Ekonomi Fiat’a Egea bereketi

Fiat’a Egea bereketi

01.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yılın ilk çeyreğinde tüm dünyada kârlılığını yüzde 34 artıran Fiat Chrysler Automobiles, Bursa’da üretilen ve “Tipo” adıyla satılan Egea ile Avrupa’daki kârını yüzde 85 yükseltti

Fiat’a Egea bereketi

Büyük bölümü Türkiye’de geliştirilen ve Bursa’da üretilen Egea, “Tipo” adıyla Avrupa pazarlarında başarılı sonuçlar alırken, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) şirketinin de başarısına katkı sağlıyor. Nitekim bu yılın ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan FCA’nın, Avrupa’daki kârlılığı yüzde 84 artarken, buna ulaşmasındaki etkenlerden birini de, canlı seyreden Tipo satışları oluşturuyr.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde ilk çeyrek mali sonuçlarını açıklayan FCA, geçen yıla göre kazancını üçte bir oranında artırdığını bildirdi. Latin Amerika dışında diğer bölgelerde kârlılık açıklayan FCA, yılın ilk üç ayında toplam 641 milyon euro kâr etmiş. Bu da, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34’lük bir artış anlamına geliyor. Fiat Chrysler, aynı dönemde Avrupa’daki karlılığını ise yüzde 85 oranında artırarak, 178 milyon euro’ya yükseltmiş.

Yüzde 366 artış!

Şirketin yaptığı açıklamada, bu yükselişin, öncelikli olarak Fiat Tipo ailesinin satışlarında yaşanan artış trendinden kaynaklandığı belirtiliyor. Nitekim bu yılın ilk iki ayında Avrupa’da 18 bin 607 adet Tipo satılırken, geçen yıla oranla yüzde 366’lık bir artış yaşanmış. Sadece Şubat ayında 9 bin Tipo satılırken, bunun da yüzde 255’lik bir artış anlamına geldiği belirtiliyor. Bununla birlikte yeni Alfa Romeo Giulia ve Stelvio SUV modelleri de, kârlılık artışının diğer iki önemli oyuncusu

Fiat’a Egea bereketi
durumunda.

Haberin Devamı

FCA CEO’su Sergio Marchionne, bu sonuçların, şirket tarihindeki “en iyi çeyrek” sonuçları olduğunu belirtirken, 2018’e kadar ulaşmayı planladıkları mali hedeflerden sapma olmadığını da vurguladı.

Egea ailesi, Tofaş’ın da üretim ve ihracat rekorları kırmasını sağlıyor. Tofaş, bu yılın ilk çeyreğinde 78 bin 531 araç ihraç ederken, bunun 52 bine yakını binek otomobil oldu. Aynı dönemde Tofaş’ın otomobil üretimi yüzde 20 artışla 61 bin 188 adet oldu. Tofaş, geçen yıl da Egea ile üretimini yüzde 37.8 artırarak 383 bin 495 adet aracı bantlarından indirmişti. İhracatı ise yüzde 60.8 artarak 279 bin 444 adet olmuştu.

Hibrit Transit’i önce Londra deneyecek

Ford Motor Company’nin küresel planlarında yer alan ve şirketin CEO’su Mark Fields’ın katıldığı toplantıda Türkiye’de

Fiat’a Egea bereketi
üretileceği belirtilen Transit Custom Hybrid, İngiltere’nin başkenti Londra’da test sürüşlerine başlayacak. Dışarıdan da şarj edilebilen (Plug-in Hybrid) hibrit teknolojili Transit’lerin test sürüşlerinin bu yıl içinde başlaması öngörülüyor.

Mühendisliği İngiltere’de yapılan araçların, “menzil artırıcı”ya sahip olacağı, böylelikle üzerindeki benzinli ya da dizel motorun sadece “jeneratör” görevi göreceği belirtilirken, testlerin sonbaharda başlayıp, yaklaşık bir yıl süreceği kaydediliyor. Araçların, ilk etapta “Transport for London”, “Addison Lee”, “British Gas” gibi şirketlerin yanı sıra polis teşkilatına verileceği belirtiliyor. Transit Custom Hybrid’in üretiminin ise 2019 yılıhnda başlayacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

2 milyar euro’luk Scania

Yaklaşık 10 yıl süren Ar-Ge çalışması, 2 milyar euro yatırım, 10 milyon kilometrenin üzerinde test sürüşü ve 40 adet kamyonun kullanıldığı çarpışma testleri sonucu ortaya çıkan yeni nesil Scania modelleri, 115 bin euro’dan başlayan fiyatlarla Türkiye pazarına sunuluyor. Yeni modelde efsanevi T-şeklindeki ön yüz tasarım anlayışı büyük ölçüde korunurken, kabin, motor, güç ve aktarma organları tamamen yenilendi.

