Ekonomi Hayali gerçeğe dönüştüren altın halkalar…

Hayali gerçeğe dönüştüren altın halkalar…

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Havalimanı açıldığı günden bu yana yaklaşık 235 milyon yolcuya hizmet verdi. 2022 yılı verilerine göre İstanbul Havalimanı yolcu trafiği bazında Avrupa’da 1’inci ve Dünya’da 7’nci sırada yer aldı.

Hayali gerçeğe dönüştüren altın halkalar…

100 yaşına basan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği istikbali göklerde arama hedefinin hayalden gerçeğe dönüştüğü son 20 yılda; tüm yurdu dünyadaki emsallerini mükemmel mimarisi, işletme kalitesi, ileri teknoloji altyapısı ile geride bırakan havalimanları ile donatıldı.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı

Dünyanın sayılı havalimanları arasına giren İstanbul Havalimanı ile ilgili konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “İstanbul Havalimanı; ülkemizin jeopolitik konumu nedeniyle doğu ile batı, kuzey ile güney bölgeleri arasında yolcu transfer merkezi olarak köprü konumunda bulunan İstanbul’un hava trafik kapasitesi arttırdı. Böylece İstanbul, dünyadaki en önemli transit merkezlerden biri olarak güçlendi ve Türkiye, küresel havacılığın zirvesine yerleşti.İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin küresel havacılığın merkezi olması yolunda atmış olduğu en önemli adımlardan biridir. Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan havalimanı, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük (3. Havalimanı) ve en modern havalimanı olma özelliğini taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı açıldığı günden bu yana yaklaşık 235 milyon yolcuya hizmet verdiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu “2022 yılı verilerine göre İstanbul Havalimanı yolcu trafiği bazında Avrupa’da 1’inci ve Dünya’da 7’nci sırada yer aldı.Türkiye’nin zafer anıtı, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan İstanbul Havalimanı projesi 4 etaptan oluşuyor.Havalimanının açılışı 28.10.2018 tarihinde yapıldı ve 7 Nisan 2019 tarihinde ise tam kapasite ile hizmet vermeye başlandı. 18 Haziran 2020’de hizmete açılan üçüncü pist ile birlikte İstanbul Havalimanı’nın 1. Etap yatırımları tamamlandı.1.Etap sonunda, İstanbul Havalimanı, yıllık 90 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitede; 1,4 milyon metrekare büyüklüğünde Terminal Binası, 3 adet Pist, 2 adet Paralel Taksi yolu, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve diğer destek tesisleri ile Avrupa’nın en büyük havalimanı konumundadır” şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı, kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu, engelsiz ve yeşil havalimanı olarak göz dolduruyor” diyen Bakan Uraloğlu “İstanbul Havalimanı, Türkiye’yi dünya havacılığının zirvesine taşıyor. Havalimanı, dünyanın dört bir yanından gelen yolculara hizmet veriyor ve Türkiye’nin küresel ticaret ve turizmde daha aktif bir rol oynamasına katkı sağlıyor. Söz konusu proje, Ülkemiz havacılık sektörünün gelişimine sağladığı katkıların yanı sıra diğer sektörlerin gelişiminde de rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanına verilen önemli ödüller

İstanbul Havalimanı, 2021-2022 yıllarında “Air Transport Awards” ödüllerinde üst üste “Yılın Havalimanı” olarak seçildi. İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen “17th ACI Europe Awards” kapsamında “Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ve “Erişilebilir Havalimanı” ödüllerine layık görüldü.

İstanbul Havalimanı, 2021 yılında Havalimanı Karbon Akreditasyonu (Airport Carbon Accreditation) kapsamında Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından verilen

“Birinci Seviye Karbon Salımı Sertifikası’nı” almaya hak kazandı ve 2022 yılında Karbon Salımı Sertifikasını Seviye 3’e yükselterek büyük bir başarıya imza attı.

İstanbul Havalimanı, israfın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması hedefiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk havalimanı oldu. Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen “16th ACI Europe Awards” kapsamında, “Dijital Dönüşümde Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödülüne layık görüldü.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı, 2020 yılında Skytrax’in değerlendirmesine göre “5 Yıldızlı Havalimanı” ödülüne layık görüldü.

2018 yılında Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin Olağan Genel Kurulunda düzenlenen 8. Avrasya Mimari, Mühendislik ve Tasarım Projeleri Festivalinde “Avrasya Mimarlık Özel Ödülüne” layık görüldü.

2018 yılında bilgi teknolojileri alanında gerçekleştirilen Future IT Summit 2018’de “En İyi Altyapı Ödülü”ne layık görüldü.

