Ekonomi FLORYA SAKİNLERİ İSTEDİ AİLE REZİDANSINI YAPTI

FLORYA SAKİNLERİ İSTEDİ AİLE REZİDANSINI YAPTI

29.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Solarkent’in ardından ikinci projesi olan Koruflorya’nın inşaatını sürdüren Aydınlı Grup, projedeki konutları gelen talep doğrultusunda büyük ve lüks yaptı. Fiyatlar 1.1 milyon liradan başlıyor

FLORYA SAKİNLERİ İSTEDİ AİLE REZİDANSINI YAPTI

‘Şantiye Turu’muzda bu haftaki proje tekstil sektörünün güçlü isimlerinden biri olan Aydınlı Grup’un Koruflorya projesi. 2009 yılındaki ilk projesi Esenyurt’taki Solarkent’in ardından çıtayı yükseğe çıkardığı Koruflorya ile sektörde iddialı olduğunu gösteren Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı ile projeyi geziyoruz. Büyük ortak olan Aydınlı Grup’un Arke, Metal Yapı Konut ve Vizyon Life ile ortak olarak Koruflorya’yı gerçekleştirdiğini söyleyelim.

Koruflorya birçok benzerinden farklı olarak şehrin eski dokularından biri olan Florya gibi değerli bir bölgede yapılıyor. Ömer Bey de bu durumdan yola çıkarak bölgenin nabzını yokladıklarını söylüyor. Ömer Bey, uzun yıllardır Florya’da oturuyor. Bölgeyi çok iyi biliyor. Bunun için bölge sakinleriyle bir araya gelmişler. Detaylı görüşmeler yapılmış. Buradakiler ne kadar büyüklükte, ne tür konut isterler diye enine boyuna araştırılmış.

Küçük daire yok
Koruflorya da, tüm bu araştırmalar sonucu ortaya çıkmış. Projede stüdyo, 1+1 ve 2+1 daire yok. En küçük daire 3+1. Projede 7+2 dubleks dairelere kadar seçenek var. En belirgin özelliği büyük ve lüks rezidanslardan oluşması. Bu da Florya bölgesini yansıtan bir konsept. Bu konsept bir de büyük bir AVM ile desteklenince ortaya eski ile modernin bir karması çıkmış. 5+1 konutlara özel yemek odası planlanırken, 3+1’den büyük konutlara yardımcı odaları yerleştirilmiş.
Genelde bu tür projelerde stüdyo dairelere ağırlık verilirken, Ömer Bey ise bunun tam tersini yaptıklarını söylüyor. Çünkü Florya’da büyük aileler büyük evlerde yaşıyor. Bu projede bu kesime hitap ediliyor.

İnşaat erken bitecek
Koruflorya’nın temelinin geçen yıl atıldığını çok net hatırlıyorum. İnşaat Haziran 2011’de başladı. Şu anda kabanın yüzde 85’i tamamlandı. Normal taahhüt süresi 2013 sonu ama bu hızla proje 2013 Haziran’da tamamlanacak. Şantiyesinde 400 kişinin çalıştığı Koruflorya’da her şey gayet iyi görünüyor.

Atatürk Ormanı’na komşu
Proje Florya 1000 dönümlük Atatürk Ormanı’nın yanında 42 bin metrekarelik arsada yapılıyor. Ömer Bey de Florya’nın kalan en büyük arsasında proje yaptıklarını belirterek, lokasyona işaret ediyor. Gerçekten de Koruflorya, E-5 ve metrobüsün yanında merkezi bir noktada bulunuyor. Havalimanı birkaç dakikalık mesafede. 3. kattan itibaren denizin görüldüğü projenin orman ve göl manzarası bulunuyor.

Haberin Devamı

Aile rezidansı yapıyor
Projede satışların yüzde 40’ı tamamlanmış. Beklendiği gibi daha çok Avrupa yakasından talep var. Ama proje ailesiyle konforlu bir şekilde yaşamak isteyen herkese hitap ediyor. Projeden konut alanlar oturmak istiyor. Ömer Bey, projenin sunduğu avantajların çok fazla olduğunu belirterek, ilk kez aile rezidansının bu projeyle hayata geçeceğini vurguluyor. Bu kapsamda ailelerin de ihtiyacı olan hizmetlerin hepsi projede sunulacak. Bunlar arasında çocuk bakıcısı, acil yardım, tamirat ve temizlik gibi hizmetler geliyor.

