Ekonomi Emekli zammında %6-8 formülü

Emekli zammında %6-8 formülü

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yılbaşında memur emeklileriyle Bağ-Kur ve SSK emeklileri arasında oluşan yaklaşık 12 puanlık zam farkının giderilmesi için çalışma sürüyor.

Emekli zammında %6-8 formülü

MİTHAT YURDAKUL Ankara - SSK ve Bağ-Kur’lulara ilave zam için yüzde 6-8’lik bir oran öne çıkıyor. Böylece zamları yüzde 37.5’ten 43-45 bandına çekilecek olan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının, memur emeklileriyle tam dengelenmesi için temmuz ayında yapılacak ara zam dönemi hedefleniyor. 

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, önceki gün yaptığı açıklamada, konuyla ilgili bir yasal düzenleme çalışması bulunduğunu belirtmişti. Edinilen bilgiye göre, emekliye zam teklifi hazırlandıktan sonra önümüzdeki hafta yapılması beklenen Kabine toplantısında masaya yatırılacak. Gerekirse rötuşlar da yapılacak teklifin 16 Ocak’ta yasama faaliyetlerine başlayacak TBMM’ye sevki gerçekleştirilecek. Teklifin Meclis’teki komisyon ve Genel Kurul süreçleri ile Cumhurbaşkanı’nın onay süreci dikkate alındığında emekli aylıklarına zammın yansıtılması için şubat ayı ağırlık kazanıyor. Bu durumda, ocak aylıklarını yüzde 37.5 zamlı olacak olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, şubat ayında da aylıkları ile birlikte ocak farkları ödenecek. 

Haberin Devamı

Bu çalışmanın yanında en düşük aylıkların yükseltilmesi planı da rafa kalkmış değil. Bu kapsamda en düşük emekli aylığının 10 bin lira gibi rakama çıkması söz konusu. En düşük aylıkların yükseltilmesinin, tüm işçi ve Bağ-Kur’lu emeklilerine oransal artışla birlikte uygulanması da senaryolar arasında. Emeklilerin kök aylıklarına ayarlama yapılması ve alınan aylığa göre bütün emeklilere değişen oranlarda zam yapılması senaryosuyla gündeme gelen yüzdelik dilim düzenlemesinin ise yakın vadede geride kalan bir olasılık olduğu öğrenildi. Emekli aylıklarıyla ilgili düzenlemenin, kanun teklifi üzerindeki çalışma tamamlandıktan sonra kesinlik kazanması bekleniyor.