Ekonomi Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

24.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yıl üretim ve ihracatta kendi rekorlarını kıran Ford Otosan, 2017’de artan ihracat siparişlerine yetişebilmek amacıyla kapasite artırımını düşünüyor...

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

Kocaeli ve Eskişehir’deki üç ayrı tesisiyle 334 bin adede yakın üretim gerçekleştirip, bunun 257 bin adetten fazlasını da ihraç eden Ford Otosan, böylelikle kendi rekorunu kırmıştı. Bu yıl da yeni bir rekor kırmaya hazırlanan Ford Otosan, özellikle Avrupa’dan gelen siparişlere yetişmek için çaba harcıyor. Bunun için, kapasitede nasıl artışlar gerçekleştirebileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Bu yılın ilk çeyreğinin “heyecanlı” geçtiğini, ticari araç pazarındaki sonuçlardan memnun olduklarını belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Ford Otosan olarak, yıl sonunda üretim ve ihracatta kendi rekorlarımızı kıracağız. Şu anki öngörüye göre kırmış durumdayız. Türkiye ihracat şampiyonluğumuzu da sürdüreceğiz” dedi. Ford’un Avrupa’da ticari araç satışlarındaki birinciliğinin de sürdüğünü hatırlatan Yenigün, “Bu yüzden Avrupa’dan gelen talepte ciddi bir artış var. Bu siparişlere yetişmek için keyifli bir heyecan yaşıyoruz. Kapasite artışına yönelik problemler, iyi problemlerdir. Fabrika müdürleriyle kapasite artışına ilişkin konuşmalar gerçekleştiriyoruz. Beklentimiz de, bunun devamının geleceği yönünde. Ford’un Avrupa pazarındaki birinciliği yeni ürünlerle birlikte önümüzdeki dönemde de sürecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

‘ABD’den talep arttı’

Türkiye otomotiv sektöründe yeni fabrika açan ve yeni ürün geliştiren en son şirket olma ünvanını koruduklarını hatırlatan Yenigün, “2014’te açtığımız Yeniköy fabrikasından bu yana, sektörde yeni fabrika açılmadı. Custom talebi çok iyi gidiyor. Gölcük’te üretimi artırmak için tesiste bazı iyileştirmeler yapıyoruz. Yani Gölcük’teki kapasiteyi artıracağız. Böylelikle Transit’teki üretim ve ihracat toplamı rekor olacak. İhracat liderliğimiz de doğal olarak korunacak” diye konuştu.

Ford’un Kuzey Amerika’da, bu kıtaya yönelik ürettiği büyük Transit için halen Türkiye’den parça gönderdiklerini de anlatan Ford Otosan Genel Müdürü, “Parçaların bir kısmını kendimiz üretiyor, bir kısmını da tedarikçilerimizden alıyoruz. Parça ihracatı, başladığından bu yana sürekli gelişen bir iş haline dönüştü. Bir süre sonra bu parça talebinin düşeceğini sanıyorduk, ama tam tersi oldu” dedi.

125 milyon $’lık parça

Türkiye’de üretilen parçanın kalite, verimlilik, maliyetleri ve süreklilik açısından önemli bir rekabetçiliğe sahip olduğunu kaydeden Haydar Yenigün, aradaki uzaklığa rağmen ABD’deki fabrikanın iş süreçlerini etkilemeden verimliliği sağlayabildiklerini hatırlattı.

Haberin Devamı

ABD üretimi Transit için 745 farklı parça gönderdiklerini de vurgulayan Yenigün, bunlar arasında direksiyon, koltuk kızakları, menteşeler, el fren mekanizmaları ve emniyet kemerleri bulunduğunu söyledi. 2016’da 153 bin adet Transit için parça ihracatı yaptıklarını, bundan yaklaşık 125 milyon dolar gelir elde ettiklerinin altını çizen Yenigün, 2017’de 154 bin Transit’e parça yollayacaklarını belirtti.

