Ekonomi Her yerde aynı tablo yaşanıyor! Çiftçinin seçimi ‘minimum işçilik’

Her yerde aynı tablo yaşanıyor! Çiftçinin seçimi ‘minimum işçilik’

09.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarımda çalışacak işçi bulamayan üreticiler artık daha az el emeği isteyen ürünlerin ekimine yöneliyor. Gelinen noktada üretimde çalışan yetersizliği, en temel sorun olarak gösteriliyor.

Her yerde aynı tablo yaşanıyor Çiftçinin seçimi ‘minimum işçilik’

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Bitkisel üretim ve hayvancılıkta çalışacak ‘işçi’ bulamayan üreticiler artık en az el emeği isteyen ürünlere yöneliyor.

Haberin Devamı

Bu yıl daha az çiftçi susam ve haşhaş üretiyor. Mısır başta olmak üzere İç Anadolu’da ekiminden sulamasına, çapasından hasadına tüm süreçlerin makine ile yapılabildiği ürünler ise daha fazla ekildi. Meyve ve sebzede ise özellikle hasat dönemi her bölgede ciddi sorun haline geldi. 

‘3.5 ay paylaşamıyoruz’

Artan üretim maliyetlerine karşı çözümler arayan çiftçiler, son dönemde ise tarla, bağ, bahçede çalışacak işçi bulamadıkları için zorluk çekiyor. Küçük aile üretiminin yoğun olduğu bitkisel üretim ve hayvancılıkta artık makinelerden en üst seviyede faydalanılabilen ürünler tercih ediliyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şunları söyledi:

“Özellikle her yıl eylül, ekim, kasım, aralık ortasına kadar 3.5 ay işçiyi paylaşamıyoruz. Buraya gelen tarım işçisi Konya’ya gidiyor, Karadeniz’e fındık toplamaya gidiyor. Onları bekliyoruz ama bazı ürünler dalda kalıyor. Mesela limon ve erkenci mandalina sorun oluyor.”

Haberin Devamı

“Ürünün işçiye göre seçildiği bir dönem desek abartı olmaz” yorumunu yapan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Mesela susamda ithal bağımlılık yüzde 80-90, çünkü el emeği yoğun. Getirisi iyi olsa bile işçilik yoğun ürünlerin tercihi azalıyor. Haşhaş da aynı. Makineli ekim, sulama ve hasat sağlanabilen mısırda ise üretim artıyor” diye konuştu.

Her yerde aynı tablo yaşanıyor

Her dönem belli sorunlarla karşı karşıya kalan üreticinin artık en temel sorununun tarımda çalışacak işçi bulmak olduğunu aktaran Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Uzun bir süredir tarımda çalışacak işçi bulmak bir sorundu ama geldiğimiz dönemde artık en büyük sorun. Gittiğim gördüğüm her yerde aynı tablo karşımıza çıkıyor. Özellikle meyve sebze alanlarında. Mesela narenciye hasat döneminde ürünün dalda kaldığına yönelik sitemleri dile getirdik. Pek çok nedeni var. Önemli bir nedeni de işçi eksikliği” dedi.