Ekonomi ‘Emlakta proje geliştirmede hareketlilik yaşanır’

‘Emlakta proje geliştirmede hareketlilik yaşanır’

30.03.2022 - 06:25 | Son Güncellenme:

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, düzenleme sayesinde üzerinde taşıdığı KDV finansman yükü azalan sektörün, KDV iadeleri için harcadığı zaman ve emeği asli işine yöneltebileceğini söyledi.

‘Emlakta proje geliştirmede hareketlilik yaşanır’

DUYGU ERDOĞAN - Durbakayım, “Yıllardan beri afet riski altındaki alanlarda 150 metrekare sınırını 1 metrekare dahi aştığında yüzde 1 olan KDV oranının yüzde 18 olarak uygulanması çok anlamsızdı. Sektörümüz, nihai tüketicinin yüzde 18 KDV yükünün altına girmemesi için projelerdeki daire büyüklüğünün 150 metrekareyi geçmemesi için çok büyük uğraş veriyordu. Diğer taraftan yüzde 18 KDV ödenerek alınan arazide geliştirilen projelerde, KDV’si yüzde 1 olan gayrimenkul projeleri yapılabiliyordu. Bu da proje geliştirilmesinde büyük bir engel teşkil ediyordu. KDV oranının yüzde 8’e inmesi ile bu alanda da bir hareketlilik doğacaktır” dedi.

Haberin Devamı

KDV’de sadeleştirme çalışmaları kapsamında konut ve arsa satışında yapılan vergi indiriminin sevindirici olduğunu belirten Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ise, “Konutun ve arsanın ardından kamu projelerinde artık taşınamaz hale gelen maliyetleri düşürecek adımların atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.