Ekonomi GAYRİMENKUL YATIRIMCI İÇİN CAZİBESİNİ KORUYOR

GAYRİMENKUL YATIRIMCI İÇİN CAZİBESİNİ KORUYOR

05.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Realty World Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, son yıllarda yüzde 28 artan konut fiyatlarının sektörü adeta bir çekim merkezi haline getirdiğini belirterek, “Eline bir miktar para geçen ya altın ya da konut alıyor” dedi

GAYRİMENKUL YATIRIMCI İÇİN CAZİBESİNİ KORUYOR


Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul zincirlerinden biri olan Realty World Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, gayrimenkulün yatırım aracı olarak cazibesini koruduğunu belirterek, “Vatandaşlar konuta yatırım yapıyor. Fiyatlar da bu nedenle düşmüyor” dedi. Diğer illerden bile İstanbul’a yoğun talep olduğunu ifade eden Baygan, Anadolu’dan toplu alım talepleri aldıklarını söyledi.
Baygan, son üç yılda ortalama yüzde 28 artan konut fiyatlarının sektörü adeta bir çekim merkezi haline getirdiğine vurgu yapan Baygan, “Ben İstanbul’da fiyatların düşüş gösterdiği bir bölge görmedim” dedi.
Baygan, yılın ilk üç ayında piyasanın geçen yıla göre çok az durgun olmasına rağmen mart ayında canlanmanın başladığını belirterek, “Konut alma iştahı devam ediyor. Türkiye’de gizli bir para var. Bu paralar da gayrimenkule akıyor” diye konuştu. Piyasada ciddi oranda stok birikmesinin bir dezavantaj yarattığına işaret eden Baygan, “Stoklar fazlalaşmış olabilir ama eline bir miktar para geçenler ya altın ya da konut alıyor. Bu durum böyle devam edecek” dedi.
Mustafa Baygan, mütekabiliyet yasasının değişmesinin ardından yabancı fonlardan da talep almaya başladıklarını vurgulayarak, “Yabancı yatırımlar henüz tam olarak Türkiye’deki piyasaya girmedi. Belli bir ölçekte talep alıyoruz ama ilerleyen dönemlerde satışlar daha da artacak. Şu anda bir süreç yaşanıyor” değerlendirmesini yaptı.

Beylikdüzü hareketli
Baygan, İstanbul’da ikinci el konut piyasasında en hareketli bölgenin Beylikdüzü olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“Bu bölgede talep çok fazla. Metrobüs gidince oranın kaderi değişti. Ayrıca Bahçeşehir ve Kartal da talep gören bölgeler. Özellikle Kartal’ın geleceği parlak. Bölgedeki boş araziler cazibeyi artırıyor. Bölge dağınık gibi görünse de düzenli gelişiyor. Ataşehir de öne çıkan bölgelerden biri. Çekmeköy’de ise bir durgunluk var. Orda fiyatlar çok yüksek.”

Hedef Türkiye liderliği
Realty World Türkiye, geleneksel hale getirdiği ‘Zirvedekilerin Buluşması’nın üçüncüsünü KKTC’de gerçekleştirdi. KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın yanı sıra yaklaşık 650 çalışanın katıldığı ödül töreninde, 8 ayrı kategoride 142 ödül verildi. 2012 yılının en başarılı ofisi, markanın Antalya ofislerinden Neva Gayrimenkul oldu.
Zirve ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Mustafa Baygan, 2005 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren markanın, franchise ofisleriyle sürdürülebilir başarılı iletişim kurmak için gelenekselleştirdikleri etkinliğin, bir sonraki yılın performansına olumlu etkisi olduğunu söyledi. Kendilerine yönelik emlak ofislerinden çok ciddi talep olduğunu ifade eden Baygan, “2013 yılı sonunda, bir önceki yıla göre yüzde 40 büyüyerek emlak markaları arasında Türkiye lideri olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘EMLAKÇILIK BİTECEK’
Mustafa Baygan, sektöre yönelik değerlendirmelerinde, Türkiye’de konut, ticari emlak ve arsa alım satım işlemlerine yönelik talebin gün geçtikçe arttığına dikkat çekerek, “Sektörde müthiş bir potansiyel ve gelecek var ama iş ustaların elinde değil. Vatandaş gün geçtikçe kendisini daha iyi yönlendiren ve bilgilendiren markalı emlak danışmanlığı ofislerini tercih eder hale geliyor. Mahalle arasında amatörce yapılan emlakçılığın sonu geliyor”
dedi.