En ucuz daire 1.1 milyon lira
Koruflorya’da konutlar geçen yıl satışa çıktığında metrekare fiyatları 6 bin 600 lira seviyesindeydi. Temmuz 2012 itibariyle fiyatların geldiği nokta 8 bin 400 lira. Şu anda KDV dahil en küçük daire 1 milyon 100 bin lirayken ve büyük dairede fiyat 3 milyon 900 bin liraya kadar çıkıyor. Projede banka garantisi de veriliyor. Müşteriler istedikleri bankadan konut kredisi kullanabiliyor.

Cephede doğal ışık
Projenin cephesinde doğal ışık tasarımı yapıldı. 20 bin metrekare peysaj alanı bulunan Koruflorya’da 8 bin metrekarelik avluya yer verildi. İlk projeleri Solarkent’te güneş panellerini kullanarak enerji toplayan firma bu projede de tasarrufa yönelik çalışmalar yapıyor. Projede dairelerin büyük bölümünün kat bahçeleri ve balkonları bulunuyor. Projenin adı da yanındaki ormana ve kat bahçelerine uygun olarak korudan geliyor.

Alternatif dekorasyon sunuyor
Koruflorya’da klasik bir örnek ev bulunmuyor. Bunun yerine müşteriler için konutlarda kullanacakları malzemeleri gösteren uygulamalar var. Yani mutfak, banyo, yer döşemelerini gören alıcılar iki farklı dekorasyondan birini seçebiliyor. Dinamik ve elegant olan bu seçenekler kendi içinde de farklılaşıyor. Bu sayede buradan daire alanlar istedikleri renkte mutfak dolabı, fayans, parke, seramik ya da banyo dolabını tercih edebiliyor. Bu da projeyi bir adım öne taşıyor, çünkü alıcılar istedikleri konutu yaratabiliyor. Firma bunlar için ekstra bir ücret de almıyor.

Haberin Devamı

Nasıl gidilir?
Korufloryaya gitmek için herhangi bir yerden metrobüse bindiğinizde Florya durağında inerseniz projenin tam önünde kendinizi bulursunuz. Araçla gitmek için de metrobüsü Florya’ya kadar takip etmeniz yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Sosyal tesiste neler var?
Lobby kafe, ortak aktivite ve toplantı salonları, açık ve kapalı çocuk oyun alanları, kapalı spor salonu, KoruFlorya Health Center, fitness center, pilates ve yoga salonu, kapalı yüzme havuzları, hamam, sauna, buhar odaları ve masaj odaları.

TOKİ ile ortak yapıyor

Aydınlı Grup, ortaklarıyla birlikte projenin ihalesini TOKİ’den 2010 yılında aldı. TOKİ’ye taahhüt edilen proje geliri toplam ise 721 milyon lira. Bu gelir üzerinden arsa payı olarak TOKİ’ye yüzde 30 pay verilecek. Projede Aydınlı yüzde 45, Arke yüzde 25, Metal Yapı Konut yüzde 25, Vizyon Life yüzde 5 paya sahip.

Mağazaları kiralayacak

Koruflorya 298 konutun yanı sıra 50 bin m2’lik büyük bir AVM’den oluşuyor. Konutlar 18 metre yüksekliğindeki platformun üzerinde konumlandırılıyor. Projede 4 kat kapalı otopark bulunurken bunun 1 katı konutlara ayrılmış. AVM’de yer alan mağazalar kiraya verilecek. Ömer Bey, kendi markaları olan Pierre Cardin, Cacharel, U.S.Polo Assn gibi markalara AVM’de yer vereceklerini söylüyor. Mağazaların kiralaması yılsonunda başlayacak.

