Ekonomi Enflasyon rakamları belli oldu! Asgari ücret için flaş tahmin

Enflasyon rakamları belli oldu! Asgari ücret için flaş tahmin

05.06.2023 - 10:48 | Son Güncellenme:

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 39,59'a geriledi. Peki asgari ücrette artış ne olacak? İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 40 seviyesinin altına gerilemiş oldu. Peki asgari ücrette artış ne olacak? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Mehmet Şimşek’in açıklamalarına bakacak olursa rasyonel zemine oturulacağı açıklamaları var. Biz enflasyonun maliyet kaynaklı olduğundan bahsetmiştik. Enflasyonun hızlı bir şekilde düşüşe geçeceğinden bahsetmiştik.

Mehmet Şimşek, açıklanabilir, şeffaf, tutarlı, uluslararası normlara uygun ekonomi politikası uygulanacağını söyledi. Memur maaşları, asgari ücret artışlarında önceki dönemde verilen sözlerin tutulacağını bilmeliyiz. En düşük memur maaşı 22 bin TL seviyesine geldi.

Enflasyon oranlarına bakacak olursak yüzde 15-16 bir enflasyon var. Yüzde 15-16 zammı kimse kabul etmez. En düşük emekli maaşları 7500 liraya artırılmıştı. 7500 üzerinden kademeli artış yapılacağı söylendi.

Haberin Devamı

Enflasyonun daha kısa vadeli değil orta vadede dizginlenebileceği, politikaların orta vadede belli olabileceği bir dönem yaşıyoruz. Piyasada olumlu bir hava var. Mehmet Şimşek gelmeseydi dahi burada teveccüh ve güven sayın Cumhurbaşkanının kendinedir. Güven ve istikrar sürdürülebilir olacağı için memur, emekli, asgari ücretliye verilecek sözler tutulacaktır.

Çalışma Bakanı asgari ücrette 500 dolar seviyesini boşuna telaffuz etmedi. 500 dolar seviyesi şu anda 11 bin TL civarında. Yüzde 40-45 artış olursa 12 bin TL’ye çıkacağını öngörüyorum. Asgari ücrete yapılacak zam önemli.

Asgari ücrete yüzde 40 artış yapılacağını diğer ücretlerin bu orandan faydalanacağını. Memurlara da en düşük memur maaşı 22 bin TL seviyesindeydi yine aynı oranlarda artış yapılacağını bekliyorum."

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Son 5 aylık 15.26 enflasyon çıktı. Kanun gereği işçi ve Bağkur emeklileri zaten son 6 aylık enflasyon oranı çerçevesinde zam alıyorlar. Yüzde 15.26 zam kesinleşti.

Cumhurbaşkanı daha önce vaatlerde bulunmuştu. Refah payı ile birlikte daha yüksek zamdan bahsedilmişti. Ben önümüzdeki ayda açıklanacak rakamlarla birlikte yüzde 25’in altında bir artışın olmayacağı kanaatindeyim.

Haberin Devamı

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNE ARTIŞ NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklisi için toplu iş sözleşmesi geçerli olacak. Toplu iş sözleşmesindeki hükme göre yüzde 8’lik zam artı enflasyon farkı alınıyordu. Yüzde 8’in üzerindeki enflasyon farkı temmuz maaşlarına yansıtılacağı için memur ve memur emeklisinin de 15.26’lık rakam ile birlikte ve yine Cumhurbaşkanının seçim döneminde söylediği gibi en düşük memur maaşının 22 bin liraya gelecek olması sebebiyle maaş artışlarının memur ve memur emeklisi için yüzde 25-30 aralığında gerçekleşeceğini düşünüyorum.

ASGARİ ÜCRET İÇİN YENİ TAHMİN

Asgari ücrette de bir artış yapılacağı zaten ifade edilmişti. Temmuz ayında bir güncelleme söz konusu olacaktır. Rakamın ne kadar olacağı konusunda farklı görüşler var ancak benim tahminim asgari ücretin netinin 10 bin 500- 11 bin TL aralığında olması yönündedir.”