Ekonomi Ev alacaklara güzel haber! Kampanya piyasada heyecan yarattı: 'Yeni paketler gelebilir'

Ev alacaklara güzel haber! Kampanya piyasada heyecan yarattı: 'Yeni paketler gelebilir'

07.01.2023 - 07:18 | Son Güncellenme:

Orta gelirlilere konut kampanyasından sonra ikinci el konutlar için yeni adım atılıyor. Bakan Kurum konuyla ilgili ilk mesajı verdi. Peki ikinci el konutlar için yapılacak olan yeni kampanya ne olabilir? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilen soruyu milliyet.com.tr'ye cevapladı.

Ev alacaklara güzel haber Kampanya piyasada heyecan yarattı: Yeni paketler gelebilir

Milliyet.com.tr/Özel Orta gelirlilere yönelik Yeni Evim kampanyasından sonra ikinci el konutlar için de harekete geçiliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeni Evim projesindeki vade oranları yeni konutlar için. İkinci el konutları vatandaşlarımızın alabilmesi için de çalışmalar yapacağız. Tüm dünyada sosyal konut anlayışı rafa kaldırılmışken biz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde vatandaşlarımızın yanındayız." dedi.

Haberin Devamı

İKİNCİ EL KONUTLAR İÇİN YAPILACAK KAMPANYA NE OLABİLİR?

Peki ikinci el konutlar için yapılacak olan yeni kampanya ne olabilir? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilen soruyu milliyet.com.tr'ye cevapladı. Özelmacıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle dar gelirliler için uygulanan TOKİ kampanyası sonrasında orta gelirliler için de uygulanan kampanya genel anlamda piyasada heyecan oluşturdu. Lakin bu süreçlerde özellikle orta gelir grubuna yönelik konut finansman programında ikinci el kapsam içerisinde değildi.

Program gerek sıfır gerek inşaat halinde olan gerekse de yeni ruhsat alacak olan ya da ruhsatlanmış projeler için geçerli kabul edildi. Ancak ülkemizde özellikle İstanbul gibi bazı büyük şehirlerde yeterli derecede bu kapsama giren sıfır veya projeden konut bulunamayabiliyor.

Haberin Devamı

‘İLK DEFA KONUT ALACAKLAR İÇİN YAPILMASI ÖNEMLİ’

Bu çerçevede özellikle ikinci elde ilk defa konut alacak olanlar için farklı bir oranla da olsa kampanya yapılmasının çok önemli olduğunu değerlendiriyoruz.

Benzer şekilde ilk defa konut alacaklar için ve hatta aldıkları bu konutu belli bir süre ile satmamak şartıyla da bu kampanyanın genişletilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.

"YENİ PAKETLER DEVREYE ALINABİLİR"

Bu kampanya çerçevesinde orta gelirliler için uygulanan konut finansman paketindeki ilk 3 yıl için uygulanacak olan Hazine desteği sağlanmasa da artan ödemeli bazı yeni paketler devreye alınabilir.

Kredilerde gene azami sınırlar belirlenebilir. Gene bu programa benzer bölgeler çerçevesinde ikinci el konutlar için de planlanmasını konuta erişimi kolaylaştırması açısından çok faydalı olacağını düşünüyoruz.

"İKAMET ŞARTI"

Bununla beraber bu evlere ayrıca ikamet şartı da getirilebilir. Yani satın alınan ikinci el için gerek belli bir süredir o ilde oturuyor, gerekse de aldıktan sonra o konutta oturma şartı ayrıca tanımlanabilir.

İhtiyaç sahiplerine getirilecek bu düzenleme Türkiye’de konut sahipliği oranını artıracak kirada oturan vatandaşların ev sahibi olmasını kolaylaştıracaktır."