İstanbul Havalimanı 2016 Dünya Mimarlık Festivali’nde “Geleceğin Altyapı Projesi” tasarım ödülünü aldı.

İstanbul Havalimanı hava trafik kontrol kulesi 2016 yılında Chicago Athenaeum tarafından “Uluslararası Mimarlık Ödülü”ne layık görüldü.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları’nda 2016 Haydar Aliyev Yılı Ödülleri “Kıta Aşan Mega Projeler” kategorisi ödülünü aldı.

Haberin Devamı

Hayali gerçeğe dönüştüren altın halkalar…

Antalya Havalimanı

Antalya, sadece ülkemizin değil dünyanın da en önemli turizm merkezlerinden biridir. Her yıl Türkiye’nin cennet köşelerini görmeye gelen milyonlarca turist bu güzel vatan köşesini ziyaret ediyor. Rekorlara doymayan Antalya Havalimanı, bu misafirleri dünyanın her yerinden Antalya’ya ve ülkemize taşıyan modern bir hava koridoru olarak öne çıkıyor. Antalya’yı dünyaya, dünyayı Türkiye’ye bağlayan Antalya Havalimanı, ülkemizin turizmde küresel bir marka olmasında büyük paya sahip. Havalimanının sürekli artan yolcu sayısı, Antalya’nın uluslararası bir turizm merkezi haline gelmesinde önemli rol oynuyor. Antalya’nın turizmdeki iddiasını sürdürmesi turizm odaklı kalkınma yaklaşımını esas alan projelere yönelmesi ile mümkün olacak. Bu anlayışla Antalya Havalimanı’nı yenilikçi, vizyoner bir bakış açısıyla geliştirmeye yönelik yeni proje ve yatırımlara ihtiyaç duyuluyor. Turistlerin ülkemize adım attığı terminallerimiz ilk intiba açısından da çok önem arz ediyor. Ferah, genişletilmiş, modern yolcu salonları yolcu memnuniyetini artırmakla birlikte yolcunun havalimanı içerisinde geçireceği kaliteli zaman ticari aktiviteye de katkı sunacak. Terminallerdeki büyüme yeni ticari mahal yaratma imkânını artıracak, havacılık dışı gelirlerdeki artışın ekonomiye ve istihdama olumlu etkileri olacak. Ek olarak, Heliport içeren çok katlı otoparkın yapımı ile özellikle lüks turizm segmentindeki otel müşterileri ve ev sahiplerinin havalimanı transferleri kolaylaştırılacak.

1960 yılında faaliyete başlayan Antalya Havalimanı’nın şu anki toplam terminal kapasitesi 190.820 m’dir.

Türkiye’nin turizm vitrini Antalya Havalimanı, işletme kalitesi ve yolcu dostu uygulamaları ile de öne çıkıyor. Havalimanı, yolculara konforlu ve güvenli bir seyahat deneyimi sunuyor.Antalya Havalimanı, çevre dostu uygulamaları ile de dikkat çekiyor. Havalimanı, çevreye duyarlı bir yaklaşım benimseyerek, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalar yürütüyor.Antalya Havalimanı; 2022 yılı verilerine göre, yolcu trafiği bazında Avrupa’da 10’uncu ve Dünya’da 38’inci sırada yer aldı.Antalya Havalimanı 05.08.2023 tarihinde 214.919 yolcu ve 1190 uçak ile tüm zamanların rekoru gerçekleşti.

Sabiha Gökçen Havalimanı

2001 yılında hizmete giren ve İstanbul Anadolu yakasında hizmet veren Sabiha Gökçen Havalimanı çeşitli kategorilerde Avrupa’nın lider havalimanları arasındaki yerini koruyor.Yıllık 41 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye sahip olan Sabiha Gökçen Havalimanı 2022 yılında yaklaşık 31 milyon yolcuya hizmet verdi. Havalimanının hizmet standartlarını yükseltmek amacıyla yürütülen Sabiha Gökçen Havalimanı 2.Pist ve Mütemmimleri 2.Etap İşleri Yeni Pist, Apron, Taksiyolları Yapımı İle Mevcut Pistin Yenilenmesi ve Üst Yapı Grubu İşlerinin 2023 yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Söz konusu proje kapsamındaki 2.Pist’in inşaat imalatı tamamlanmak üzere. Sabiha Gökçen Havalimanı 2022 yılı verileri göre yolcu trafiği bazında Avrupa’da 11’inci ve Dünya’da 39’uncu sırada yer aldı.