Ekonomi İlk kez ev alacaklara güzel haber: Kredi faizi netleşiyor, en çok konuşulan oran!

İlk kez ev alacaklara güzel haber: Kredi faizi netleşiyor, en çok konuşulan oran!

24.11.2023 - 07:41 | Son Güncellenme:

İlk kez ev alacaklara yeni kredi paketi geliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz." dedi. Peki kredide faiz oranı ne olacak? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilen soruyu cevapladı. İşte detaylar...

İlk kez ev alacaklara güzel haber: Kredi faizi netleşiyor, en çok konuşulan oran

Milliyet.com.tr/ Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik onu bu şekilde yapmış olduk." dedi.

Haberin Devamı

İlk ev alacaklara kredi konusuna da değinen Yılmaz, BDDK ve Merkez Bankası'nın ikinci ve üçüncü ev alımında krediye erişimi zorlaştırdığını hatırlatarak, "İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik onu bu şekilde yapmış olduk." diye konuştu.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Konut alacaklara yönelik kredi kampanyası sektör tarafından bekleniyor. İlk defa ev alacak kişilerin yoğun bir beklentisi var. Şu anda özel bankalarda faiz oranları 2.85 seviyelerinden başlıyor. İkinci el konutlarda kredi kullanımında çeşitli sınırlamalar gelmişti. Piyasa şu anda ‘Kamu bankaları tarafından acaba bir finansman modeli geliştirilebilir mi, bu finansman modelinde faizler bir miktar aşağı çekilip vade uzatılabilir mi?’ şeklinde beklenti oluştu.

Haberin Devamı

‘KAMU BANKALARI 300 BİN TL FİNANSMAN SAĞLIYOR’

Şu anki konut kredisi faiz oranları devlet bankalarında çok sınırlı. Yaklaşık 300 bin TL bandına kadar kamu bankaları finansman sağlayabiliyor. Ama özel bankalarda oranlar çok yüksek. Burada ‘belli bir miktara kadar rakamlar artırılabilir mi?’ rakamlar artırılırken ilk defa satılan evler ve ikinci el konutların bu düzenleme çerçevesinde desteklenmesi piyasanın önemli bir beklentisidir.

‘İNŞAAT RUHSATLARINDA ARTIŞ VAR’

İnşaat sektörünün özellikle motivasyona ihtiyacı var. Nispeten yapı ruhsat sayılarında TÜİK’in verilerine göre artışlar oldu. Bu hafta açıklanan yapı izin istatistiklerine baktığımızda üçüncü çeyrekte inşaat kısımlarında ve ruhsat verilen yapılarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.7’lik artış var. İnşaat üreticisi de finansmanın bir şekilde krediye ihtiyaç duyduğunu ve inşaat üretiminin devamı için kredilerin elzem noktaya geldiğini söylüyor.

TÜİK tarafından açıklanan yapı kullanma izin belgesi kısmında ise düşüş var. Tamamlanan inşaatlarda geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 14 düşüş var. Konut finansmanına ihtiyaç duyuyoruz.

KAMPANYADA KREDİ FAİZLERİ NE OLACAK?

Özel bankalarda 2.85 ve üstünde olan kredilerin, bu tür finansman modelinde daha aşağı olması bekleniyor. Daha önceki kampanyalara baktığımızda bunun 1.20-1.50 bandında aylık faiz oranı açısından olması genel bir temenni diyebiliriz. Bu Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bütçe dengesi gözetilerek uygulanabilir mi? Bu kredilerin piyasada fiyat artışını yükseltmeyecek şekilde bazı krediler getirilebilir.

Haberin Devamı

YENİ KAMPANYAYA KİMLER BAŞVURABİLİR? ŞARTLAR NE OLACAK?

Kredilerin ilk defa konut alacaklar için kullandırılması değerlendiriliyor. İkinci evini alacaklar için zaten bir kredilendirme söz konusu değil. Kişilerin kredi çekebilmeleri için adlarına kayıtlı başka yerlerinin olmaması, belli süre o ilde ikamet ediyor olması, taşınmazı belli süre kiraya vermeyip kendi oturma amacıyla kullanması gibi beklentiler var. Kredilerin artan yüksek kiralara çare oluşturacağını düşünüyoruz. Piyasada bu nedenle satılmayan, boş olan ve satışta olan birçok gayrimenkul söz konusu oldu. Yaklaşık 2 çeyrektir konut fiyat endeksindeki gerilemeyi görüyoruz. Yeni konut üretiminde maliyetlerin arttığı, yeni yıl itibarıyla asgari ücrete gelecek zamlarla birlikte bunun tekrar artacağını söyleyebiliyoruz. Bunun finanse edilmesi insanların konut sahibi olma imkanını artırabilir.”