Haberin Devamı

Ukra TMSF’den 58 milyon liraya yeni arazi satın aldı

Ukra İnşaat, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) arazi satın aldı. Yüzde 80 Ukra İnşaat, yüzde 20 Evra Group ortak girişimiyle 58 milyon liraya alınan arazinin satışı 25 Temmuz’da yapıldı. Ispartakule mevkiinde toplam 46 bin 245 metrekarelik üç parsel satın alan Ukra İnşaat, bölgede 1000 konutluk bir proje yapacak. Projenin temelinin eylül ayında atılması planlanıyor.
Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz, “Ukra İnşaat olarak bugüne dek hayata geçirdiğimiz tüm projelerde farkımızı sergiledik. Şimdi yatırım rotamızı Ispartakule mevkiine çevirdik. Buradaki yeni projemiz de Ukra kalitesi ve güvencesiyle yaşam standardını yükseltecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bayrampaşa’daki yeni projeye 30 milyon $ kredi

Özak GYO, Bayrampaşa’da inşa edeceği konut projesi için Denizbank’tan 30 milyon dolar tutarında kredi kullandı. Satılabilir alanı 70 bin 960 metrekare olarak belirlenen proje için kredi çeken Özak GYO’dan yapılan açıklamada, “Bayrampaşa’da gerçekleştirilecek konut ve ticaret projesinin finansmanı için, Denizbank A.Ş. ile 19.07.2012 tarihinde imzalanan Genel Kredi Sözleşmesi kapsamında, 30 milyon dolar tutarındaki kredi 25.07.2012 tarihinde alınmıştır. Kredinin vadesi ilk yılı sadece faiz ödemeli olmak üzere, toplam üç yıldır. Kredinin teminatı olarak aynı projenin arsası üzerine Denizbank A.Ş. lehine 40.500.000 dolar tutarında birinci dereceden ipotek tesis edilecektir” denildi. 32 bin 677 metrekarelik arsa üzerinde inşa edilecek projede konut satışlarının Eylül 2012’de başlaması planlanıyor.

Semerkant, City Line’ı %10 indirimle satışa çıkardı

Semerkand Yapı, yeni projesi Bayrampaşa City Line’ı satışa sundu. Tek blokta 15 kattan oluşan projede, 35 konutun yanı sıra 11 adet de mağaza yer alacak. Şubat 2014’te tamamlanması planlanan projede büyüklükleri 110 ile 178 metrekare arasında değişen 2+1 ve 3+1 daireler yer alıyor. Merkezi konumu nedeniyle havayolu çalışanlarının büyük ilgi gösterdiği projede 2+1 dairelerin fiyatı 287 bin liradan başlıyor.

Peşin alımlarda yüzde 10 indirim yapılan projede, daire bedelinin yüzde 50’sini peşin ödeyenlere ise yüzde 5 indirim uygulanıyor. Daire bedelinin yüzde 25’ini peşin verebilenler ise kalanı için Albaraka’dan 120 aya kadar banka kredisi kullandırılıyor.

Hangi daire kaç lira?
Tipi FiyatI*

2+1 287.000
3+1 463.000
* Başlangıç fiyatı

Gayrimenkulde geriye dönük değerleme yapıyor

Geriye dönük gayrimenkul değerlemenin son dönemlerde artış gösterdiğini kaydeden İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı (İGD) Celal Erdoğdu, sistemin daha çok boşanmak üzere olan çiftler tarafından tercih edildiğini aktardı. Ayrıca yurtdışında vergi takibi için mahkemelerce yaptırıldığına da değinen Erdoğdu, “Ayrılığın eşiğine gelen ortakların geriye dönük hesap yapmasında, yurtdışında yaşayanların vergi işlemlerinde, yurtdışındaki ailelerin boşanmaları sırasında gelir artışının ölçülmesinde ve yurtiçindeki ailelerin aile birleşiminden sonra gelir artışının belirlenmesinde bu sistem kullanılıyor” dedi.
Erdoğdu, genç çiftlerin boşanma sürecinde geriye dönük değerleme yöntemi ile mahkemelere her şeyi raporladıklarını ifade etti.