Talep patlaması
Emlak odalarına bağlı 20 bin emlakçı olmasına rağmen markalı emlak danışmanlığı zincirlerine bağlı olanların sayısının bini bile olmadığını belirten Baygan, bilinçli tüketici talepleriyle doğru orantılı olarak gün geçtikçe artan bu potansiyelin, kendilerine bağlı şekilde emlakçılık yapmak isteyen franchise başvurularını adeta patlattığını ifade etti.
Franchise satışına yönelik günde 3-4 görüşme yaptıklarını dile getiren Baygan, “Bu büyüme hedefimizin ve sektöre yönelik öngörülerimizin ne kadar sağlıklı olduğunun göstergesi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kıyılarda ilk 50 metreye dokunulmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği sahil şeridinin genişliği ve yapılanma koşullarını yeniden düzenledi.
Yapılan düzenlemede, Kıyı Kanunu’ndan gelen 100 metrelik sahil şeridi mesafesinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, kanundaki 50 metrelik yapı yaklaşma mesafesi uygulama yönetmeliğine eklendi. Düzenleme sayesinde kıyılarda ilk 50 metrede sadece halkın kullanabileceği yaya yolu, gezinti ve dinlenme alanları ya da rekreatif alanlara izin verilecek. Kıyılarda ilk 50 metreye kadar yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Yönetmelikte, turizm mevzuatına uyum sağlamak amacıyla yat limanı tanımı güncel hale getirildi. Buna göre yat limanlarına 6.5 metre yükseklik ve 2 katı aşmamak şartıyla konaklama tesisleri yapma imkânı verildi. Balıkçı barınağı tanımı da “Balıkçı Barınakları Yönetmeliği” ile uyumlaştırıldı. Yönetmeliğe, balıkçı barınaklarında emsalin yüzde ikisini ve 6.5 metre yüksekliği aşmamak şartıyla takılıp sökülebilir malzemelerle inşa edecekleri, yönetim birimi, geçici depolama ve satış birimi gibi teknik alt yapı birimleri yapılabilecekleri eklendi. Onaylanan kıyı kenar çizgilerinden ilgililerinin haberdar edilerek, gerektiğinde itiraz edilebilmesi ve yasal hakları kullanılması amacıyla kıyı kenar çizgisinin ilanına ilişkin hüküm getirilerek kıyı kenar çizgisine aleniyet sağlandı.

Dalyan’a kıyı kenar çizgisi
Yapılan değişiklikle, Köyceğiz Gölü ve onu denize bağlayan Dalyan Kanalı da kıyı kenar çizgisi tespitine dahil edildi.
Dalyan Kanalı’nda daha önce tespit edilen kıyı kenar çizgilerinin mevzuat açısından geçerli olup olmadığı hususundaki tereddütler ortadan kaldırıldı. Yapılan değişiklikle, bölgenin kıyı mevzuatı çerçevesinde korunması ve denetimi sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

Körfez fonları İstanbul’un ‘Finans Merkezi’ni turladı

Ataşehir’de inşa edilen Uluslararası Finans Merkezi’nin inşaat çalışmaları hızla devam ederken proje uluslararası çevreler tarafından da yoğun ilgi görmeye devam ediyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin son ziyaretçileri Türk Arap Forumu kapsamında İstanbul’da bulunan Arap yatırımcılar oldu. Arap yatırımcılar, projenin inşaatını yürüten Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ve projenin finansmanını sağlayan Aktif Bank’ın CEO’su Dr. Önder Halisdemir ile beraber inşaat alanını gezdi.
Arap yatırımcıların ziyareti hakkında görüşlerini dile getiren Ali Ağaoğlu, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin uluslararası çevrelerden yoğun ilgi görmeyi sürdürdüğünü belirterek, fuarlar, yurtdışı temsilcilikleri ve uluslararası finans çevrelerinin projeye yaptıkları ziyaretlerde bu ilgiyi yakından gördüklerini söyledi.

En eski banka İstanbul’da
Arap yatırımcılara projeyi anlatma fırsatı olduklarını ifade eden Ağaoğlu, “İstanbul bugün Londra ve Paris’ten sonra Avrupa’nın 3. büyük turist destinasyonu ve dünyanın 93 ülkesine direkt uçuşu olan ender şehirlerden birisi. Bununla birlikte dünyanın en eski bankası olan Kapalıçarşı da İstanbul’da bulunuyor. Bugün Finans Merkezi ile İstanbul, böyle önemli bir mirasın üzerinde yeniden bir dünya başkenti olarak yükseliyor. Bu nedenle uluslararası pek çok yatırımcının dikkatini çekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Kule’ye ziyaret
Heyet, TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO güvencesiyle Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi tarafından İstanbul Uluslararası Finans Merkezi sınırları içinde inşa edilen Metropol İstanbul’u da ziyaret etti.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi proje alanında incelemeler yapan grup, Metropol İstanbul satış ofisine uğrayıp proje hakkında bilgi aldı. Heyete, Metropol İstanbul satış ekibi maket üzerinde projeyi tanıttı.