‘İşler yükselir’

2017 yılına sektörün olumlu bir şekilde ilerlediğini söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yengigün, “Geçen iki yıldaki 1 milyonluk tempoya ulaşacağımıza, üçüncü çeyrekte bu tempoyla işlerin yükseleceğine inanıyoruz. Hazırlıklarımızı da buna göre gerçekleştiriyoruz” dedi.

Ford Otosan olarak Avrupa ve Türkiye’nin ticari araç üretim lideri olduklarının altını çizen Yenigün, ticari araç kiralaması konusunun üzerinde çalışılması gereken bir konu olduğunu da vurguladı. Yenigün, “83 ülkeye yaptığımız ihracatla ülkemizi iyi bir şekilde temsil ediyoruz. Türkiye ticari araç üretimi, ana ve yan sanayisiyle çok ileri seviyede. Bu bilgi birikimi, başarı, mücevher değerinde ve korunması gerekiyor. Türkiye’de pazarı, sektörü geliştirecek ve büyütecek yöntemler bulmak için çalışmalıyız. Ticari araç kiralaması bu sistemsel çözümlerinden biri” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

Otoda gözlüklü, robotlu satış!

Otomotiv firmaları, snowroomlarda teknolojinin en son nimetlerini kullanarak farklı satış yöntemleri geliştirme konusunda da adeta yarışa girdi. Nitekim Toyota, dünyada da ilk sayılabilecek bir yöntemle, “interaktif showroom” konseptini devreye alırken, Fiat da Autoshow 2017 fuarında “robot danışman”la tanıştırdı.

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...
Toyota’nın İstanbul Autoshow 2017 ile birlikte Türkiye’de uygulamaya soktuğu “interaktif showroom” konsepti, dünyada da bir ilk niteliğini taşıyor. Bu sistemde, özel seçilmiş Toyota satış danışmanları, üzerinde sensör ve kameraların olduğu en son teknolojiye sahip dijital gözlük aracılığıyla, müşteri evinde ya da ofisindeyken, ilgilendiği aracı detaylı olarak tanıtabiliyor, anında satış teklifleri geçiyor ya da diğer soruları yanıtlayabiliyor. Bunun için Toyota müşterileri, “toyota.com.tr” adresinden, interaktif showroom için hazırlanan özel sayfaya erişecek. Sistemi kullanmak isteyenler, sayfada bulunan başvuru formuyla istedikleri gün ve saat için randevu alacak. Böylelikle istenilen tarih ve saatte görüşme, hem görüntülü hem de sesli gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

‘Sanal bir varlık’

Fiat ise, İstanbul Autoshow 2017’de robot danışmanlarını ilk kez ziyaretçilerle buluşturdu. Fuarda Fiat standını ziyaret edenler, karşılaştıkları BeamPro robotlar sayesinde, fiziksel olarak ortamda bulunmasalar da, danışmanlara ulaştı ve kesintisiz iletişim kurma şansına sahip oldu.

Yeni Insignia’da seçenek bol

Model yelpazesini genişletmeye ve yenilemeye devam eden Opel, İstanbul Autoshow 2017’de yeni nesil “Insignia Grand Sport”un yanı sıra “Insignia Sports Tourer” ve yeni B sınıfı crossoverı “Crossland X”i tanıtıyor. Türkiye’de Haziran ayı sonundan itibaren satışına başlanacak yeni nesil Insignia Grand Sport, 118 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak. Sportif hatları, 400 metreye kadar aydınlatma sağlayan IntelliLux LED Matrix farları, ortopedik koltukları, ısıtmalı arka koltuklarıyla dikkat çeken araçta, 1.5 lt 165 HP benzinlinin yanı sıra 1.6 lt 136 HP ve 2.0 lt 210 HP dizel motor seçenekleri bulunacak. Yeni Insignia Grand Sport’ta, akıllı dört çeker seçeneğinin yanı sıra 8 ileri otomatik vites ve 360 derece kamera gibi unsurlar da olacak.

