Ekonomi ‘Gelin birlikte güç kazanalım’

‘Gelin birlikte güç kazanalım’

07.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Denizlili ve Çorumlu firmalar bilişimci, finansçı, mühendis, danışman, turizmci ve yöneticileri davet ediyor

‘Gelin birlikte  güç kazanalım’

‘Gelin birlikte güç kazanalım’

Denizlili ve Çorumlu firmalar bilişimci, finansçı, mühendis, danışman, turizmci ve yöneticileri davet ediyor

Gidiyorum bu şehirden - 3
Hazırlayanlar: Evrim Engin, Fatih Çınar, İsmail Şahin, Rıfat Demir


Denizli ve Çorum, kendi imkanlarıyla kasabadan sanayi kentine dönüşen, başarı öykülerine imza atan iki Anadolu Kaplanı. Ortak yönleri, atölyeden şirkete dönüşen işletmelerin kurumsallaşma konusunda tıkanması.
Bu nedenle, iyi eğitim görmüş, vizyon sahibi, dil bilen, dünya ile ilişkileri geliştirecek beyaz yakalılara büyük gereksinim var.
Çorum’un özellikle bilişim sektöründe büyük eleman açığı var. Bu alanda işletmelere hizmet verecek yatırımcılar da kısa zamanda büyük gelirler elde edebilir.
Ayrıca kurumsallaşma yönünde adım atan firmalara kalite ve tanıtım konusunda danışmanlık hizmeti verecek kişilere de ihtiyaç var.
Bunun dışında sanayi personeline hazır yemek üretecek, personel taşımacılığı yapabilecek, sosyal mekân eksikliğini giderecek, turizmi geliştirecek girişimciler de Çorum’da kolaylıkla tutunabilir.

Tekstilde açık büyük
Türkiye’nin tekstil başkenti Denizli, son yıllarda boya, baskı, kimya, plastik, metal, cam, kağıt, mermer gibi sanayi kollarında da atılım yaptı.
Kentte bine yakın sanayi tesisi, 2 bin 300 işyeri faaliyet gösteriyor.
Firma sahipleri beyaz yakalı personelin Denizli’ye gelip, bir süre sonra sosyal imkânsızlıklardan ötürü büyükşehirlere döndüğünü kaydettiler. Aile şirketleri kurumsal bir şirket kimliği kazanmak istiyor. Bu nedenle yöneticiden, finansçıya, mühendisten ihracat uzmanına kadar birçok sektörde nitelikli personele ihtiyaç var. Bunun dışında özellikle tekstilde uzmanlaşmış işletme müdürleri, muhasebeciler, mali müşavir ve ar - ge uzmanları aranıyor.
Denizli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Yüksel, sanayinin ataerkil yapısından kurtulması gerektiğine işaret ederek "Bunu yapacak personele ihtiyacımız var" diyor.

Bizi kurumsallaştıracak beyaz yakalı arıyoruz
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekteri Cihat Ecdaroğlu, Çorum halkının tüm birikimlerini yatırıma döndürdüğünü belirterek "Girişimcilerin, birikimleriyle kurdukları dev fabrikalar, tesisler kurumsal bir yapıya kavuşamadı. Firmanın yönetimini de, ürün pazarlamasını da reklamcılık faaliyetlerini de aynı kişiler yapıyor. Bu nedenle birçok firma üretimi durdurdu Çorum’da. Ayakta kalanlar ise kurumsallaşanlar. Bugün, Çorum’da gömlek üreticisi Hakkı Bilal (Bill’s) ve gıda üreticisi Baktat ayakta ise bunun nedeni kurumsal bir yapıya oturmuş olmaları ve profesyonel insanlar çalıştırmalarıdır. Bunu gerçekleştirecek profesyonel elemana ihtiyaç sınırsız." diyor.

Denizli’ye gelenin geleceği parlak
Denizlili, Faber Mermer Genel Müdürü Yasin Cinkaya, sanayinin her alanında nitelikli elemana ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
"Artık devir değişti. Aile bireylerinin yerine kaliteli profesyonel kadrolar istihdam etmek istiyoruz. Firma olarak üretimimizin yüzde 85’ini Amerika’ya yapıyoruz. Bu ülkeye ODTÜ, Boğaziçi mezunu insanlar gönderdik. Yani biz yükselmeye açığız, kalifiye elemanlara açığız yeter ki onlar gelip bizle çalışsın."

"Şirketime müdür bulamıyorum"
Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı Oktay Mersin, Denizli’deki şirketlerin önemli başarılara imza attığını ancak kurumsallaşmayı başaramadığını belirtiyor.
Mersin, şöyle konuştu; "Benim şirketimde şu an genel müdür ve muhasebe müdürüne ihtiyaç var. Ama aradığım niteliklere sahip kimseyi bulamıyorum."

ÇORUM
• 700’e yakın ilköğretim okulu, 26 lise ve 34 meslek okulu bulunuyor. Üniversite yok.
• Büyüklüğü 125 - 180 m2 olarak değişen evlerin kiraları 80 - 110 milyon lira arasında değişiyor.
• Gıda fabrikalarının yoğun olması nedeniyle temel gıda ürünlerinin fiyatları oldukça ucuz.
• Bir adet sinema ve tiyatro salonu var.
• Çorum çevre yolunun 20 yıldır bitirilememesi, demiryolu ve havaalanlarının bulunmaması ulaşımı zorlaştırıyor. Dış ticareti de olumsuz etkiliyor.
• İş arayanlar Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’yla irtibata geçebilir. Tel: 0364 - 213 12 35 - 212 09 08

DENİZLİ
• 870 bin nüfusa sahip ilde 205 okul öncesi, 353 ilköğretim okulu, 20 özel okul, 95 lise ve üniversite var.
• Ev kiraları 70 ile 300 milyon arasında.
• İki adet sinema ve şehir tiyatrosu var.
• Haftanın beş günü uçak, her gün tren seferi var.
• Denizli Genç İşadamları Derneği kurdukları büro vasıtasıyla şirketlerle iş arayanları biraraya getiriyor. www.degiad@mynet.com Faks:0258 264 02 56





EKONOMİ