Ekonomi FİKİRTEPE’DE İZİN ALDI HARFİYATA BAŞLADI

FİKİRTEPE’DE İZİN ALDI HARFİYATA BAŞLADI

07.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anka Yapı, Fikirtepe’de iki yıldır üzerinde çalıştığı projede izinleri alarak hafriyata başladı. Mart ayında satışa çıkacak olan projede konut, ofis ve mağazalar bulunacak. Projeye özellikle avukatlar ve doktorlar ilgi gösteriyor

FİKİRTEPE’DE İZİN ALDI HARFİYATA BAŞLADI

Anka Yapı, son dönemlerin en fazla konuşulan bölgelerinin başında gelen Fikirtepe’deki projesini görücüye çıkarmak için gün sayıyor.
Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, yaklaşık iki yıldan beri Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm projesini geliştirmek için çalıştıklarını belirterek, bu dönemde çıkan olumsuz haberler, eksik bilgilendirmeler ve arsa sahipleriyle yaşanan süreçlerdeki yavaşlamalara rağmen her şeyi tamamlayıp projeye başladıklarını söyledi.
Şaadet Temel, Anka Yapı’nın mimari avan projesini Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi’nin onayına sunduklarını belirterek, “Kadıköy Belediyesi’nden önümüzdeki günlerde yapı ruhsatını alacak olan Anka Yapı yasal yollardan hafriyat iznini almış olup şu anda inşaatlarına başlamıştır” dedi.

Lansman martta
70 bin metrekarelik arsa üzerinde yapacakları ve yaklaşık 400 bin metrekarelik inşaat alanından oluşacak projenin lansmanını yapmak için hazırlıklara başladıklarını açıklayan Temel, “Mart ayı içerisinde lansmanı yapacağız. Resmi satışa çıkmadan önce uygun fiyatlarla konut sahibi olmak isteyen müşterilerimiz var. Fakat lansmanda lanse edeceğimizin altında bir fiyattan satışlarımızın olması mümkün değil. Lansman günü projeyle ilgili tüm detayları açıklayacağız” dedi.
Gösterilen ilginin lansmanla birlikte projenin büyük bir bölümünün satılacağını ortaya koyduğunu dile getiren Temel, Müşterilerimizin ve bekleyenlerin bir ay daha sabretmelerini istiyoruz. Çok güzel bir lansmanla Anka Yapı olarak huzurlarında olacağız. Projemizin birinci etabını yaklaşık 18-20 ay içerisinde tamamlayıp ikinci etabı da 24’üncü ay dolmadan tamamlayarak seri bir şekilde bitireceğiz” dedi.

‘Yüzde 100 prim olur’
Projenin lansman fiyatlarıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Temel, metrekare fiyatlarının projenin yüzde 10’luk kısmı için konutlarda 4.800 lira, ofislerde 6.500 lira ve dükkanlarda ise 8.500 lira olacağını söyledi.
Bu fiyatların belli periyotlar halinde artacağını belirten Temel, “Yakın bölgedeki bazı projelerde şu anda konutların metrekare satış fiyatları 7.000 ile 12.000 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlara bakıldığında lansmanda bizden konut alacak olan vatandaşların en geç 15-18 ay içerisinde yüzde yüze yakın primlerle buraları değerlendirebilecekleri görülüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ünlü markalar talip
Anka Yapı Fikirtepe projesinde konut ve ofislerin dışında zemin katlara yapılacak cadde konseptindeki dükkanların da ünlü markalar tarafından şimdiden ilgi görmeye başladığını vurgulayan Temel, “Ünlü markalar ve zincir perakendeciler kiralama ve satın alma görüşmeleri için bizlerle randevu taleplerine başlamış durumdalar” diye konuştu.

Doktor ve avukatlar ilgi gösteriyor
Projeye gösterilen ilginin oldukça yoğun olduğunun altını çizen Temel, şu bilgileri verdi: “Şu anda daha çok hukukçular, doktorlar, banka ve finans çalışanları ağırlıklı olarak ilgi gösteriyor. Hukukçular bu projeden metro ve metrobüsü kullanarak 15-20 dakika içerisinde Çağlayan ve Kartal adliyelerine ulaşabilecek. Aynı şekilde tıp mensupları da bölgedeki hastane yoğunluğundan dolayı metro ve metrobüs ulaşım noktalarına sıfır noktada olmanın avantajını kullanmak istiyor. Bankacılar ve finans çevreleri için de Anka Yapı Fikirtepe projesi avantaj sunuyor. Levent, Mecidiyeköy ve diğer iş alanlarına Kadıköy’den ulaşım çok kolay durumda.”

