Ekonomi Gücünü güneşten alan ayakkabıcı

Gücünü güneşten alan ayakkabıcı

12.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yanı sıra 30 ülkede 850 mağazası bulunan ve yılda 57 milyon ayakkabı satan FLO, Şanlıurfa’da iki adet GES kurdu. FLO, genel merkez, fabrika ve cadde mağazalarının enerji tüketiminin yüzde 33’ünü bu GES’lerden sağlayacak.

Gücünü güneşten alan ayakkabıcı

İSMAİL ŞAHİN / ŞANLIURFA - FLO Group, üretim üssü olan Şanlıurfa’da çevresel alanda önemli bir yatırıma imza attı. Yaklaşık 250.000 metrekare bir alan üzerine iki adet Güneş Enerjisi Santrali (GES) kuran FLO, genel merkez, fabrika ve cadde mağazalarının enerji tüketiminin yüzde 33’ünü kurduğu GES’lerden sağlayacak. Santrallerde bulunan 31.174 panel ile bir yılda 6.000 hanenin elektriğine eş değer, yaklaşık 30 GW/y enerji elde edilecek. FLO Group’un yaptığı 20 milyon dolarlık GES yatırımıyla yaklaşık 18,5 ton karbon salımının da önüne geçilecek.

Haberin Devamı

Yerel kalkınma

FLO Group CEO’su Yenal Gökyıldırım, “Bugün 3 kıtada 30 ülkede 850’yi aşkın mağazamızla yaygınlaşan global operasyonlarımızı sağlıklı bir şekilde büyüterek hem ülkemiz hem de sektörümüz için değer yaratıyoruz. Üretim üssümüz olan Şanlıurfa’yı ise uçtan uca tüm ekosistemimize olan etkimizi ortaya koyduğumuz bir yerel kalkınma modeli olarak ele alıyoruz. Elektrik tüketimlerimizi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak hedefimiz doğrultusunda güneşlenme süresi açısından en avantajlı illerimizin başında gelen Şanlıurfa’da hayata geçirdiğimiz GES yatırımımızla Şanlıurfa için, ülkemiz hatta gezegenimiz için çok önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. GES yatırımımızla sektörümüze öncülük etmekten de büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. Elektrik tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı amaçlayan FLO Group, güneş enerjisi santral yatırımlarına devam etmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Sektörel kümelenme

Şanlıurfa’da 10 yıl önce kurdukları fabrikayı gazetecilere gezdiren Yenal Gökyıldırım, “Burası Türkiye’nin en büyük ayakkabı fabrikası. Sadece ayakkabı yapmıyoruz değer üretiyoruz. Şanlıurfa’daki organize bölgesinde yaklaşık 6000 kişi ayakkabı sektöründe istihdam ediliyor. Fabrikamızda ise 1.500’ün üzerinde istihdama sahibiz. Yoğun şekilde göç veren, iş imkanlarının çok sınırlı olduğu ilimiz Şanlıurfa’da sektörel kümelenme modeli kurarak binlerce kişiye istihdam sağladık. Kadınların iş yaşamına katılımı oldukça sınırlı olan bu bölgede kadınların istihdama katılımı noktasında bu yatırımımızı çok kıymetli olduğuna inanıyorum” dedi.

Türkiye’de 200’ün üzerinde tedarikçiyle çalıştıklarını hatırlatan Gökyıldırım, “Fabrikamızda günlük 12.000, aylık 250.000, yıllık 3 milyon çift ayakkabı üretiyoruz. Bu fabrikayı kurarken sattığımız 57 milyon çift ayakkabıyı biz üretip satalım mantığı ile kurmadık. Sattığımız ürünlerin yaklaşık yüzde 10’u Şanlıurfa’daki fabrikalarda üretiyoruz” diye konuştu.

Bölgedeki gençlerin eğitimine destek oluyor

Şanlıurfa’ya FLO bünyesinde ilk etapta üç usta gelmiş ve ayakkabı yapımını öğretmeye başlamış. 10 yıl içinde 2.500 kişiye ayakkabı sayası yapımını öğretmişler. FLO yerel yönetim işbirliği yaparak iki yıl önce Ayakkabıcılık Meslek Yüksek Okulu’nu kurmuş. Bu okulda eğitim gören öğrencilerin stajları ve mezuniyet sonrası istihdamları da FLO tarafından sağlanıyor.

Haberin Devamı

Emek yoğun meslek

FLO’nun Şanlıurfa’da 10 yıl önce kurduğu fabrikada 1600 kişi çalışıyor. 350 ayrı modelin üretildiği fabrikada 5.300 çeşit hammadde kullanılıyor. Bu hammaddelerin yüzde 50’si yerli olarak tedarik ediliyor. Bir ayakkabı 70-80 parçadan oluşuyor. Her bir parça emek yoğun

olarak birbirlerine birleştiriliyor. Fabrikada 23 saya bandı ve 7 adet montaj bandı bulunuyor. FLO, kendi markaları Lumberjack, Kinetix ve Polaris’in yanı sıra Reebok, Nine West, Lotto, U.S. Polo ASSN, Dockers gibi global markaların lisanslı ürünlerini üretip pazarlıyor.