Haberin Devamı

Fiat’a Egea bereketi


Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, ağır vasıta sektöründe ihtiyaçlar, rekabet şartları ve maliyet beklentilerinin değiştiğini vurgularken, “Artık standart bir araçla iş yapma dönemi sona eriyor. Bu yüzden yeni nesil Scania’yı sadece bir araç değil, müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel tasarlanan hizmet paketleriyle eksiksiz bir taşımacılık çözümü olarak görüyoruz” dedi.

Yüksek tasarruf

Güç aktarma organlarındaki geliştirmeler ve aerodinamik çözümler sayesinde yeni Scania serisinde yakıt tüketimi yüzde 5 oranında düşmüş. Böylelikle yılda 150 bin km yol kat eden bir araç, yaklaşık 2 bin litrenin üzerinde yakıt ekonomisi sağlıyor.
Scania yeni araçlarıyla birlikte 13 lt hacimli ve 500 beygirlik yeni “euro 6” motorunu da piyasaya sürüyor.

Hyundai’nin yeni SUV’u Kona, ‘far’ını gösterdi!

Koreli üretici Hyundai’nin B sınıfındaki SUV modeli olacak ve Türkiye’de de üretilme ihtimali bulunan modeli Kona, ipuçlarını gösterdi.

Fiat’a Egea bereketi


Önümüzdeki aylarda dünya tanıtımı yapılması planlanan Kona, tamamen yeni bir model olacak. Hyundai’nin yeni tasarım kimliğine uygun olarak şekillendirilen Kona, aynı zamanda küçük SUV sınıfında ilerici özelliklere sahip olacak. Fotoğrafında görünen yeni nesil farlar, LED farların üstünde konumlandırılmış LED gündüz farları gibi unsurlar, aracın görsel etkisini artıran unsurlar. Adını Hawaii’deki popüler tatil merkezi Kona’dan alan araç, aynı zamanda bölgenin yaşam biçimi özelliklerinin bir çoğunu yansıtıyor. Hyundai, Kona’nın yanı sıra Creta, Tucson, Santa Fe ve Vera Cruz gibi modelleriyle, dünya üzerindeki bir çok SUV pazarında etkin rol oynamayı sürdürmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Yeti gitti, gelsin ‘Karoq’

Skoda, tamamen yeni tasarıma sahip kompakt SUV modeline “Karoq” ismini verdi. Modelin ismi ve telaffuzu, Alaska’nın güney kıyılarındaki yerli halktan esinlenerek oluşturuldu.

Fiat’a Egea bereketi


Büyük SUV modeli Kodiaq’ta olduğu gibi Karoq adı için de, Kodiak Adası’nda yer alan Alutiiq kabilesinden ilham alındı. Böylece Skoda, markanın şu anki ve gelecekteki SUV modelleri arasında belirli bir terminoloji oluşturdu. Skoda, bundan önce kompakt SUV sınıfında “Yeti” ile yer alıyordu. Yeni Skoda Karoq’un dünya tanımı ise, Mayıs ayında gerçekleştiriliyor.

Onuk’un yeni tasarımı göz kamaştırdı

Anadol projesinde de yer alan ve kazada yitirdiği oğlunun çizdiği projeden yola çıkarak “Onuk Sazan LM”i geliştiren Ekber Onuk, daha küçük boyutlu iki kişilik modeli olan S56’yı, yeni tasarımıyla İstanbul Autoshow 2017’de tanıttı.

Fiat’a Egea bereketi


Daha önce, Amerikalı televizyon programcısı Jay Leno’ya da satılan S56’nın yeni versiyonunu görücüye çıkaran Onuk, aracı, markanın giriş seviyesi modeli olarak tanıtıyor. Geliştirilmiş 1.6 litrelik Ford motoruyla güçlendirilen araç, 197 beygir gücünde ve sadece 900 kilo ağırlığında. Onuk ve ekibi, S56’nın daha önce elektrikli bir versiyonunu da yapmıştı.
500 beygirin üzerinde güce sahip Onuk Sazan LM ise, dünyada beğeniyle oynanan “Asphalt 8: Airborne” oyununda da yer almıştı. Onuk LM, böylelikle sanal dünyanın en önemli oyunlarından birinde seçilebilen ilk Türk yapımı spor otomobil ünvanını da almıştı.

