Ekonomi Gayrimenkul hedefi global marka olmak

Gayrimenkul hedefi global marka olmak

26.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gayrimenkulde uluslararası markalar olmadığına dikkat çeken Erden Timur, 7 ülkede faaliyet gösterdiklerini, Türkiye’nin kalkınması için global markalar üretmek gerektiğini söyledi.

Gayrimenkul hedefi global marka olmak

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye’nin kalkınması için uluslararası markalar üretmesi gerektiğini söyleyen Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Türkiye’deki herkesin birbirini yurtdışında iş yapmaya teşvik etmesi lazım. Sadece birbirimize iş yaparak büyüyüp katma değer sağlayamayız” dedi.

Haberin Devamı

Erden Timur ekonomi basınıyla bir araya geldiği buluşmada gayrimenkulde uluslararası çok marka bulunmadığını dile getirdi. Nef’in 7’nin üzerinde ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Timur, Nef Global çatısı altında şu anda Miami’de 2200 konut için 3 arazi alıp yatırıma başladıkları bilgisini verdi. Timur’un anlattıkları özetle şöyle:

“Birçok ülkede olduğu gibi Amerika’da da konut arzında sıkıntı görüyoruz. Enflasyonist dönemlerde dünyada her zaman gayrimenkul öne çıkıyor. Yurtdışı projelerimizin yüzde 80’inden fazlası kiralanabilir proje. Globalde satmak için proje geliştirmiyoruz. Yerel ortaklarla çalışıyoruz.

Gayrimenkulde uluslararası marka yok. Amerika’da en büyük geliştirici en fazla dört eyalette iş yapıyor. Hacmi bu kadar büyük bir endüstri olup da dünyanın her yerinde hizmet verebilen bir marka yok. Türkiye’nin kalkınması için uluslararası marka üretmesi gerekiyor. Markalar Batı’ya gidip rekabet etmeye çekiniyor. Türkiye’deki herkesin birbirini yurtdışında iş yapmaya teşvik etmesi lazım. Sadece birbirimize iş yaparak büyüyüp katma değer sağlayamayız.

Haberin Devamı

Miami’de 2200 konut için 3 arazinin satın alımını tamamladık ve yatırımına başladık. Burada kiralık konut projesi geliştiriyoruz. Bir yılda 6000 üniteye ulaşma ve 5 yıl içinde ABD’de 10.000 ünite kiralık konut geliştirme hedefimiz var. Toplam yatırım bedeli 2.2 milyar dolar olacak.

Amerika’da dördüncü projemize başladık. Brooklyn’deki ilk projemiz bitti, ikincisine başladık. Londra’daki çalışmalarımızı finalize ediyoruz. Almanya’da Menheim, Hannover ve Stutgart lokasyonlarındayız. Kazakistan Almatı’da ikinci projenin hazırlıkları devam ediyor. Dubai’de üç ayrı lokasyonda yeni projeye başlıyoruz. Amerika’da Austin ve Florida’da projelerimiz olacak. Los Angeles’da şehir merkezinde bir proje geliştiriyoruz.

Amerika’da Florida’da 54 bin öğrencinin bulunduğu alanda Novu yapıyoruz. Yeni nesil öğrenci evleri şeklinde uygulayacağız. Ardından İngiltere, Almanya ve Dubai hayata geçecek. Kaliforniya’da Coachella’da 200 dönüm arsa aldık. Bunun bir kısmını arsa olarak satacak, yüzde 60’ında ise villa üreteceğiz.”

Haberin Devamı

‘Kazandığımızı Türkiye’ye yatırmaya devam ediyoruz’

Bu sene yaklaşık 25 milyar liralık varlığa ve 13 milyar liraya ulaşan öz kaynağa sahip olduklarını dile getiren Erden Timur şunları söyledi:

Son iki yılda aktiflerimiz dört kat büyüdü. Gelirimizin yüzde 70’i yurtdışı çalışmalarımızdan geliyor ama kazandığımızı da buraya yatırmaya devam ediyoruz. Yurtdışında geliştirdiğimiz iki lojistik gayrimenkulden kaynaklı getiri ile burada 27 milyon arsa yatırımı yaptık. Türkiye’de yatırımlarımıza devam edeceğiz, yeni lansmanlar planlıyoruz.

Yurt içinde değişen talebe ve alım gücünde yaşanan erozyona yönelik iki yıl önce Nef Arsa’yı geliştirdik. İki yılda 3.5 milyon metrekare arsa sattık. 2021’de ciromuzun yüzde 12’si arsadan geliyordu. Şu anda bu oran yüzde 34’e çıktı. Şimdiye kadar Kırşehir, Kırklareli, Ilgaz, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Kocaeli ve Sakarya’da imarlı arsa geliştirdik. Doğanın içinde kaybolan evler tasarlıyoruz. Assos Behramkale’de, Bayramiç Kazdağları’nda ve Urla’da da bu konseptte projeleri lanse edeceğiz.

Haberin Devamı

Londra ya da New York’ta halka arz olarak dünya arenasındaki Türk şirketi olma hedefimiz var. Bunun için yurtdışı projelerde belirli bir bilanço büyüklüğüne ulaşmayı bekliyoruz. Bir gayrimenkul ve teknoloji şirketi olarak halka açılmak istiyoruz. 3 sene sonra endüstri ve teknoloji anlamında yeni yatırımlarla halka arz planımızı hayata geçireceğiz.”