Ekonomi Evde yılbaşı sofrası 250 TL’den başlıyor

Evde yılbaşı sofrası 250 TL’den başlıyor

31.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni yılı evinde kutlamak isteyenlerin bu yıl da masrafı arttı. Dört kişilik ailenin yılbaşı sofrası en az 250 liraya kuruluyor. Hindinin kilosu 32 liradan başlarken, artan kuruyemiş ve meyve fiyatları dikkat çekiyor

Evde yılbaşı sofrası 250 TL’den başlıyor

2018 yılına sayılı saatler kala bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yeni yıla girmek için hazırlıklar devam ediyor. Gıda ve hediyelik alışverişi yapanlar hem sokakları, hem de alışveriş merkezlerini dolduruyor. Yılbaşı gecesini ailesi ile evinde kutlamak isteyenler ise son hazırlıkları yapıyor. Ancak ‘2018 sofrası’ da yine artan fiyatlarla kuruluyor. Yılbaşını dışarıda kutlamanın maliyeti yükselirken, evde de fiyat artışı sürüyor. 4 kişilik bir ailenin yılbaşı sofrası en az 250 liraya kuruluyor. Hindinin fiyatı bu yıl 30 liradan 32 liraya çıkarken, en çok kuruyemiş ve meyve fiyatlarındaki artışlar dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

350 liraya çıkıyor

Dört kişilik ailenin hindisi, meyvesi, kuruyemişi ile bir yılbaşı gecesi geçirmek için minimum 250 lira masraf yapması gerekiyor. Et, hindi, tavuk gibi tercihlere göre bu rakam 350 lirayı da aşıyor. Yılbaşı sofralarının klasiği haline gelen hindinin fiyatı geçen yıla göre çok artmazken, ortalama organik bir hindinin kilosu 32 liradan başlıyor. Geçen yıl hindinin kilo fiyatı 30 liraydı. Hindi bütün ve parça olarak satılırken, en çok parça hindi tercih ediliyor. Hindi yerine son yıllarda tercih etmeye başladığı köy tavuğunun kilosu ise 36 liradan başlıyor.

Hareketlilik her yerde

Yılbaşı alışverişi İstanbul’da özellikle Avrupa yakasında Eminönü’nü, Anadolu yakasında ise Kadıköy gibi semtleri hareketlendirirken alışveriş merkezleri de bu yoğunluktan etkileniyor. Son günde de alışveriş yoğunluğu yağmurlu havaya rağmen devam ediyor. Yılbaşı alışverişini son dakikaya bırakanlar marketlerden AVM’lere, sokak mağazalarından pazarlara kadar alışverişini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Evde yılbaşı sofrası 250 TL’den başlıyor

Fiyat arttı

Geçen yıla göre fiyatı en çok artan ürün ise kuruyemişler. Yılbaşı sofrası alışverişi için vazgeçilmez mekanlardan Eminönü’nde özel karışım kuruyemişin kilo fiyatı 20 liradan başlayıp 65 liraya kadar çıkıyor. Karışım kuruyemişin fiyatını en çok antep fıstığı ve fındık oranı artırıyor. Antep fıstığının kilo fiyatı 50 liradan başlıyor. Kavrulmuş badem ve fındık 50 liradan başlayan fiyatlarla satılırken, Kajunun kilosu 68 lirayı buluyor. Yılbaşı sofrasına eklenecek muz, elma, portakal ve mandalinadan oluşan bir meyve sepetinin fiyatıysa 30-35 liraya kadar çıkıyor. Tezgahlarda meyve fiyatı artarken, sebze fiyatı da yeni yıla yüksek fiyatlarla giriyor.