Ekonomi Emekliler dikkat! Bayram ikramiyeleri için flaş tahmin

Emekliler dikkat! Bayram ikramiyeleri için flaş tahmin

16.06.2023 - 07:26 | Son Güncellenme:

Çalışanlar asgari ücret artışının ne kadar olacağını merakla beklerken, milyonlarca emeklinin gözü kulağı ise bayram ikramiyelerinde. Peki yeni dönemde bayram ikramiyelerine zam gelecek mi? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş cevapladı. İşte detaylar...

Emekliler dikkat Bayram ikramiyeleri için flaş tahmin

Milliyet.com.tr/ Tüketici Fiyat Endeksi mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 39,59'a geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise geçtiğimiz günlerde, "En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya, emeklilerimizin bayram ikramiyesini 2 bin liraya çıkardık. Bu rakamı daha yukarıya çıkarmanın hesabı içerisindeyiz" diye konuşmuştu. Peki bu durumda bayram ikramiyeleri kaç lira olacak? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş cevapladı.

Haberin Devamı

Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Memurlar, kamu işçileri ve emekliler için öngörülmüş olan zammın gerçekleşeceği kanaatindeyiz. Memurlar için 22 bin TL taban ücret verileceği söylenmişti bunun gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

Asgari ücret ve diğer ücretlere bu yansıtılacaktır. Verilmemiş olan sözlerle ilgili bir uygulama yapılmayacaktır.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ İÇİN YENİ TAHMİN

Emekli ikramiyelerine ilişkin yüzde 45’in üzerinde bir zam yapılacağını düşünüyoruz. Şu anda halihazırda yüzde 50’ye yuvarlanarak emekli ikramiyelerinin 3 bin TL olarak karşımıza çıkacağını öngörüyoruz.

HAZİRAN AYI ENFLASYONU NE OLUR?

Enflasyonda çok kötü bir senaryo karşımızda yok. Ben altıncı ayda seçim döneminde yapılan harcamaların etkisinin görüleceğini ancak bu süreçte altıncı ayda enflasyonun yüzde 20 seviyesinin altında kalacağı kanaatindeyim. Dolayısıyla da yapılacak yüzde 45’lik artış ciddi oranda refah payı içerecektir.

Haberin Devamı

Bu yüzde 45’lik artışın memur, emeklilere yapılacağını düşünüyorum. Aynı zamanda asgari ücrete temmuz ayında da bu oranda bir zam yapılabileceği kanaatindeyim.”

‘ASGARİ ÜCRETTE SATIN ALMA GÜCÜ ARTACAK’

CNN Türk’te Gece Görüşü programına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomide yeni döneme ilişkin önemli mesajlar verdi. Yılmaz, şunları söyledi:

ETİKELERDEKİ YÜKSEKLİK: Aşama aşama bu konuda birtakım mesafeler alacağız. Dünyadaki gelişmeler de bize yardımcı olacak. Emtia fiyatları gerilemeye başladı. Orta Vadeli Programda bunun cevabını göreceksiniz. Bu süreçte çalışan kesimleri enflasyona ezdirmeme yönünde tedbirleri alacağız.

KUR KORUMALI MEVDUAT: İyi bir işlev gördü. Gerçekten kurun bir dönem kontrolden çıkmasını engelleyici bir mekanizma oldu. Ama başından itibaren de geçici bir düzenleme yapıldı. Belli bir vade koyduk. Burada ani bir şekilde KKM’den çıkış olmalı mı? Olmamalı. Burada tedrici bir geçiş olmalı. Ani geçiş yapmazsınız. Biraz böyle kendi halinde biraz da izleyeceğimiz yeni finansal enstrümanlarla bu geçişi sağlayacağız.

ÜCRET ARTIŞLARI: Asgari ücretle ilgili görüşmeler başlamış durumda. Temmuz ayının başlarında bitecek ve asgari ücrette satın alma gücünü artıracak bir yaklaşım sergileyeceğiz. Memur maaşları ve emeklilere ilişkin çalışmalarda Meclis’e gitmesi gereken düzenleme ve artışlar olacak. Onlar da çalışılıyor. Geniş toplumsal kesimlerin satın alma gücünü korumaya yönelik adımları atacağız. Herhangi bir tereddüt söz konusu değil. Enflasyona çalışanları ezdirmeyeceğiz.

Haberin Devamı

KAMUDA ÇALIŞAN İŞÇİLERE İKRAMİYE! TARİH BELLİ OLDU

Kamuda çalışan işçilere 2023 yılında verilecek ikramiyenin ilk yarısı 23 Haziran’da, ikinci yarısı ise 18 Aralık’ta ödenecek. Kamuda çalışan işçilere ikramiye ödemesine ilişkin karar Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, kamu işçilerine bu yıl verilmesi gereken ikramiyenin ilk yarısı Kurban Bayramı’ndan önce 23 Haziran’da ödenecek. İkinci yarısı ise 18 Aralık tarihinde ödenecek.