Haberin Devamı

Konutu kadınlar seçti, krediyi erkekler aldı

Konut alımında son kararı kadınlar verirken, banka kredisini ise erkekler kullanıyor. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 2012 yılında 8 milyon kişi ihtiyaç ve konut kredisi kullanarak bankalara toplam 100 milyar lira borçlanırken, konut kredisi talebinde bulunanların yüzde 90’ını ise evli erkekler oluşturdu.
Konutkredisi.com.tr’nin yaptığı araştırmaya göre, 2012 yılında konut kredisi talebinin yaklaşık yüzde 90’ı aile reisi olarak kabul edilen evli erkeklerden geldi.
Konut kredisi faizlerinin tarihteki en dip seviyeye indiğinin ifade edildiği rapora göre, aylık yüzde 0,70’lere kadar inen faiz oranları tüketici için büyük bir fırsat oluşturuyor. Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşle birlikte kredi yapılandırma (refinansman) taleplerinin toplam talep içerisindeki payı 5 kat artış gösterdi. Eğitim seviyesi arttıkça satın alınan konutun değeri de artarken, konut kredisi talebi son 3 yılda Anadolu’ya doğru kaydı. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri ülke geneli içindeki paylarını yüzde 23 oranında artırdı.

Haberin Devamı

Gelire göre vade artıyor
Araştırmaya göre hane geliri 2.000 liranın altında olan kişilerin konut kredisi ile ev sahibi olabilmeleri için 10 yıl ve üzeri vadeleri kullanmaları gerekiyor. 2012’de satıcıların belirlediği konut fiyatları yüzde 17 artarken krediyle konut satın alan tüketicilerin talep ettiği ortalama konut fiyatı ise yüzde 4 yükseldi. Konut kredileri büyümesi ise yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti. Özellikle 2012’nin ikinci yarısında hızlanan bankalar, 2012 bilançolarındaki konut kredisi bakiyesini yıllık yüzde 16 büyüme ile kapattı.

İstanbul’da 600 bin emlak el değiştirdi

Konut ve arsa el değiştirme oranlarında İstanbul başı çekti. İstanbul’da 2012 yılında toplam 607 bin 171 taşınmaz el değiştirirken, bunu 387 bin 974 taşınmaz ile Ankara, 212 bin 968 daire ve arsa sayısı ile İzmir izledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 2012 yılı verilerine göre, 2012 yılında tapuda 6 milyon 190 bin 454 işlem yapıldığı görüldü. Yapılan işlemlerin yüzde 30.92'u satış işlemi olurken, hazineye 4 milyar 637 milyon 488 bin 907 lira para aktarıldı. Tapu ve Kadastro verilerine göre, yüzde 28.16 ile Marmara Bölgesi tapu işlemlerinde birinci oldu. Elde edilen harç miktarı 2 milyar 197 milyon lira ile Türkiye genelinin yüzde 47.38’ini oluşturdu.
İl bazında 793 bin işlem sayısı ile İstanbul birinciliği alırken, yapılan işlemler sonrasında elde edilen harç 1 milyar 628 milyon 137 lira oldu. İstanbul’u 491 milyon lira harçla Ankara, 283 milyon lira ile İzmir, 196 milyon lira ile Antalya, 171 milyon lira ile Bursa, 102 milyon lira ile Konya, 89 milyon lira ile Adana, 57 milyon lira ile Trabzon takip etti.
2012 yılı verilerine göre sadece İstanbul’da tahsil edilen harç, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yer alan 55 ilden daha fazla oldu.

Haberin Devamı

Yatırımlar gayrimenkule
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre, konut ve arsa el değiştirme oranlarında zirveye İstanbul oturdu. Bu şehirde toplam 607 bin 171 taşınmaz el değiştirirken İstanbul’u 387 bin 974 taşınmaz ile Ankara, 212 bin 968 daire ve arsa sayısı ile İzmir izledi. Sadece İstanbul’da geçen yıl daireleri gösteren bağımsız bölüm satış sayısı ise 360 bini buldu.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne 2012 yılında genel bütçeden aktarılan para 677 milyon 109 bin lira iken elde edilen harç kurum bütçesinin yaklaşık 7 katına ulaştı.
Tapuda bu kadar yoğun işlem yapılmasının bir nedeni ise geçilen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) olarak gösteriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar döneminde Türkiye genelinde geçilen TAKBİS sistemiyle işlemler daha da hızlandı.

