Ekonomi Her bütçeye uygun düğün dernek

Her bütçeye uygun düğün dernek

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Düğün sezonu hızlı açıldı. Yeni yuva kuracak olan gelin ve damat adaylarının alışveriş için ilk durağı Mahmutpaşa oluyor. Çarşıda gelinlikten damatlığa, kınadan nikah şekerine, çeyiz bohçasından gelin çiçeğine kadar her bütçeye uygun ürün bulmak mümkün

Her bütçeye uygun düğün dernek

Düğün için tatlı bir telaş içine giren gelin ve damat adayları, aileleriyle birlikte son hazırlıkları yapıyor. Düğün hazırlıkları kapsamında gelin ve damat adaylarının gelinlikten çeyize, beyaz eşyadan mobilyaya kadar birçok ürünü almak için ilk uğrak yeri olan Mahmutpaşa’ya giderek, düğün öncesi yapılan alışverişlerdeki harcama kalemlerini inceledik.


Çeyiz alışverişlerini yerinde gözlemlemek için İstanbullu’nun uğrak yeri olan Mahmutpaşa’ya gittik. Mahmutpaşa yokuşundan aşağıya doğru yürürken çığırtkanlar sürekli birbiriyle yarışır halde ürünlerini pazarlamaya çalışıyor.

Renk cümbüşü

Satıcılar, ürünlerini satmak için vatandaşları adım başı durdurup “Abiye mi bakmıştınız?”, “Nikah şekeri mi istiyorsunuz?” gibi pek çok soru soruyorlar.

Dükkânlarda kanaviçeler, havlular, bohça örtüler, nevresim takımları, gelin ve damat bakım setleri, kına elbiseleri, abiyeler, kaftanlar aklınıza gelebilecek birçok ürün bulunuyor. Artık eskisi kadar çeyiz alışverişi yapılmadığını söyleyen esnaf, vatandaşların çeyiz alışverişi için daha çok online ya da zincir mağazaları tercih ettiğini belirtiyor. Fakat buna rağmen yine de alışveriş yapmaya gelen vatandaşlar var. Çeyiz alışverişine gelen vatandaşlar, aileleri için yer edinilen bir nokta olduğunu ve bazı ürünlerde pazarlık yapabildikleri için burayı tercih ettiklerini söylüyor.

Hazır gelinlikler öne çıkıyor

Fatih modasının eskidiği gelinliklerde artık hazır gelinlik satan Oleg Cassini, Vakko gibi zincir mağazalar ön plana çıkıyor. Her bütçeye uygun bulunan gelinliklerde kiralamakla satın almak arasında 300-500 lira gibi bir fark bulunuyor. Bin liradan başlayan gelinlik fiyatları özel dikim ve seçeneklere göre 20 bin lira ve üstü fiyatlara kadar yükseliyor. Zuhair Murad, Özlem Süer gibi tasarımcıların gelinlikleri lüks sevenler tarafından çok fazla tercih ediliyor. Birçok tasarımcının özel tasarımıyla birlikte gelinlik fiyatları 500 bin lira ve üzeri fiyatlara çıkabiliyor. Bunların yanı sıra ikinci el ürün satan sitelerde de uygun fiyatlı gelinlikler bulmak mümkün. Damatlık fiyatları ise 300 lira ile 25 bin lira arasında değişiyor.

Her bütçeye uygun düğün dernek

Kına da var, nikah şekeri de

Mahmutpaşa’da kınalık malzemeler için alışverişe gelenlerin sayısı oldukça fazla. Kına kaftanlarının fiyatları 300 liradan başlayıp 3 bin liraya kadar çıkıyor. Kaftanlarda lacivert, pembe, yeşil gibi renkler satılsa da bordo ve kırmızı revaçta. Kınada lazım olan malzemelerden set de yapılmış. Kına tepsisi, sepeti, baş örtüsü, eldiven, halay mendili, kına mumu, toz kına gibi birçok malzemeden oluşan set 135 liraya satılıyor.

Havlular 20-35, bohça örtüleri 15, el yapımı masa örtüleri 100-600, damat bakım setleri 150-250, gelin bakım setleri 250-450, sandıklar 220-300, nikah şekerleri 2-10, gecelik setleri 50-300, nevresim setleri 150-250, gelin çiçekleri tanesi 10-30, hazır dantellerin metresi de 10 liradan satılıyor.

Her bütçeye uygun düğün dernek

Kır düğünü 60 bin TL'den başlıyor

Yemekli düğün fiyatları kişi başı 50 liradan başlayıp 300 liraya kadar çıkıyor. Kır düğünü yapılmak istendiğinde en az 60 bin lira tutuyor. Otelde yapılacak düğün fiyatı ise en az 60 bin lira. Otellerde yapılan düğünlerin paketlerinde evlenecek çiftlere balayı suiti, kahvaltısı ve ilk yıl dönümü yemeği gibi seçenekler sunuluyor. Bazı zincir otellerdeki yemekli düğünlerde kişi başı fiyatlar 60 euro’dan başlıyor. Salonda yapılan yemekli düğünlerde ise fiyat yaklaşık 30 bin lira. 5 bin liradan başlayan yemeksiz düğün fiyatları 10 bin lirayı aşıyor.

2 bin liraya koltuk takımı

Mobilya ve beyaz eşya satın almak isteyen evli çiftler için uygun fiyatlı pek çok ürün seçeneği yer alıyor. Koltuk takımları 2 bin ila 10 bin, çamaşır makineleri 1000 - 6 bin, bulaşık makineleri 1000 - 7 bin, buzdolabı 1500 - 18 bin, ocak 100 - 1000, televizyon 1000 - 10 bin, yatak odası takımı 2 bin liradan 15 bin liraya kadar çıkıyor.

Her bütçeye uygun düğün dernek