Ekonomi Altın fiyatları ile ilgili çarpıcı tahmin! Ekonomistler 'çok riskli' dedi ve uyardı

Altın fiyatları ile ilgili çarpıcı tahmin! Ekonomistler 'çok riskli' dedi ve uyardı

07.06.2023 - 11:12 | Son Güncellenme:

Altın fiyatların her geçen gün rekora konuşuyor. Yatırımcılar altın fiyatlarını yakından takip ediyor. Peki altın fiyatlarında yeni rekorlar gelir mi? Ekonomistlerden çarpıcı tahmin! İşte detaylar...

Altın fiyatları ile ilgili çarpıcı tahmin Ekonomistler çok riskli dedi ve uyardı

Milliyet.com.tr/ Dolar/TL'nin 23 TL'yi görmesiyle gram altın da 1.464 liraya çıkarak yeni zirvesini gördü. Gram altındaki günlük yükseliş yüzde 7'yi buldu. Altın fiyatlarından yeni rekorlar gelir mi? İşte detaylar...

Haberin Devamı

SERT YÜKSELİŞİN SEBEBİ NE? 

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İçerideki altın hareketi dolar/TL kurundan kaynaklıdır. Seçim öncesi ve sonrası süreçte dolar 20 TL’nin altında satıcılı görünümünü devam ettirmişti. Şu anda dolarda mevcut piyasa koşullarına doğru yükseliş hareketi görüyoruz. 22 TL seviyesinin üzerinde dengelenmeye çalışan dolar/TL kuru gram altındaki hareketin başlıca nedenlerinden biridir.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Merkez Bankası’nın 22 Haziran’daki faiz toplantısına kadarki süreçte kur ve altın tarafında hareketli günler bizi bekliyor.

YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Şu anda dolar hareketinden etkilendiği için denge noktası olarak belli bir seviyeyi söylemek zor. Ancak 1450-1550 bandında bir seviyeye oturmasını bekleyebiliriz.

Haberin Devamı

Burada 22 Haziran’da Merkez Bankası'nın kararı, faizlerde değişim yapacak mı? Eğer yaparsa ne kadarlık bir faiz artışı olacaksa gram altın buna göre bir denge noktasını görebilir. O zamana kadar piyasalarda dalgalı hareketler görülebilir.

TAHMİNLERİNİZ NELER? 

Özellikle 12 ay ve 24 aylık periyotlar olarak bakacak olursa büyüme rakamlarının aşağı yönlü revize edildiği bir süreçte altında Fed baskısının da kalkma ihtimali, faiz artışlarını daha da azaltılması ihtimalini de göz önünde bulunduracak olursak gram altında 1500 lira 2000 bandında bir hareket görebiliriz. 12 ay ve 24 aylık periyotlarda bu seviyeler kritik. Gram altında hareket yukarı yönlü devam edecektir.”

Ekonomist Hikmet Baydar ise milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle ons altında şu anda zeminsiz bir seyir var. Yatay bir sıkışma söz konusu. Yukarı sinyali vermek üzere. Bu ons altın için geçerli.

Eğer ons altın fiyatı 1977’nin üzerini görürse anlık olarak o zaman göstergeler yükselecek sinyalini vermeye başlayacaktır.

Küresel ekonomi altını destekliyor mu? Bu konuyla ilgili Çin’in ihracat ve ithalat rakamları beklentilerden kötü geldi. Dünya Bankası küresel ekonomi kırılgan bir durumda diye bir yorum yaptı.

Haberin Devamı

Küresel ekonomide gelişmekte olan büyümenin düşeceğini öngörüyor. Büyümede ciddi yavaşlama söz konusu. Bu tasarruf birikimlerini azaltan bir husustur. Faiz artırımları konusunda Fed’den bir yükseliş geleceği korkuları yurt dışında hala fiyatlanıyor. Fed’in yüzde 80 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı fiyatlanıyor.

Yurt dışındaki temerrüt krizinin çözülmüş olması piyasalarda olumlu fiyatlanıyor. Bunların hepsi altını doğrudan etkileyen unsurlar.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

Yurt içinde ise yeni Kabine sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonu gündemden çıkarmaya kararlıyız dedi. Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmenin yolu kurun yükselmesini engellemektir. Ancak bugün dolar ve euro yüzde 7 civarında yükseldi.

Sayın Mehmet Şimşek ortadoks politikalara döneceği mesajını veriyor. Piyasalar 25 puana kadar faizlerin yükseleceğini düşünüyor. Bunların hepsini tasarruf araçlarının aleyhinedir.

GRAM ALTINDA KISA VE UZUN VADEDE BEKLENTİLER NELER?

Haberin Devamı

Gram altında döviz sepetinin TL karşısında değer kazanmasının etkileri görülüyor. Gram altının 1500 lira üzerini görmesi kolay. Ancak piyasa sağlıklı hareket etmiyor. Burada sert düşüş de görülebilir. Dolar/TL’de bir geri çekilme durumu söz konusu olursa gram altın düşebilir.

‘ALTINDA ALIM İÇİN GÖSTERGELER ÇOK RİSKLİ’

Teknik göstergelere göre piyasalar kısa vadede anlamlı seviyelerde değil. Çok agresif yükseldi. Yeni alım için şu anda göstergelerin çok riskli olduğunu söylemek mümkün.”