Ekonomi Domates fiyatı azaldı meyve fiyatı arttı

Domates fiyatı azaldı meyve fiyatı arttı

03.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya Ticaret Borsası (ATB), nisan ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri değişim gösterdi.

Domates fiyatı azaldı meyve fiyatı arttı

Miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 30.77, sebzede yüzde 13.23 artarken, meyvede ise yüzde 9.09 azaldı. Endeksler geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 5.54 artarken, sebzede yüzde 14.86 azaldı, meyvede ise yüzde 2.14 arttı.

Haberin Devamı

Nisan ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates için son 8 yılın ortalama üstünde, sebze ve meyve içinse son 8 yılın ortalamasında gerçekleşti. Yıllık endekslerdeki değişim ise domates için 8 yılın ortalama altında, sebze için son 8 yılın ortalamasında, meyve için ise 8 yılın ortalama üstünde gerçekleşti.

Nisan ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 4.10 olarak gerçekleşirken, miktardaki yüzde 5.54’lük artış, fiyattaki bu düşüşün temel nedenlerinden biri oldu. Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 21.59 olurken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 14.86 azalması, bu ortalama fiyat artışında önemli rol oynadı. Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 48.83 ile ortalama üstünde gerçekleşti. Meyvenin yıllık işlem miktarında yüzde 2.14’lük artışa rağmen fiyatta artış gerçekleşti.