Ekonomi Hasret bitiyor festival başlıyor

Hasret bitiyor festival başlıyor

20.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Festival rüzgârı bu yıl hızlı esecek. Salgın sonrası ilginin arttığı açık hava festivalleri bu yıl coşkuyla kutlanacak.

Hasret bitiyor festival başlıyor

 

AYLİN RANA AYDİN - Salgından en olumsuz etkilenen sektörler arasında yer alan festivaller geri dönüyor. Açık hava festivallerinin takvimleri birer birer açıklanırken, kapalı mekanlarda düzenlenecek festivallerin ise 2023’e sarkacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Dream Sales Machine Başkanı Alper Sesli, 2018 - 2019 arasında müzik, deneyim, kültür ve sanat tarafında 1.5 milyar liralık büyüklüğe ulaşıldığını belirterek, “Bu rakamlara biletsiz etkinlik olan festivaller dahil değil. Sektör, o dönemde 350 - 400 milyon dolarlık büyüklüğe sahipti. Dünyada konuşulan rakam ise 5 - 7 trilyon dolar. En büyük pay ABD’de. 2022’de tiyatro da dahil 1.5 milyar TL civarı bir büyüklük göreceğiz” dedi.

‘Desteklenmesi şart’

Sesli, “Glastonbury, Burning Man, Tomorrowland nasıl lokalde yaratıldılarsa Türkiye de çok konuşulacak işler yaratmaya aday bir ülke. Yeter ki eğlence endüstrisi, vergi kolaylıkları, maddi destekler, sektörel kanunlar, istihdam kolaylıkları ile desteklensin” dedi. Açık hava festivallerinin hızla büyüyeceğini kaydeden Sesli, “Kapalı büyük mekanlarda büyük işler geri gelir. Kapalı mekanların tam geri dönüşü de 2023’te gerçekleşir. Büyüyen taraf açık hava olacak” dedi.

Haberin Devamı

Festival ithalatı

Outdoor Türkiye Kurucusu İlker Tulunay, 2022 için artık daha umutlu olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Yeni festivaller türemeye başladı. Bu güzel bir gelişme. Daha önce ağırlıklı olarak konserler varken günümüzde outdoor işler, hobi ve etkinlik organizasyonlar mümkün” dedi.

Yurtdışında yapılan festivalleri ülkeye çekmek için Türkiye’de etkili bir festival pazarı oluşturulması gerektiğinin altını çizen Tulunay, şöyle konuştu:

“Ülkemizde hatırı sayılır bir etkinlik kitlesinin olduğunu ispat etmek gerekli. Bu festivallerin sürdürülebilir olması için etkinlik sektörünün dinamizm kazanması gerekecektir. Hal böyle olunca yurtdışı festivallerin yapımcıları da coğrafyası hali hazırda muazzam olan ülkemizin ciddi fırsatlar barındırdığını fark edip bu pazara girmenin yollarını arayacaklardır.”

Motivasyon kaynağı

Bisiklet ve triatlon alanında projeler gerçekleştiren Boost Sport’un kurucusu Kerim Sükan, “Bisikletin en büyük motivasyon kaynağı şüphesiz özgürlük, doğa ile bütünleşmek ve keşfetmektir. Her ne kadar bireysel icra edilen bir spor olsa da grup sürüşleri, birlikte antrenmanlar veya geziler şeklinde tercih edilen bir spor. ‘Santini Queens of The Aegean Boostrace’ bisiklet yarışını 29 Mayıs’ta Marmaris’te gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Hasret bitiyor festival başlıyor

Doğaya faydalı

OutdoorFest Türkiye’nin aktivite festivali olduğunu açıklayan İlker Tulunay, “Outdoor Türkiye Platformu’nun odağında insanlara ve doğaya fayda yaratmak yer alır. Gece ışıksız orman yürüyüşü, trekking, bisiklet, gece sineması, çadır ve karavan konaklama, yıldız gözlemi, ateş başında masal gibi etkinliklerle benzersiz bir festival deneyimi yaşatıyoruz” dedi.

Kahve festivali

Alper Sesli, “Kahve festivalinde İstanbul 8, Ankara 6, Bodrum 2 yaşında. Diyarbakır’da Mezopotamya Kahve Festivali, fuar ve festival ile çift etkinlikli bir kurgu olacak. İzmir’de Tarihi Havagazı Fabrikası bu yıl itibarıyla etkinliklere açılıyor. İstanbul ve Ankara’yı da ekleyince bu yıl 200 bin kişiye ulaşmaya çalışacağız.”

Hasret bitiyor festival başlıyor