Ekonomi İdari para cezaları taksitle ödenebilecek

İdari para cezaları taksitle ödenebilecek

11.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dilencilik, kumar, sarhoşluk, gürültü, seyyar satıcı işgali, kapalı yerde sigara içme gibi Kabahatler Kanunu kapsamına giren davranışlar için kesilen para cezaları taksitlendirilebilecek.

İdari para cezaları taksitle ödenebilecek

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Resmi Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği’ne göre; Kabahatler Kanunu kapsamındaki idari para cezalarının, ceza alanın ekonomik durumunun müsait olmaması halinde taksitlendirilmesi talep edilebilecek. Bu kapsamda dilencilik, kumar, sarhoşluk, gürültü, satış yaparken başkasını rahatsız etme, seyyar satıcı işgali, kapalı yerde sigara içme, kamu görevlisine kimlik göstermeme, çevreyi kirletme, izinsiz afiş asma, yasal silahı halka açık yerde gösterme, asılsız ihbar gibi nedenlerle verilen para cezaları taksitlendirilebilecek.

Haberin Devamı

Cezalar, 4 eşit taksitte ve birinci taksit idari para cezasının ödeme süresi içinde, geri kalan üç taksit ise cezanın tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içinde cezayı veren birim tarafından belirlenecek sürelerde ödenecek. Tebliğe göre, idari para cezalarında tahsil zaman aşımı süreleri; 10 bin TL’den az olanlar için 3 yıl, 10 bin TL - 19 bin 999 TL arasında olanlar için 4 yıl, 20 bin TL - 49 bin 999 TL arasında olanlar için 5 yıl, 50 bin TL ve üzeri olanlar için 7 yıl olacak. Zaman aşımı süresi, ödenmeyen cezalar için değil, yasal olarak cezayı durduran hallerde uygulanacak.

MİRASÇIDAN TALEP EDİLMEYECEK

İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, cezadan yüzde 25 oranında indirim uygulaması devam edecek. Ayrıca mevcutta olduğu gibi, idari para cezasına muhatap olan kişinin ölümü halinde bu cezalar mirasçılarından takip edilmeyecek ve cezaların tahsilinden vazgeçilecek.