Ekonomi Emeklilere 5 bin TL Meclis’ten geçti

Emeklilere 5 bin TL Meclis’ten geçti

26.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesini öngören yasa maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Emeklilere 5 bin TL Meclis’ten geçti

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - İkramiyenin kasım ayının ilk yarısında emeklilerin hesaplarına yatırılması bekleniyor. Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaşan teklifte yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

- 12,2 milyon çalışmayan emekli, dul ve yetim aylığı alan vatandaşa bir defaya mahsus 5 bin TL emekli ikramiyesi ödemesi yapılacak. Bu ödeme, sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında gerçekleştirilecek.

- Tek seferde 100 günden az süreli turizm kiralamaları için sözleşme yapılmadan önce izin belgesi alınması gerekecek. İzin belgesi vermeye Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak ve bu yetkisini valilik vasıtasıyla da kullanabilecek.

- İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 ila 500 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Haberin Devamı

- İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek.