Ekonomi Gece kota yok gündüze dikkat

Gece kota yok gündüze dikkat

30.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Mayıs tarihinden itibaren internette hızı düşüren kota uygulaması kısmen kaldırılıyor. Yeni dönemde tamamen serbest bırakılmasa da ciddi iyileştirmeler geliyor. Gece kullanımında ise hiçbir sınırlama olmayacak

Gece kota yok  gündüze dikkat

Türk internet kullanıcıları için “Adil Kullanım Kotası”nda (AKK), 1 Mayıs itibariyle yeni bir dönem başlıyor. Yıllardır uygulamada olan kota pazartesi itibariyle ‘kısmen’ kaldırılıyor. AKK, kullanıcıların belirli bir kullanım sınırından sonra internet hızlarını düşürerek yoğun veri trafiğini engelleyebilmek için uygulanan bir yöntem. Yeni dönemde AKK tamamen kaldırılmasa da tüketicileri rahatlatacak pek çok yenilik getiriyor. Artık internete kota ve hız sınırlaması olmadan erişim tüketiciler için temel bir hak olarak görülüyor. Yeni dönemin neler getireceğiyle ilgili Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan ve Turk.Net’ten Sinan Kurmuş soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Farklı hız düşüşleri

- AKK’nin kısmen kalkmasıyla neler yapılabilecek?

İnternet kullanıcılarına daha rahat bir kullanım olanağı sunulacak. Daha hızlı paket kullananların AKK sonrası da hızları yüksek olacağı için internet kullanım performansları artacak. AKK’li paketlerde hızlar yükseliyor olacak. Artık gece 02:00-08:00 arası kullanımlar AKK’den sayılmıyor. Genel uygulamada adil kullanım kotası nedeniyle hızlar 3 Mbps’ye düşüyordu, pazartesiden itibaren her kampanya hızına göre farklı hız düşüşleri uygulanacak.

- Hız limiti devam edecek mi?

Değişik kullanıcı grupları için yapılabilecekler farklılık gösteriyor. 16 Mbit/sn’den 8 Mbit/sn’ye kadar hızla internet hizmeti alan aboneler için AKK sonrası hız 3 Mbit/sn’den 5 Mbit/sn’ye çıkacak. 3 Mbit/sn standart çözünürlükte bir video izlemek için yeterli, yüksek çözünürlüklü bir video izlemek için ise yetersiz. 16 Mbit/sn ve altında hizmet alan aboneler toplam kullanıcıların yüzde 70’ini oluşturuyor. Onlar için değişen şey AKK sonrasında evde tek bir cihazda değil, iki cihazda aynı anda video izleyebilmek olacak. Video, sadece film ya da dizi değil. Video hem sosyal ağlarda, hem de birçok web sitesinde içeriğin önemli bir kısmını oluşturuyor ve bant genişliğinin önemli bir kısmını kullanıyor.

Haberin Devamı

- Kullanım oranını takip etmeye devam etmek gerekecek mi?

Yeni dönemde tamamen ortadan kalkmasa da AKK sınırını geçtikten sonraki tüketici deneyimi iyileşiyor. Bazı saatlerde ise hiç geçerli olmuyor. Yeni dönemde kullanıcıların eskisi gibi internet kullanımlarını, AKK’lerinin ne kadar kaldığını takip etmesi gerekiyor.

- Kimler için AKK kalkmış olacak?

Fiber altyapıdan ya da VDSL olarak yüksek hızda hizmet alanlar içinse bu yeni durumda AKK pratik olarak kalkmış olacak. 24 Mbit/sn üzerinde hızla hizmet alan aboneler için AKK sonrası hız en fazla 16 Mbit/sn’ye düşecek. Bu da günlük kullanımda neredeyse hissedilmeyecek.

