Ekonomi HİTAM, ekonomiye 35 milyar katkı verecek

HİTAM, ekonomiye 35 milyar katkı verecek

10.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ve 5 kooperatiften oluşan HİTAM Ortak Girişimi işbirliği ile Arnavutköy’ün Hadımköy mahallesinde 1.650 dönüm üzerinde başlatılmaya hazırlanan ‘HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü’ projesi, kamuoyuna tanıtıldı. HİTAM Ortak Girişimi Başkanı Oktay Dede ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldı. 

HİTAM, ekonomiye 35 milyar katkı verecek

Şehir içinde kalan eski sanayi alanlarının şehre yakın bölgelerde yapılan yeni nitelikli alanlara taşınması çalışmalarının Türkiye için önemine dikkat çeken Bakan Murat Kurum, HİTAM projesinin bu amaçlarla Arnavutköy’de, 1 milyon 650 bin metrekarelik alanda kurulacağını belirtti. Alanın oluşturacağı hacimle ekonomiye yıllık 35 milyar liralık katkı vereceğini ve 70 bin kişiye istihdam sağlayacağını açıklayan Kurum, “İçerisinde otomotivden, mobilya, yedek parça, inşaat ve yapı malzemelerine kadar çok farklı sektörlerde 3 bin 500 işyerimiz bulunacak. Bu yerli ve milli üretim üssü Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve yaz aylarında temelini atacağımız Kanal İstanbul’a çok yakın bir noktada kuruluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

5 milyar lira yatırım

Projenin mikro ve küçük işletmelerin orta ölçeğe erişimini sağlayacağını kaydeden Oktay Dede, “Adını HADKOOP, İMAS Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi, TAF 2023, Avrasya ve İSTMOB kooperatiflerinden alan HİTAM, üretim ve ticaretin kalbinin attığı bir üs olacak” dedi. Projenin 1.5 milyar lirası satın alma, 3.5 milyar lirası inşaat ve altyapı bedeli olmak üzere 5 milyar lira yatırım maliyetiyle hayata geçirileceğini anlatan Dede, “İnşaatına mayısta başlanması ve projenin yaklaşık 5 yılda tamamlanması planlanıyor” bilgisini verdi.

‘Genç istihdam çağrısı’

Bakan Kurum, bir süre önce duyurdukları genç istihdamı hamlesini hatırlatırken, “Bundan böyle bütün ihalelerimizin şartnamelerinde projelerimizde çalışacak personelin yüzde 20’si yeni mezun kardeşlerimiz olacak. İlk etapta 6 farklı ilimizde 8 projede görev alacak genç kardeşlerimize yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Gelin siz de kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde başlattığımız bu projeye destek verin. Projelerinizde en az yüzde 20 genç istihdam şartı koyun” dedi.