Ekonomi Eğitim ihracatını uçuracak

Eğitim ihracatını uçuracak

21.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hizmet İhracatçıları Birliği ve Türk Hava Yolları eğitim ihracatına yönelik iş birliğine imza attı. Yapılan protokol ile uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye ulaşımında indirim sağlanacak.

Eğitim ihracatını uçuracak

Türk Hava Yolları (THY) ve Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) eğitim ihracatına yönelik bir iş birliğine imza attı. Yapılan protokol kapsamında 20 Aralık 2022- 28 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenen biletlemeler ve gerçekleşecek uçuşlar için HİB’e üye eğitim ve öğretim kuruluşları aracılığıyla, Türkiye’de eğitim alan uluslararası öğrencilerin ailelerine ekonomi kabini gidiş-dönüş seyahatlerinde (promosyon sınıflar hariç) yüzde 30 indirim sağlanacak. Bu indirim imkânı, eğitim hizmetleri ihracatının yoğun olduğu İran, Irak, Ürdün, Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Somali, Mısır, Sudan, Nijerya, Fas, Cezayir, Cibuti ve Kamerun çıkışlı, gidiş-dönüş uçuşlarda geçerli olacak.

Haberin Devamı

THY, 20 Aralık 2022-30 Kasım 2023 tarihleri aralığında düzenlenen biletlemeler ve 20 Aralık 2022-31 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek uçuşlar için HİB’e üye eğitim ve öğretim kuruluşlarına ayrıca bir indirim daha sağlayacak. Buna göre, ilk defa 2022 ve 2023 yıllarında yeni kayıt yaptıracak uluslararası öğrenciler ve 3 aile yakınının, ekonomi kabininde tek yön ve gidiş-dönüş seyahatleri için yüzde 20 indirim yapılacak.

Eğitim ihracatını uçuracak

Hedef 5 milyar $

İş birliği töreninde konuşan HİB Yönetim Kurulu Başkanı ve THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, hizmet ihracatında hedeflere ulaşabilmek için stratejik iş birliklerinin oldukça mühim olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin eğitim faaliyetlerinde UNESCO verilerine göre uluslararası öğrenci sayısı bakımından dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer aldığını ve 2020 yılında 200 bin uluslararası öğrencinin ağırlandığı kaydeden Bolat, “Özellikle pandemi döneminde üniversitelerin yaptığı yoğun çalışmalar sonucu bu rakamın, bu yılın sonunda 300 bine yaklaşacağını öngörüyoruz. Sektörümüzün 2023 yılı hedefi ise 350 bin uluslararası öğrenciyi Türkiye’de ağırlamak. Bugün 140’tan fazla ülkeden öğrenci ağırlayan sektörümüzün uluslararası öğrenci temininde ilk 5 ülke arasına girmesini arzuluyoruz. Uluslararası öğrencilerden elde edilen geliri 2025 yılında 3 milyar dolara, 2030 yılında 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uzak ülkeler

HİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eğitim Hizmetleri Komitesi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın ise iş birliği sayesinde öğrenci sayısında yakalanan artış trendinin hızını artıracağını belirtti. Uzak ülkeler stratejisini hayata geçirdiklerinin de altını çizen Aydın, hedeflerinin uzak ülkelerdeki öğrencileri Türkiye’ye çekmek olduğunu ifade etti.

Uluslararası öğrenci sayısını 2025’te 500 bine çıkarabileceklerini söyleyen Aydın, “Eğitim sektöründe 1.5 milyar dolar girdimiz var. Hedefimiz 2025’te bu rakamı 3 milyar dolara çıkarmak. Bugün yaptığımız protokol uluslararası öğrenci sayımızı artırmada çok önemli bir faktör ve parametre olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyaya Türkçe öğretecekler

HİB bünyesinde dizi ve film sektörünün de olduğunu söyleyen Ahmet Bolat, “Bir programın altyapısını çalışıyoruz. Türk dizilerinin yayınlandığı ülkelerde emekliliği yaklaşan ya da ev kadınları Türkçeye ilgi duyuyor. Bu insanlara ulaşarak özellikle Antalya’da düşük sezonlarda bir aylık Türkçe kursu kampanyası başlatıyoruz. Belirli sezonlarda bir aylık kurs olacak. Bir diğer haber ise İstanbul Aydın Üniversitesi’nin başkanlığında dünyaya Türkçe öğretmek amacıyla bir kanal kurmayı planlıyoruz” diye konuştu.