi incelemeleri sonucunda yazılan ağır vergi cezaları, yalnızca Türkiye’de değil dünyada da ‘grubu susturma, yok etme girişimi’ olarak niteleniyor. Dünya basınında bu konuda birçok analiz ve yorum yer aldı. AB makamları da endişelerini dile getirdi.