Ekonomi EYT’de yaş sınırı olasılığı masada

EYT’de yaş sınırı olasılığı masada

08.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında önceki gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan “emeklilikte yaşa takılanlar (EYT)” ilgili düzenlemeye ilişkin toplantıda, yapılan etki analizleri sonucu sürpriz şekilde “düzenlemeye yaş sınırı getirilmesi” gündeme geldi. Konuyla ilgili Bakan Bilgin'den bir açıklama geldi. İşte detaylar..

EYT’de yaş sınırı olasılığı masada

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için prim gün sayısı ve yıl sayısının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

Oktay başkanlığındaki toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da akşam saatlerinde Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’i kabul ederek görüştüğü öğrenildi.

BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'de yaş sınırıyla ilgili soruya, "Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklayacağım" dedi.

Sosyal medyada gündem oldu

EYT’de yaş şartı iddiası sosyal medyada da gündem oldu. Düzenlemeyi bekleyenler yaş şartı iddiasına ilişkin tepkilerini “#EYTdeYaşKoşulunaHayır” etiketi altında dile getirdi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’e “İlk günden beri yeni mağduriyetler yaratılmadan bir çözüm için mücadele ediyoruz. Kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı çözüm değildir. Kabul edilemez” diye seslendi.

Haberin Devamı

“Mali yük” analizi

Edinilen bilgiye göre, toplantıda düzenleme ile ilgili sürpriz şekilde “EYT için yaş sınırı” konusu gündeme geldi.

Herhangi bir sınırlama getirilmeden yapılacak düzenleme ile yaklaşık 2 milyon kişiye emeklilik hakkının doğacağı, bunun da maliyet yükü ile enflasyona etkilerinin ağır olabileceği değerlendirmeleri yapılarak bazı alternatif çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Bu kapsamda EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için prim gün sayısı ve yıl şartının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi üzerinde duruldu. Taslak çalışmanın henüz tamamlanmadığı, EYT ile ilgili önümüzdeki günlerde bir toplantının daha yapılmasının planlandığı belirtildi.

Son şekli verilecek kanun teklifinin aralık ayının son haftası ya da ocak ayının başında Meclis’e sunulması öngörülüyor.