Ekonomi Dünya borsalarında yükselen dalga

Dünya borsalarında yükselen dalga

04.04.2010 - 00:43 | Son Güncellenme:

Dünya piyasalarında yaşanan yükseliş dalgası, İMKB’deki iyimserliği artırdı. Borsada 57 şirketin piyasa değeri 1 milyar TL’nin üzerine çıktı

Dünya borsalarında yükselen dalga

Global piyasalardaki olumlu hava borsaları yeniden zirveye taşıdı. Düşük faiz ve ekonomik toparlanmayı referans alan iyimserlik, yeni para girişini sağladı. Son 10 yılın getiri tablosuna bakıldığında nisan ayında “bahar hareketi” yaşandığı görülüyor.
2002-2004 ve 2005 yılları hariç nisan aylarında çıkış söz konusu. 10 yılın ortalaması alındığında yüzde 11.54 oranında bir prim var. Bu yıl da kriz dönemleri dışında borsalarda sık yaşanan bahar hareketi gözlenmeye başladı. Çıkış hareketlerinin ilk aylarında oldukça temkinli yaklaşılan yükseliş hareketi bir çok kişinin geçtiğimiz yılın bu aylarında aklından bile geçmeyen seviyelere geldi. Hem içeride hem de dışarıda hedefler daha yukarılara taşındı.
İMKB için 70.000’li hedefler çok konuşulur oldu. Ancak temkinli yaklaşımlar da yerini bırakmıyor. Dünya piyasalarındaki iyimserliğin abartıldığını söyleyenler ise hiç de az değil.

Haberin Devamı

Dünya borsalarında yükselen dalga

Dünya borsalarında yükselen dalga

57 firmanın değeri 1 milyarın üzerinde
İMKB’de piyasalardaki iyimserlikle birlikte şirketlerin piyasa değerlerinin de arttığını görüyoruz. 2 Nisan itibariyle 57 firma 1 milyar TL’lik piyasa değeri sınırını aştı. Değer artışında ilk sırayı çıkışta lokomotif görevi üstlenen bankaların alması doğal bir durum haliyle.
Çıkış hareketinin başladığı 25 Şubat’tan bu yana Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası piyasa değerlerini 2.4 ile 8.4 milyar TL arasında artırdılar. Borsayı taşıyan bankalar olduğu için yatırımcının gözü de banka hisselerinde.
Geçen hafta bankalardaki çıkış bir ölçüde ivme kaybetmekle birlikte diğer hisselere para girişi yaşandı. Görünen o ki, “Bankalardaki pozisyonlar bozulmayacak. Fakat daha yüksek primler para girişi görülen ve endeksteki çıkışa çok fazla tepki vermemiş, zirvesinden uzak kalmış hisselerde olacak.”

Dünya borsalarında yükselen dalga

Haberin Devamı

HAFTA BOYUNCA İZLENECEKLER
- ABD’de Ben Bernanke’nin konuşması takip edilecek.
- Euro Bölgesi 4. çeyrek GSYH verileri ve perakende satış verileri takip edilecek.
- Yurtdışı piyasalardaki yükseliş eğilimi devam ettiği sürece İMKB’ye de para girişi devam eder. Yükseliş dalgasında öncü olan banka hisselerinde yorulma gözleniyor.
- Banka hisselerinde gelebilecek satışlar borsaya da olumsuz yönde yansır.

Dünya borsalarında yükselen dalga

ENDEKSİN ÜZERİNDE KAZANDIRAN HİSSELER
Endeksin üzerinde getiri elde etmek isteyenler piyasalardaki gelişmeleri iyi takip edebilmeli ve öne geçen sektörleri iyi analiz edebilmeli. Bilişim ve perakende sektörü hisseleri endeksin çıkışında yüksek performansları ile dikkat çeken hisseler.

Dünya borsalarında yükselen dalga

FİYAT GÖSTERGELERİ DİP SEVİYELERDE OLAN HİSSELER
Endeksteki çıkışa rağmen fiyat göstergelerinde primsiz oldukları gözlenen hisseler var. Primli-primsiz ve ucuz-pahalı kavramları bazen birlikte kullanılmasına rağmen birbirinden ayrı kavramlardır. Bir hisse primli ve ucuz olabilir. Hissenin pahalı mı? Ucuz mu? Olduğu sorusu bilançodan ve finansal göstergelerinden anlaşılır. Prim ise daha çok kıyaslama ve istatistiksel bir göstergedir. Bu hafta fiyat göstergelerinde dip seviyelerde olan hisselerin listesini çıkardık.

Haberin Devamı

Dünya borsalarında yükselen dalga

GELİŞEN ÜLKELER ÇIKIŞTA, DOW JONES 11 BİNİ ZORLUYOR
Dış piyasalarda iyimserlik sürüyor. Dow Jones endeksi 11.000 psikolojik direncini test ediyor. Bu seviyenin geçilmesi diğer piyasalar için de olumlu bir referans olacaktır. Gelecek olası bir kâr satışı da diğer piyasaları etkileyebilir. Dış gündemde ağırlıklı olarak ABD verileri öne çıkıyor. Yunanistan ve Euro Bölgesi’nde yaşanan sorunlar şimdilik gündemde geriye düşünce piyasalarda bir rahatlık söz konusu.

