Ekonomi İlk Türk uzay yolcuları gün sayıyor

İlk Türk uzay yolcuları gün sayıyor

26.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzay Kaşifleri Derneği’nin (Association of Space Explorers-ASE), 2 yılda bir düzenlediği Planetary Congress, Türkiye’nin uzay havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) ev sahipliğiyle, 19 ülkeden 70’in üzerinde astronot ve kozmonotun katılımıyla Bursa’da başladı.

İlk Türk uzay yolcuları gün sayıyor

29 Eylül’e kadar devam edecek olan kongreye, Türkiye’nin uzaya gidecek ilk yolcuları olan Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever de katıldı.

Haberin Devamı

Kongrede konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uzayın tüm dünya için etkin ve faydalı kullanımı adına, barış ve iş birliği namına, Türkiye olarak, uzayda biz de varız diyoruz” dedi. Eğitimlerine devam ettikleri ABD’den gelen Gezeravcı ile Atasever, “Toplantının, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bizim de uzaya ilk adımımızı atmayı planladığımız, bu önemli yılda icra edilmiş olması, çok değerli bir tesadüf aynı zamanda” dedi.

'GÖREVE HAZIRIZ'

Uzay yolculuğu için hem mental hem de ruhsal açıdan hazır olduklarını söyleyen Gezeravcı, “2023’ün sonlarına doğru gerçekleşecek fırlatma öncesinde eğitimler devam ediyor. Fırlatmanın gerçekleştirilecek olduğu roket, kapsül, sonrasında ISS’in içerisinde 14 günlük faaliyet takvimi ve sonrasında dünyaya dönüş. Gerek nominal, rutin operasyonun akışı, gerekse acil durum senaryolarına ilişkin bütün eğitim içeriklerini bugüne kadar kapsadık” dedi. Atasever ise, “Merakla o günü, o kutlu anı bekliyoruz” diye konuştu.