Ekonomi Emekliye 5 puan ek zam ve alt sınır artışı

Emekliye 5 puan ek zam ve alt sınır artışı

17.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2024’ten itibaren 6 aylık artış oranının 5 puan yükseltilerek yüzde 42.6’ya çıkarıldığını açıkladı. Emekli maaşı alt sınırı da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi.

Emekliye 5 puan ek zam ve alt sınır artışı

MİTHAT YURDAKUL - ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bütçe imkanlarımızı zorlama pahasına da olsa emeklilerimizi asla darda bırakmıyoruz. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin Ocak 2024’ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42.6’ya yükseliyor. Önümüzdeki temmuz ayındaki artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklar. Ayrıca sosyal devlet ilkemiz gereğince uygulamaya aldığımız emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2024’ü ‘emekliler yılı’ olarak ilan ettiklerini belirten Erdoğan emeklilerin hayat kalitesini artıracak yeni hizmetlerin devreye alınacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen ve yaklaşık 4 saat süren Kabine Toplantısı’nın ardından emeklileri yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıkladığı SSK ve Bağ-Kur emeklisine ilave 5 puanlık zamla birlikte, SSK ve Bağ-Kur’luların ocak ayı zamları yüzde 42.6’ya çıkacak. İlave zamma rağmen işçi ve esnaf emeklileri ile memur emeklileri arasında kalan yüzde 6’yı aşkın zam farkının ise önümüzdeki temmuz ayında yapılacak düzenlemeyle kapatılması öngörülüyor. En düşük aylıkların 10 bin liraya yükseltilmesinde uygulanacak formül de önümüzdeki süreçte netleşecek.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamayla, toplu sözleşme farkıyla birlikte yılbaşında yüzde 49 zamma hak kazanan emekli memurlardan yaklaşık 12 puan daha düşük zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlarına 5 puan ilave artış yapılacak. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yılbaşındaki enflasyon farkıyla yüzde 37.57 olarak belirlenen zam oranları yüzde 42.6’ya çekilecek. En düşük emekli aylığı tutarı da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek.

Hedef temmuzda eşitleme

Erdoğan’ın açıkladığı rakamlarla, memur emeklisi ile işçi ve Bağ-Kur emeklisinin yılbaşı zammı arasındaki fark azalırken, iki kesimin zam oranlarının temmuz ayında yapılacak ara zamla kapatılması öngörülüyor. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında da yapılan ilave zamla, memur emeklileriyle emekli işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları birbirine eşitlenmişti.

Emekliye 5 puan ek zam ve alt sınır artışı

En düşük aylıkta formül belli olacak

Yüzde 5’lik ilave zam ile en yüksek emekli aylığının 10 bin liraya çekilmesine ilişkin düzenleme, geçtiğimiz günlerde AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan ve asgari ücret desteğiyle kısa çalışma ödeneği düzenlemelerini içeren kanun teklifine ilave edilecek.

Söz konusu değişikliklerin Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında teklife eklenmesi bekleniyor. TBMM’de komisyon ve Genel Kurul süreçlerinin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla emekliye ilave zam, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Yaşanacak süreç nedeniyle emekli aylıklarına zammın yansıtılması için şubat ayı ağırlık kazanıyor. Bu durumda, ocak aylıklarını yüzde 37.5 zamlı olacak olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, şubat ayında da farkları ödenecek. En düşük aylıkların 10 bin liraya yükseltilmesinde uygulanacak formül de önümüzdeki süreçte netleşecek. Daha önce aylıkları 7 bin 500 liranın altında kalan emeklilerin aylıkları, Hazine tarafından 7 bin 500 liraya tamamlanmış, sonraki zamlar ile taban aylıkları üzerine uygulanmaya devam etmişti. Yeni düzenlemede de aynı formülün uygulanmaya devam etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Emeklilerin kök aylıklarına ayarlama yapılması ve alınan aylığa göre bütün emeklilere değişen oranlarda zam yapılması senaryosuyla gündeme gelen yüzdelik dilim düzenlemesi ise şu anda gündemde değil.