Otomatik olarak geçilecek

- Tüketicilerin bundan yararlanmak için başvuruda bulunması gerekiyor mu?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla, sabit internet hizmeti sunulan müşteriler bir başvuruda bulunmadan gece belirlenen saatlerde internetlerini AKK’siz olarak kullanabilecek. Tüketicilerin özel bir başvuru yapmasına gerek yok. Ayrıca AKK sonrası hızları da kullandıkları paketlerindeki hızlarına göre BTK’nın belirlediği hız oranlarına göre ayarlanacak. Bu işlemler hem mevcut, hem de yeni aboneler için otomatik gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

- Bu uygulamanın kalkması içerik tüketimini artırır mı?

İnternette içerik tüketiminin her geçen gün büyüyerek arttığını görüyoruz. Servis sağlayıcıları bu tüketime eş olarak yüksek AKK’lı paketleri müşterilerinin hizmetine sunuyor. Bu yeni dönemde de AKK sonrası hızların artmasıyla birlikte içerik tüketiminin daha da yükselmesini bekleniyor.

- Gece kullanım artar mı?

Yeni dönemde gece 02:00-08:00 saatleri arası hız sınırlaması hiç olmayacak. Bu saatlerdeki kullanımın AKK’ye dahil olmayacak olması bazı kullanıcıları interneti bu saatlerde daha fazla kullanmaya yönlendirebilir. Mayıs ayında sabahları sokakta uykusuz gezen kalabalıklar görebiliriz.

Haberin Devamı

- Yeni dönem internet servis sağlayıcılarını nasıl etkileyecek?

Artan veri trafiğine bağlı olarak maliyetleri artacak. Maliyetlerin önümüzdeki günlerde belli olacak transmisyon tarifesindeki değişiklikle dengeleneceği tahmin ediliyor. Trafiğe karşın hizmet kalitesini düşürmemek için omurga ve bağlantılarda kapasite artırımı gerekecek. Bu da yatırım ya da kiralama olarak maliyetleri artıracak. Ama kullanıcıların daha fazla veri tüketmeleri uzun vadede işlerine yarayacak.

YENİ GİRİŞİM

Yerli startup’lara destek

Gece kota yok  gündüze dikkat


Melek yatırımcı ağına sahip Keiretsu Forum Türkiye, 5 üniversiteyle beraber yerli girişimcileri ABD’li firmalar ve yatırımcılarla buluşturacak eğitim programına başladığını duyurdu.

Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi konsorsiyumunda kurulan uluslararası kuluçka merkezi Starcamp Eğitim Programı, girişimcileri Silikon Vadisi’ndeki tek Türkiye eksenli kuluçka merkezinde ağırlarken, girişimcilerin ürünlerini uluslararası pazarlara en iyi şekilde hazırlamasına da olanak sağlayacak. Türkiye ve ABD’de olmak üzere iki ayaklı düzenlenen ve 21 gün süren eğitim sonunda girişimciler, ürünlerini ABD’li yatırımcılara sunabilecek.

Starcamp Eğitim Programı, özellikle ürün geliştirme ve daha ileri aşamalardaki girişimcilere yönelik hızlandırılmış bir eğitimi kapsıyor.

YENİ ÜRÜN

Dell’den yeni kurumsal PC’ler


Dell, kurumsal bilgisayar serisini Türkiye’de tanıttı. Ürün portföyünde küçük Infinity Edge ekrana sahip 2’si 1 aradası XPS 13 9365, hafif 15 inç taşınabilir iş istasyonu Dell Precision 5520, hepsi bir arada bilgisayar Precision 5720, ikisi bir arada dizüstü bilgisayar Dell Latituede 5285, pil ömrü ile öne çıkan 12 inç ikisi bir arada Latitude 5289 bulunuyor.

Haberin Devamı

Gece kota yok  gündüze dikkat


Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu, “İş hayatında bugün bambaşka bir nesil, farklı bir çalışma modelini benimsemiş durumda. Bunun farkında bir şirket olarak Dell’de çalışanların sevecekleri, BT yöneticilerininse istediği düzenlemeleri gerçekleştirebilecekleri cihazlar tasarlamak için çalışıyoruz. Güvenlik, yönetilebilirlik ve üretkenlik en üst seviyede” dedi.