Ekonomi Ev hanımlarına emeklilikte yaş şartı ve prim detayı! Kim ne kadar ödeyecek?

Ev hanımlarına emeklilikte yaş şartı ve prim detayı! Kim ne kadar ödeyecek?

01.02.2024 - 07:41 | Son Güncellenme:

Ev hanımlarına emeklilik yolu açılıyor. Düzenlemede detaylar netleşmeye başladı. Emeklilikte prim desteğinden gün sayısına kadar pek çok avantaj sağlanacak. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz emeklilikte prim ve yaş detayını açıkladı. İşte detaylar...

Ev hanımlarına emeklilikte yaş şartı ve prim detayı Kim ne kadar ödeyecek

Ev hanımlarının emekliliğini kolaylaştıracak yeni düzenlemeler hayata geçiyor. Aile Koruma Kalkanı Programı çerçevesinde ev hanımlarının emekliliği kolaylaşacak. Öte yandan bir diğer önemli düzenleme ise esnafa erken emeklilik. Burada da 9 bin prim gün sayısı 7 bin 200 güne düşürülecek. Peki düzenlemeler ne zaman hayata geçecek?

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz ev hanımlarına emeklilik ve esnafa erken emeklilik düzenlemeleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz emeklilikte prim ve yaş detayını milliyet.com.tr’ye açıkladı.

Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Ev hanımlarının emekliliği şu andaki yasalarımız doğrultusunda da yapılabilmektedir. Ama burada ilgili düzenleme gerçekleşirse en önemli faktörler prim ödemesinin üçte birinin yeni kurulan Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanması ve çocuk sayısına göre emeklilik prim günü ve yaşının esnetilmesi diyebiliriz.

Özellikle küçük esnafın Bağkur prim gününün 9000 günden 7200 güne düşürülmesi söz konusu olacak. Bu sayede küçük esnaf 1800 gün erken emekli olması ve de 60 aya varan Bağkur primi ödemesinden de kurtulmuş olacaklar.

Haberin Devamı

İlgili düzenlemelerin bu yıl sonuna kadar olgunlaşıp torba yasa dahilinde Meclis’e sunulacağı kanaatindeyim.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİKTE DEVLET DESTEĞİ NE KADAR?

Brüt asgari ücretin %32’si üzerinden primler kesilmektedir. Ama ben daha yüksek prim ödeyip emekli maaşım da bunun üzerinden yüksek olsun derseniz 7,5 kata kadar artırma hakkınız mevcuttur. Buradaki primin üçte biri de Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanacağını söyleyebiliriz.

Rakamsal ifade edecek olursak; Asgari ücret 20.002,50 TL brüt rakamının %32’si üzerinden prim kesintisi olursa 6.400,80 TL yapmaktadır. Bunun 2.133,60 TL hazine desteği düşüldükten sonrasında 4.267,20 TL ödemesi çıkacaktır. Bunu aylık bazda değerlendirmek gerekmektedir.

Ben yüksek prim ödeyim maaşım yüksek olsun diyorsanız en üst tavan rakam ise 48.006 TL’lik primdir. Bunun 16.002 TL kısmını devlet karşılayacak, burada ev hanımları 32.004 TL ödeme yapacaklardır.

EMEKLİLİKTE YAŞ ŞARTI OLACAK MI?

Burada ev hanımlarının sigortalılığı isteğe bağlı sigortalılık türü olan Bağkur statüsü üzerinden değerlendirilmektedir. İlk sigorta başlangıcı çok ehemmiyetli 5510 sayılı yasa 30.04.2008 öncesinde 7200 prim günü, 01.05.2008 sonrası ise 9000 prim gününün tamamlanması ve ayrıca yaş şartı ilk sigorta başlangıcına göre değişiklik arz etmektedir.

Haberin Devamı

Mesela ilk sigorta başlangıcınız 08.09.1999 öncesinde ise yaş şartınınız bulunmamaktadır. Ama 1999 yılından sonra ise 58 ile 65 yaş arası değişiklik arz etmektedir.

‘KISMİ EMEKLİLİKTE ŞART 5 BİN 400 GÜN’

Sosyal güvenlik yasalarımızda yaşınızın ileride olması ve emekli olmak için priminizi tamamlayamadığınız takdirde yasa koyucu burada kolaylık getirmiştir. Hukuksal olarak kısmi emeklilik dediğimiz alternatifinizde mevcuttur. Burada ise 5400 gün üzerinden değerlendirilmektedir.

PRİM VE YAŞ ŞARTI ESNETİLECEK Mİ?

Evet, ev hanımlarımız özellikle evde çalışmak sureti ile ailemize katkı sağlamaktadır. Sosyal güvenlik yasalarımızda bazı sektörler ağır ve tehlikeli olduğundan dolayı yıpranma payından ötürü fiili hizmet süresi zammı verilmektedir. Mesela madende ve ağır sanayi sektörlerinde çalışanları buna örnek verebiliriz. Burada ev hanımlarının çocuk sayısına göre hem yaş hem de prim süresinde bir esnetme yapılabileceği kanaatindeyim.”