Fiat’a Egea bereketi

Autoshow 2017’yi yarım milyon gezdi

Kapılarını dün kapatan İstanbul Autoshow 2017, 11 günde yarım milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. TÜYAP Fuarcılık ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) işbirliğiyle düzenlenen fuarda, Türkiye’de faaliyet gösteren ve ODD bünyesinde yer alan markaların yanı sıra, teknoloji, inovasyon, bilişim, aksesuar ve yan sanayi firmaları, Sivil Toplum Örgütleri ve basın kuruluşları yer aldı.

Fiat’a Egea bereketi


ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, daralmanın gözlendiği otomotiv pazarına fuarın pozitif etki yaptığını belirterek, “Ülkemizin yoğun gündemi içerisinde İstanbul Autoshow 2017’ye otomobilseverlerin gösterdiği yoğun ilgi bizleri memnun etti. Dileğimiz, fuarın olumlu etkisiyle de hareketlenen otomotiv pazarının, 2017 yılında büyümeye devam etmesi” dedi. TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, yarım milyonu aşan ziyaretçi sayısıyla önemli bir sınavı geride bıraktıklarını, bu fuarla yakaladıkları pozitif etkinin otomotiv sektörüne katkısının olumlu olacağını işaret etti.

Borusan Oto’dan KKTC’ye showroom

Land Rover ve Jaguar markalarının satış ve satış sonrası hizmetlerini Türkiye ile birlikte KKTC’de de sürdüren Borusan Oto, bu yılki hedefleri doğrultusunda showroom yatırımlarını sürdürüyor.

Fiat’a Egea bereketi


“ARCH Concept” olarak adlandırılan Jaguar/Land Rover showroom ve servis konseptini, İstanbul Avcılar ve Adana-Mersin şubesinden sonra KKTC’ye de taşıyan Borusan Oto, ocak ayında temeli atılan tesisin inşasını bitirmek üzere. Borusan Oto Genel Müdürü Uğur Sakarya, showroomun Mayıs ayında devreye gireceğini belirtirken, KKTC pazarının ilk üç ay daralma yaşadığını, ancak Nisan ayı itibariyle bunun, yerini artışa bıraktığını söyledi. Sakarya, “Borusan Oto Kıbrıs olarak sadece Nisan ayında, ilk 3 ayda sattığımız Jaguar ve Land Rover adedi kadar satış gerçekleştirdik” dedi.

Maserati lüksü Ankara’ya taşındı

Otokoç Otomotiv bünyesindeki Birmot, Fer Mas tarafından temsil edilen İtalyan lüks otomobil markası Maserati’nin İstanbul’dan sonra ilk kez Ankara’da da satışına başladı.

Fiat’a Egea bereketi


Maserati’nin satış ve satış sonrası hizmetlerini vermeye başlayacak Birmot Ankara Şubesi’ndeki showroomun açılışına, açılış törenine Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, Birmot Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Karaoğuz ve Fer Mas Şirket Müdürü Sinan Saip Bel de katıldı. Cenk Çimen, açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün ilk adımını attığımız büyüme stratejimizi, önümüzdeki dönemde farklı illerde de sürdüreceğiz” dedi. Otokoç Genel Müdürü Görgün Özdemir de, Ankara’nın yüksek potansiyeline dikkat çekerek, Maserati showroomu, bu potansiyele inandıkları için hizmete aldıklarını kaydetti.

Köprülerde çevreci devriye...

Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan “15 Temmuz Şehitler Köprüsü” ile “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü”ndeki devriye görevlerinde, bundan böyle Türkiye’de üretilen Toyota C-HR Hybrid kullanılacak.

Fiat’a Egea bereketi


Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. tarafından Boğaziçi Köprüleri Koruma Şube Müdürlüğü’ne törenle teslim edilen Toyota C-HR Hybrid, performansı ve çevreci özellikleriyle öne çıkıyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. Satış Direktörü Selim Okutur, köprülerin en sıkışık trafiğinde bile C-HR Hybrid’in hemen hiç yakıt harcamadan devriye görevlerini yerine getirebileceğinin altını çizdi. Boğaziçi Köprüleri Koruma Şube Müdürü Ercan Özmen de, “Daha önce Prius kullanmış ve büyük tasarruf sağlamıştık. Şimdi de Toyota C-HR Hybrid köprülerimizin güvenliğinde bizleri en büyük yardımcısı olacaktır” diye konuştu.