Ekonomi İlklere imza attı 100. yıla güçlü hedeflerle girdi

İlklere imza attı 100. yıla güçlü hedeflerle girdi

21.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 100 yıldan bu yana faaliyet gösteren Shell Türkiye’nin Ülke Başkanı Ahmet Erdem, geleceğe şirket olarak birçok farklı alanda yatırıma karşılık gelen yeni hedeflerle hazırlandıklarını söyledi.

İlklere imza attı 100. yıla güçlü hedeflerle girdi

Şükrü Andaç - Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirketlerin uzun soluklu yolculukları arasında, gösterdiği istikrarlı büyüme performansıyla dikkat çekici örneklerden biri olmayı başaran Shell, bir yandan ülkemizdeki 100. yılını güçlü hedeflerle kutlarken, diğer taraftan da yatırımların devam edeceği mesajını veriyor.

Haberin Devamı

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Türkiye’de Shell olarak bir asra neler sığdırdınız, bu dönemi nasıl görüyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Bizler için faaliyetlerimize Cumhuriyetimizle birlikte başlamış olmak ve geçen yüzyılda ülkemizin kalkınma ve gelişim hareketine eşlik etmiş olmak büyük bir gururdur. Bu süreçte Türkiye’ye pek çok ilki kazandırmanın, yeniliklerle tüm paydaşlarımızın ilerlemesi için rol ve sorumluluk almanın mutluluğunu yaşadık. Örneğin; ilk kurşunsuz benzin, ilk elektronik pompa, ilk elektronik Taşıt Tanıma Sistemi, ilk farklılaştırılmış yakıt Shell V-Power, ilk sadakat programı Shell Club Smart Card, uluslararası bir kurum olarak ilk doğal gaz ticareti, ilk premium market konsepti ve daha birçok ilkte Shell’in imzası var.”

Haberin Devamı

Erdem, 100 yılda Shell’in geldiği noktayı şu sözlerle özetliyor: “Bugün Türkiye’de ‘Mobilite’, ‘Madeni Yağlar Üretim ve Pazarlama’, ‘Filo Çözümleri’, ‘Ticari Yakıtlar’, ‘Enerji ve Gaz’, ‘Doğalgaz ve Petrol Arama’, ‘Havacılık’, ‘Kimya’ ve ‘Denizcilik’ alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Ülke çapındaki 1.150 istasyonumuz, 68 ülkeye ihracat yapan madeni yağ fabrikamız ve geniş faaliyet alanımızla Türkiye’nin önde gelen enerji şirketi konumundayız.”

TPAO ile iş birliği

Shell çok çeşitli enerji kaynaklarına yatırım yapıyor. Özellikle, petrol arama ve üretim alanında önemli yatırımlarınız mevcut. Peki bu alanda yeni çalışmalar planlıyor mu? Erdem, “Shell olarak 1955’te petrol arama ve üretim faaliyetlerimizi başlattık ve 40 yıl boyunca titizlikle yürüttüğümüz bu süreçte ülkemize önemli hizmetlerde bulunduk. Bu sayede Cumhuriyetimizin 50. yılında istasyonlarında yerli petrolden rafine edilmiş akaryakıt satma ayrıcalığına sahip bir şirket olduk. Ardından 2011 yılında milli petrol firmamız TPAO ile ortaklıklarla bu alandaki faaliyetlerimizi tekrar başlattık. 2013’te Diyarbakır’da kaya petrolü, 2015’te Batı Karadeniz’de derin deniz sondajları yaptık. Kısa sürede hem donanım hem yetkinlik açısından çok önemli adımlar atan TPAO’nun çalışmalarını ülkemiz açısından çok kıymetli buluyoruz ve iş birliğimizin yeni adımları için görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diyor.

Haberin Devamı

2050 yılında hedef ‘net sıfır emisyon’

Shell 2050 yılı için net sıfır hedeflerini açıkladı, bunun Türkiye’ye yansımaları neler olacak? Gelecek yüzyıl için plan ve hedefleriniz nedir?

