Ekonomi Etsiz çiğ köftede büyük tehlike

Etsiz çiğ köftede büyük tehlike

05.12.2013 - 16:59 | Son Güncellenme:

Komagene Genel Müdürü Çetin Tekdemir, çiğ köfteye et aromosı vermesi için kullanılan bulyonun büyük tehklike saçtığını söyledi.

Etsiz çiğ köftede büyük tehlike

Etsiz çiğ köfte sektörün önemli markalarından biri olan Komagene'nin Genel Müdürü'nden tüketiciler için önemli uyarılar geldi.

Haberin Devamı

Çiğ köfteye et aroması vermek için kullanılan bulyona dikkat çeken Tekdemir, “Araştırmalar gösteriyor ki, sektörde et aroması sıklıkla kullanılıyor. Maalesef sadece merdiven altı olarak tanımladığımız noktalar, tezgahlarda değil, kurumsal duran bir çok marka da etsiz çiğköfte adı altında, çiğ köfte karışımlarında et aroması olarak “bulyon” kullanıyor. Ancak çiğ köfte bekleyen bir ürün olduğu için, bulyon bakteri üremesine açık bir ortam yaratıyor, bu durum da tüketicilerin sağlığını tehdit ediyor. Sektörü etkileyen bu olumsuz durum ve tüketicilerin doğru bilinçlendirilmemesinden ve denetim zaafiyetinden biz de sektörümüz adına mağduruz” diye konuştu.

Çin tuzu uyarısı

Avrupa’da hızla yayılan EHEC virüsüne de sebep olduğu tespit edilen, içeriğinde “et bulyon” bulunan etsiz çiğ köftelerin riskine dikkat çeken Tekdemir; “Bulyonun sakıncasının yanı sıra, et ve et ürünlerine hassas olan tüketiciler de bilmeden bu gruba dair bir ürünü tüketmiş oluyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Çetin Tekdemir “Sağlıksız çiğ köftelerde et bulyon dışında bir de Çin tuzu kullanılıyor. Bu insanların haz duygusunu arttırarak daha fazla tüketimi amaçlayan bir ürün. Tarım Bakanlığı tarafından yasaklanan Çin tuzunun kanserojen etkilerinden bahsediliyor ve obeziteyi tetiklediği de biliniyor” diyerek, çiğ köfte yapımında kullanılan maddelerin önemine dikkat çekti.

Tüketicilerin bu sakıncalı maddeleri gözle görmeleri, tadlarından farketmelerinin mümkün olmadığının, bu gibi tespitlerin ancak laboratuarlarda ortaya çıkabileceğini belirten Tekdemir, “Tüketicilerin sakıncalı durumları farketmeleri mümkün olmadığı için, yapmaları gereken, etsiz çiğ köfteyi bildikleri, emin oldukları yerden tüketmeleri. Tezgah ürünlerini tercih etmemeleri, sağlıklı koşullarda üretildiği ve içeriğinde bulyon, çin tuzu ve katkı maddesi yer alması mümkün olmayan markaların ürünlerini tercih etmelerini öneriyoruz” diyor.