Haberin Devamı

Evlerin % 20’si 10 günde bitti

EgeYapı Group’un, Suudi Arabistanlı Al-Qemam Holding ile birlikte 80 milyon lira yatırımla hayat bulacak olan yeni projesi Pega Kartal, yatırımcıların odak noktası haline geldi. Firmadan yapılan açıklamaya göre, Adalar ve Marmara Denizi manzaralı 200 rezidans, 28 home – office ve 11 mağazanın yer alacağı projenin yüzde 20’si 10 gün gibi kısa bir sürede satıldı. Projede yatırımcıların en çok 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelere ilgi gösterdiği belirtildi.
Toplam 40 bin metrekare inşaat alanına sahip proje, biri 200 adet konuttan oluşacak 32 katlı rezidans, diğeri de 28 adet home – office ve 11 adet mağazadan oluşacak 5 katlı ofis bloğu olmak üzere iki farklı bloktan meydana gelecek.
Karma kullanım projesi Pega Kartal’ın 32 katlı rezidans bloğunda yaklaşık 64 metrekareden başlayan 1+1’lerden 204 metrekarelik 4+1 ve dublekslere kadar 200 daire olacak. Ofis bloğunda ise 11 mağaza ve 32 home – office bulunacak. Projede, yatırımcılara 7 farklı tipte home – office imkânı sunulacak.
Mimari açıdan keskin hatlarıyla ünlü sanat akımı Kübizm’in bir yansıması olacak olan proje, yatırımcılarına beş yıldızlı bir otel gibi faaliyet gösterecek olan Lobby Lounge’dan Concierge’e kadar birçok hizmet sunacak.

İnanlar bir satış ofisinde iki proje birden satıyor

İnanlar İnşaat, müşterilerine daha çok alternatif ve kolaylık sunacak yeni bir uygulama başlattı. Bu kapsamda TerraceMix’in satışları, Terrace Tema satış ofislerinde de gerçekleştiriliyor. Böylece hem Terrace Tema ile ilgilenen konuklara farklı fiyat ve konuma sahip alternatifler sunulacak hem de Terrace Mix’ten daire satın almak isteyenlere 3 boyutlu tanıtımlar yapılacak.
İnanlar’ın profesyonel ekibinin aktaracağı detaylı bilgilerin yanı sıra TerraceMix’teki yaşamı betimleyen proje maketi de tüm soruları yanıtlamak için Terrace Tema satış ofislerinde hazır bulunuyor. İstanbul Esenyurt’ta inşa edilen TerraceMix’te birçok sosyal tesis de yer alıyor.

Eclipse Maslak’ta yeni daireler satışa sunuldu

Artaş Grubu’nun Maslak’ta konumlandırdığı Eclipse Maslak projesi lanse edildiği günden itibaren yoğun ilgi görüyor. Yapılan açıklamaya göre, yabancı yatırımcıların da yoğun talebini gören projenin ilk etapta satışa sunulan dairelerinin büyük kısmı sahiplerini bulurken, yeni dairelerin satışı da öne çekildi. 550 konut, 44 ofis ve ticari alandan oluşan projede 1+0’dan, 4+1’e kadar çeşitli tiplerde daire seçenekleri bulunuyor. Projede anlaşmalı bankalar aracılığıyla 60 aya kadar yüzde 0,72, 120 aya kadar ise yüzde 0,73 faiz oranlarıyla kredi kullanılabiliyor.

Kente ‘Ritim’ veren bir yaşam alanı yaratacak

Gayrimenkul sektörünün önde gelen kuruluşlarından Dumankaya İnşaat, Maltepe’de hayata geçirdiği projesi Dumankaya Ritim İstanbul ile Anadolu yakasında yeni bir yaşam alanı inşa ediyor. Proje hakkında açıklama yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Ritim İstanbul, Maltepe’deki diğer konut projelerinden farklı olarak karma kullanım hedeflenerek tasarlandı. Bu özgün proje, ticaret, ofis ve konut fonksiyonlarını bünyesindeki kültür ve spor tesisleriyle entegre ederek sadece yakın çevresine değil tüm kente kimlik katan bir kentsel yaşam alanı oluşturacak” dedi.

Yüzde 1 peşinle dayalı döşeli daireler veriyor

Soyak, Halkalı’da yer alan Soyak Evostar’da, 10 Nisan’a kadar sürecek bir kampanya başlatıyor. 1000 daireden 650 tanesi satılan ve 350 daire kalan projenin kampanyasında daireler yüzde 1 peşinatla, dayalı döşeli satışa sunuluyor. 1 yıl sonra ödemeye başlanan kampanyada, Soyak Evostar’dan ev almak isteyenlere evlerini istedikleri gibi dayayıp döşemeleri için 5 bin ila 20 bin lira arasında değişen hediye çeki veriliyor. Ayrıca projede yüzde 1 KDV sunuluyor. Projede, stüdyo dairelerden ve 2+1 bahçeli dubleksle kadar farklı konut seçeneklerine yer veriliyor.