BREZİLYA
Bovespa 2 yılın zirvesini kırdı

Bovespa endeksinde çıkış trendi sürüyor. 71.158 seviyesinde bulunan endeks son 2 yılın zirvesini geçti. Kısa dönemli çıkış trend dirençleri 73.000-73.500 seviyelerinde.
Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Destekler ise 71.000 ve 70.000’de. 70.000’in üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir.

Dünya borsalarında yükselen dalga

RUSYA
Rusya borsası yataydan çıktı

Bir süredir yatay bantta dalgalanan Rusya borsası endeksinde yatay seyir tamamlandı ve yerini çıkış trendine bıraktı.
Endekste ilk dirençler 1.700-1.720 olarak görülürken bu seviyenin üzerinde 1.800 hedef olabilir. Endeksin destekleri ise 1.560 ve 1.520 seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Dünya borsalarında yükselen dalga

AMERİKA
Dow Jones’ta 11.000 seviyesi önemli

Dow Jones endeksinde çıkış hareketi devam ediyor. Endekste ilk direnç 11.000 seviyesinde. Bu seviyelerde hareketlenmelerde kâr satışları görülebilir. Destekler 10.850-10.820 seviyelerinde. Bu seviyenin üzerindeki çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Aksi takdirde kâr satışlarının devamıyla birlikte 10.700 desteği gündeme gelebilir.

Dünya borsalarında yükselen dalga

HİSSE DEĞİŞİMİ YAŞANIYOR. HAFTANIN EN FAZLA PARA ÇIKIŞI YAŞANAN HİSSESİ FENERBAHÇE

Dünya borsalarında yükselen dalga

Canlı borsa parayı çekiyor
Yatırım araçları arasında borsa öne çıkıyor. Dış piyasalara bağlı olarak çıkış hareketi devam ediyor. Banka hisselerindeki çıkışın ivme kaybetmesiyle birlikte hisse bazlı hareketliliğin öne çıktığı bir piyasa görülmeye başladı. Gelen zayıf kâr satışlarında destek seviyeleri korunuyor. Para piyasalarında da aynı iyimserlik var. Bono faiz oranları ve döviz kurlarında düşüş görülüyor.

Haberin Devamı

BORSA
Endeks zirveye yaklaşıyor

Çıkış hareketi devam ediyor. İlk dirençler 58.600-58.800’de. Bu seviyelere hareketlenmelerde kâr satışları görülebilir. Bu seviyeler aynı zamanda endeksin tarihi zirveleri. Bu nedenle orta ve uzun dönem için de önemli. 58.800’in üzerinde kalınması durumunda yeni zirve arayışları gündeme gelebilir. Bu durumda kısa dönemli sonraki dirençler 60.000 ve 62.000’de. Kâr satışlarında ilk destekler ise 57.000 ve 56.300’de. 56.300 kırılırsa satıcılar artar.

Dünya borsalarında yükselen dalga

DÖVİZ
Çıkış denemesi zayıf kaldı

Dolar/TL paritesindeki çıkış denemelerinin 1.550-1.560 lira seviyelerini geçemediği görüldü.
Bu seviyeye hareketlenmelerde satışlar yaşandı. 1.56 lira direnci kısa dönem için güç kazanmış durumda. Sonraki dirençler 1.600 ve 1.640 lira seviyelerinde. Geri çekilmelerde ise verilecek destekler 1.51-1.50 lira seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir.

Dünya borsalarında yükselen dalga

FAİZ
İyimserlik faiz oranlarına yansıdı

Piyasalardaki iyimserliğin etkisini faiz oranlarında da görüyoruz. 8.70 seviyesinin üzerinde yüzde 8.95 ve 9.00 seviyeleri izlenebilir. Bu seviyelerin üzerinde 9.10-9.14 bandı takip edilebilir. Kısa vadede 8.70’in altına kayılması halinde ise 8.35 gündeme gelebilir.
Bono piyasasındaki iyimserliğin altında teknik faiz indirimi olarak adlandırılan beklenti yatıyor. Fakat böyle bir beklentiyi besleyecek bir gelecek pek görünmüyor.

Dünya borsalarında yükselen dalga

ALTIN
Altında yatay hareket sürüyor

Altın fiyatlarında yatay seyirde dalgalanma devam ediyor. Yatay bantta çıkış formasyonlarından “Ters omuz baş omuz” formasyonunda olumlu-olumsuz yönde bir değişim olmadı. 1.140 seviyesi önemli. 1.140 seviyesinin aşılması çıkış formasyonunun işlerlik kazanmasını sağlayabilir. Geri çekilmelerde 1.110 ve 1.086 seviyelerindeki destekler takip edilebilir. Altın yatay hareketten kurtulmadıkça belli bir bant içerisinde dalgalanmaya devam edecek.

Dünya borsalarında yükselen dalga