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

Onun stationwagon kardeşi Insignia Sports Tourer ise, Ağustos ayında Türkiye’de satışa sunulacak.

Kasım ayında Türkiye’de

Markanın ilk SUV modeli olan ve Türkiye’deki otomobil tutkunları için İstanbul Autoshow 2017 fuarında sergilenen Alfa Romeo Stelvio, kasım ayında ülkemizde satışı sunulacak.

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

İç ve dış tasarımında sportif çizgilerin hakim olduğu, orta boy lüks SUV pazarında farklı bir yer edinmeyi hedefleyen Stelvio’da, biri turbo beslemeli benzinli, diğeri dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneği bulunacak. 2.0 lt benzinli motor 280 HP güç üretirken, 2.2 lt’lik dizel ise 210 HP güce sahip. Benzinli motor, 0-100 km/s hızlanmasını 5.7 saniyede tamamlıyor. İlerleyen dönemlerde bunlara 200 HP’lik 2.0 lt turbo benzinli ve 180 HP’lik 2.2 lt dizel motorlar da eklenecek. Her iki motor da 8 ileri otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olacak. 180 HP’lik dizel motorda, arkadan itişli seçenek de bulunacak.

Araçta, donanım paketlerine göre değişebilen çift bölgeli iklimlendirme sistemi, 8, 10 veya Harman Kardon imzalı 14 hoparlörlü donatılan Alfa Connect bilgi ve eğlence sistemi gibi unsurlar mevcut. 3D navigasyonlu yüksek çözünürlüklü ekransa, Alfa Connect versiyonuna bağlı olarak 6.5 inç veya 8.8 inç olmak üzere değişkenlik gösteriyor.

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

Hyundai i30’un devri başladı

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

Hyundai’nin orta sınıftaki temsilcisi i30’un yeni nesli, Türkiye’de 79 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satılmaya başlandı. İç mekanında da yüksek kaliteli iç malzemeleri, sade ve işlevsel gösterge paneliyle dikkat çeken yeni i30, ülkemizde 2 yeni nesil benzinli motor (1.4 MPi ve 1.4 T-GDI) ve bir de 1.6 lt dizel üniteyle sunuluyor. Araç, motor seçeneklerine göre 7 ileri çift kavramalı (DCT) otomatik veya 6 ileri manuel şanzımanla satın alınabiliyor. Aracın giriş seviyesi donanım paketi olan “Style”da bile, zengin standart donanım unsurları yer alıyor.

Ekim ayını bekleyecek

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

Jepp’in kompakt SUV Compass, yeni nesliyle İstanbul Autoshow 2017’de tanıtıldı. Yeni nesil Compass, Ekim ayından itibaren ülkemizde satışa sunulacak. Yıl sonuna kadar satış hedefiyse 200 adet olarak belirlenmiş.
Compass, “Longitude”, “Limited” ve “Trailhawk” donanım paketleriyle satılacak. 1.4 lt benzinlinin yanı sıra 1.6 lt ve 2.0 lt dizel motor seçeneklerine de sahip olacak. Araçta, iki farklı akıllı 4x4 sistemi seçeneği de bulunuyor.

Mitsubishi’nin yüzü değişti

Ford Otosan için 2017 ‘heyecanlı’ geçecek...

Bu yılın başlarında Türkiye’de satışa sunulan yeni yüzlü Mitsubishi ASX, Autoshow 2017’de görücüye çıktı. Fuarda ayrıca Mitsubishi L200 ve yeni yüzlü Lancer da yerini aldı. Yeni yüzlü ASX, yeni 4 kollu deri direksiyon simidi, sinyalli yan aynalar, otomatik kararan iç dikiz aynası, 7 inçlik navigasyonlu dokunmatik multimedya sistemi gibi donanımlara sahip. 1.6 dizel ve benzinli motor seçenekleri bulunan ASX, 96 bin 314 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.