Haberin Devamı

Home-ofis arayanları Bağcılar’a getirecek

Keleşoğlu İnşaat ve Nanda Yapı işbirliğiyle Bağcılar Mahmutbey Kavşağı’nda inşa edilen Double Park Residence projesi satışa çıktı.
Toplamda 184 daire ve 15 mağazadan oluşan Double Park’ta residence hizmeti, açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness center, sauna, masaj odası, çocuk kulübü ve oyun odaları, 24 saat güvenlik gibi hizmet ve donanımlar bulunuyor.
2014 yılının ortalarında tamamlanması planlanan Double Park Residence projesi ulaşım yollarının kavşak noktasında olmasıyla da dikkat çekiyor. Son yıllarda önemli bir dönüşüm yaşayan İstanbul Bağcılar’da inşa edilen proje Basın Express yolu üzerinde, Atatürk Havaalanı’na yakın bir noktada Kemerburgaz Üniversitesi’nin (eski Altınbaş Holding binası) hemen karşısında yükseliyor.
45 ile 152 metrekare arasında değişen yaşam alanlarının tasarlandığı projede 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 gibi farklı konut tiplerine yer verilirken, özellikle genç profesyoneller ve home-ofis isteyenlerin projeye ilgi göstermesi bekleniyor. Projede 1+0 daire seçeneğinin yanı sıra 4 farklı 1+1 seçeneği daha bulunuyor.

Ağaoğlu, Dubai’deki ofisini martta açıyor

Türkiye’nin en önemli gayrimenkul şirketlerinden biri olan Ağaoğlu Şirketler Grubu, dünya markası olma hedefiyle gayrimenkul projelerini yurtdışında da pazarlamak için çok önemli bir adım atıyor. Mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından uluslararası yatırımcılara projelerini satmayı hedefleyen Ağaoğlu, ilk ofisini ise dünyanın önde gelen şehirlerinden biri olan Dubai’de açacak. Bölgedeki tüm yapılanmasını tamamlayan Ağaoğlu, Dubai’deki satış ofisinin açılışını ise 2 Mart 2013’te gerçekleştirecek.
Geçtiğimiz ekim ayında Dubai’deki Cityscape Gayrimenkul Fuarı’na katılan Ağaoğlu, Maslak 1453 projesiyle ilgi odağı olmuştu.

Gayrimenkulün nabzı nisanda Haliç’te atacak

Gayrimenkul sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olan Arkiparc 2013, 10-11 Nisan 2013’te İstanbul, Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenleyeceği organizasyon, gayrimenkul sektörü ve kamu arasında bilgi paylaşımını sağlayan kapsamlı bir platform olmayı hedefliyor. Etkinliğin bu yıl ki teması ise ‘Cumhuriyetin 100'üncü Yılına 10 Kala Gayrimenkul’ olarak belirlendi.
Milliyet gazetesinin de sponsorları arasında olduğu Arkiparc 2013’te ‘Önümüzdeki 10 yılın sosyo- ekonomik trendleri neler olabilir? Türkiye’nin gelecek vizyonunda gayrimenkulün rolü ne olacak?’ gibi soruların cevapları aranacak.

Konut sahipleri kura çekimiyle belirlenecek

Gaziosmanpaşa Sarıgöl ve Yenidoğan Mahalleleri Kentsel Yenileme Projesi kapsamında inşaatına başlanan Sarıgöl Kent Konutları’nın satışları başlıyor.
Sarıgöl Kent Konutları’ndan daire almak isteyen, projenin bulunduğu alan içerisinde bir yıldan az olmamak koşulu ile ikamet eden vatandaşların 10 – 25 Şubat tarihleri arasında Belediye Kentli Servisi’ne müracaat etmeleri gerekiyor. Sadece Gaziosmanpaşalıların yararlanabileceği konutlar için öncelikli olarak proje alanında ikamet eden vatandaşların müracaatları alınacak. Projedeki 725 adet konutun sahipleri, gerektiği taktirde kura ile belirlenecek.

İzmir’in ikiz kulelerinde gazbeton tercih edildi

Tamamlandığında 4 bin kişinin çalışacağı ve yaşayacağı Avrupa’nın en yüksek beşinci ikiz kulelerinde can güvenliği en üst düzeyde tutuluyor. Projede, yüksek güvenlik önlemleri sebebiyle tercih edilen ürünlerden biri de gazbeton. İzmir Bayraklı’da konumlanan Folkart Towers’ta, büyük ve yüksek binaların yapımında hafifliği ve kolay işlenebilir olması sebebiyle AKG Gazbeton ürünleri kullanılıyor.
Kulelerin duvarlarında AKG Gazbeton blokları ve kapı-pencerelerinde ise AKG Gazbeton lentolar kullanılıyor. Folkart Towers’ta AKG Gazbeton ürünlerinin tercih edilmesinin en önemli sebebi olarak ise gazbetonun A1 sınıfı hiç yanmaz ürün olması gösteriliyor.




Yazarlar