Ekonomi ‘E-ticaret’e yeni ayar neleri değiştirdi?

‘E-ticaret’e yeni ayar neleri değiştirdi?

05.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

E-Ticaret Kanunu’nda parasal eşikler yüzde 119 artırıldı. E-ticaret platformlarına veri kullanımı, lisans, reklam, indirim gibi alanlarda yükümlülükler getiren limitlerin yukarı çekilmesiyle, daha büyük iş hacimine sahip platformlar kapsama alınırken, küçük hacimli firmalar yükümlülük dışına çıkmış oldu.

‘E-ticaret’e yeni ayar neleri değiştirdi

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Ticaret Bakanlığı’nın kararıyla, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’daki bazı parasal eşikler yüzde 119.67 oranında artırılacak. Bu kapsamda e-ticaret platformlarının iş hacimlerine göre 2023 yılı için 15, 45 ve 90 milyar TL olarak belirlenen eşikler, yüzde 119.67 oranında artırılarak sırasıyla 32 milyar 950 milyon 500 bin TL, 98 milyar 851 milyon 500 bin TL ve 197 milyar 703 milyon TL’ye yükseltildi.

Haberin Devamı

Kanun kapsamında 2022 yılı için 10, 30 ve 60 milyar lira olarak belirtilen eşikler, daha önce yarısı oranında artırılarak sırasıyla 15, 45 ve 90 milyar liraya çakartılmıştı.

YENİ PARASAL EŞİKLER

2024 yılı için belirlenen yeni parasal eşik değerlerle, yıl içindeki net işlem hacmi 32 milyar 950 milyon TL’nin üzerinde olan platformlar, elde ettikleri verileri yalnızca aracılık hizmetlerinin sunulması amacıyla kullanarak başka firmalarla rekabette faydalanamayacak.

Bu miktarın üzerinde iş yapan şirketler, şirket ortaklarının yüzde 5 ve katlarına ulaşan pay devir veya edinimlerini bir ay içinde bakanlığa bildirmekle yükümlü olacak.

Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 197 milyar TL’yi aşan, iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedi geçen platformlar ise aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerinde, kredi kartıyla yapılan kredili ödeme işlemleri ile diğer ödeme işlemleri hariç olmak üzere, ekonomik bütünlük içinde bulunduğu bankaların, kredi verme işlemleri dahil, sundukları her türlü hizmetin gerçekleştirilmesine ilişkin faaliyette bulunamayacak.

Haberin Devamı

Piyasanın en büyük oyuncularını oluşturan bu e-ticaret platformları, kendi satışları hariç olmak üzere taşımacılık ve kargo faaliyeti gerçekleştiremeyecek. Belirlenen yeni sınırlarla elektronik ticaret pazar yerleri ile elektronik ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin lisans, reklam, indirim, bağımsız denetim, veri taşıma ve kullanma gibi yükümlülükleri düzenlenirken, sınırlamalar cirosu daha fazla olan e-ticaret firmalarına doğru genişletilmiş oldu.