Ekonomi Esem Spor, İngiliz kanguruyla dönüyor

Esem Spor, İngiliz kanguruyla dönüyor

23.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi Adidas’la tanıştıran ve bir kuşağın ayağından düşürmediği, yerli spor ayakkabının gözbebeği olan Esem Spor küllerinden doğuyor.

Esem Spor, İngiliz  kanguruyla dönüyor

Esem Spor Genel Müdürü Barbaros Akyıldız bu yıl içinde Esem marka terlik ve spor ayakkabılarla yeniden perakendeye döneceklerini söyledi. Marka bilinirlikleri yüksek olmasına karşın uzun süredir pazarda olmadıkları için ilk etapta markayı ürünle destekleyeceklerini anlatan Akyıldız, “Ürünlerimizi en son 2005 yılında pazara verdik. Bu yıl gerek üretim gerek satış anlamında çalıştığımız perakendeci ortaklığımızla pazara geri döneceğiz” dedi.
Şu an yalnızca Slazanger markasıyla lisans anlaşmalarının bulunduğunu hatırlatan Akyıldız, bu hafta içinde tamamlanması beklenen yeni lisans anlaşmasıyla ilgili olarak şunları anlattı: “Görüşmelerimiz olumlu devam ediyor. Uluslararası koleksiyondan Türkiye için uygun olanları seçerken kendi özel koleksiyonlarımızı da oluşturacağız. Tekstil ürünlerinin tamamını fason olarak üreteceğiz. Ayakkabıların aksesuar ve çantaların bir kısmı yerli üretim, bir kısmı ithal olacak. Çok katlı mağazalar, zincir ve bağımsız spor mağazalarıyla tüketicilerle buluşacağız.”

Esem Spor ortaklık yapısı
Ortak ünvanı Payı (%)
Cankurtaran Holding A.Ş. 64.06
Halka Arz 16
Cankurtaran Yapı A.Ş. 15.76
Diğer Gerçek ve Tüzel Kişiler 4.18

Adidas’la tanıştırdı
- Cankurtaran Holding bünyesinde yer alan Esem Spor 1977’de Emin Cankurtaran tarafından kuruldu.
- Adidas’ı Türkiye’ye ilk getiren iş adamı olan Cankurtaran Fenerbahçe eski başkanlarındandı.
- 2001 kriziyle güç kaybetmeye başlayan holding 2004’te borçlu olduğu bankalar nedeniyle sıkıntı yaşadı. TMSF ile yapılan anlaşma sonrası yarı yarıya küçüldü.
Şirketi kurtarmak için 2008’de Amerikalılarla görüşen Emin Cankurtaran 2009’da vefat etti
- Kurucusunun vefatından sonra zor günler geçiren Esem Spor’a Deutsche iflas davası açtı. Holdingse iflas erteleme davası açtı
- Arena, Adidas, Slazenger ve le coq sportif gibi dünyaca ünlü spor giyim markalarının Türkiye distribütörlüğünü yapmıştı.
- Şirketin Merter’deki tekstil fabrikası 1999’ta, Güneşli’deki ayakkabı fabrikası 2005’te kapandı.


Anahtarı nereye koymalı?
- Keseli ve fermuarlı modelleriyle 80’li yıllarda önce Amerika’da popüler olan Kangaroos marka ayakkabılar 1979 yılında mimar ve spor tutkunu Bob Gamm’ın ihtiyacından doğdu. Günde 10 kilometre koşan Gamm, dolabının anahtarını nereye koyacağını bilemediği için kenarında bozuk para, anahtar saklamaya uygun küçük fermuarlı cepleri olan bir ayakkabı tasarladı. Ardından marka adını yavrusunu kesesinde taşıyan kangurudan aldı. 1980’lerde Amerika’da jogging (yavaş ve tempolu koşu) çok moda olduğu için ayda 700 bin adet satan marka, NBA basketbol ligi ve Amerikan futbol liginde de kullanıldı.
- 80’lerin sonunda yavaş yavaş popülerliğini yitiren marka 90’larda Avrupa’ya açıldı. Nostaljisi ve dizaynıyla yeniden üne kavuştu.
- 60’tan fazla ülkede satılıyor.
- Speedo, Ellesse gibi markalara sahip İngiliz Pentland Brands bünyesindeki marka bu yıl 30’uncu yaşını kutluyor.