Gezegenimizin geleceği için küresel ısınmanın 1.5 C derecenin altında kalmasını sağlayacak net sıfır hedeflerini ve küresel iklim eylemlerini destekleyen öncü kurumlardan biriyiz. Bu doğrultuda küresel hedefimiz 2050 yılına kadar net sıfır emisyonlu bir enerji şirketi olmaktır. Bu doğrultuda dünya çapında müşterilerimize kullandıkları enerji ürünlerine düşük ve sıfır karbonlu alternatifler belirleme ve kullanma konusunda yardımcı olmaya ve bu ürünler için talep yaratmaya odaklanıyoruz. Bu vizyon çerçevesinde Türkiye’nin enerji dönüşümü için çok katmanlı yatırım stratejileri ile ilerliyoruz. İnovasyon ve Ar-Ge yatırımlarıyla Türkiye’nin yolculuğuna değer katıyor, yeni nesil ürünler ve çözümler sunuyoruz. Bildiğiniz üzere 2015 yılından bu yana Türkiye’de elektrik ticareti faaliyetlerimiz sürüyor. Bugün ülkemizde birçok tesise elektrik sağlamanın yanı sıra ihracat da yapıyoruz.

Haberin Devamı

Öte yandan güneş enerjisi yatırımları yapıyoruz ve elektriğini güneş enerjisinden sağlayan istasyonlarımız ile de çevreye değer katıyoruz. 2023 sonunda enerjisini güneşten alan istasyon sayımızı 38’den 200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Derince’deki madeni yağ tesisimizde 950 kW çatı güneş enerjisi sistemi kurmuş bulunuyoruz. 

Bu vizyonun önemli bir parçası da elektrikli araçlar. Shell küresel çapta elektrikli araç şarj istasyonu sayısını 2030 yılına dek 2.5 milyar adede yükselteceğini açıkladı. Bunun Türkiye’deki yansımaları neler olacak?

Yenilenebilir enerjiden üretilen elektrikle şarj edilen elektrikli araçlar bugün sürdürülebilir bir dünya için en umut verici teknoloji. Elektrikli dönüşümde şarj istasyonlarının güvenli, hızlı, ihtiyaç duyulan yerde ve kullanıma hazır olması büyük önem taşıyor. Bu konuda TOGG’un, elektrikli araç şarj çözümleri sunan Trugo şirketiyle iş birliğine imza attık. İş birliğimiz kapsamında TOGG Trugo ve Shell & Turcas olarak, 81 ilde 180 kWs üzeri şarj cihazları ile tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet vermek için birlikte çalışacağız. 400 lokasyonda 600’den fazla yüksek hızlı şarj cihazı kuracağız. Cihazlarda yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağı kullanacağız. Türkiye’deki tüm elektrikli araç sahiplerinin erişimine açık olacak yüksek hızlı şarj ağı sayesinde kullanıcıların menzil endişesi de ortadan kalkacak.

Haberin Devamı

‘Dönüşümün itici gücüyüz’

Yol güvenliği, istihdam, engelsiz yaşam gibi pek çok alanda önemli çalışmalara imza atan Shell’in bu konuda masadaki öncelikleri neler?

1923 yılından bu yana hayatın her alanında ilerleme için çalışmayı misyon edindik ve ülkemize olan sorumluluğumuzu asla ticari faaliyetlerle sınırlamadık. Bu sayede bugün sosyal yatırımlarımızla da ülkemize hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Örneğin, sektörde bir ilk olarak ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ ile 2023’e kadar, 5 yılda, 5000 kadına istihdam yaratma sözü verdik. Henüz 5. yılı tamamlamadan 6800’den fazla kadına istihdam yarattık ve sektörümüz ve ülkemiz için büyük bir dönüşüme liderlik ettik. Öte yandan 70’ten fazla ülkede çok zorlu ve farklı yol koşullarında 500 milyon kilometre kat eden bir kurum olarak bu deneyimimizi ülkemizin yol güvenliğine adadık. Başta çocuklarımız olmak üzere herkesin yol emniyeti için çalışmaya devam ediyoruz. ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ girişimimizi şimdi TEGV Trafik Ateşböceği’ne sunduğumuz desteklerle ileri taşıyoruz. Sektörde yine bir ilk olan Engelsiz Hizmet Alanları’na yatırım yapıyoruz. Engelli bireylerin yolculuklarına güven ve keyif katarken, toplumsal farkındalığa da hizmet ediyoruz. TOFD ile uzun yıllara dayanan güçlü iş birliğimiz mevcut. Ayrıca dünyanın en uzun soluklu öğrenci inovasyon yarışması Shell Eco-Marathon’u ülkemiz gençliğiyle buluşturmaya devam ediyoruz. Gençlere yönelik çalışmalarımızı ileri taşımak üzere ise geçtiğimiz yıl Bilim Virüsü ile pilot çalışmalarını başlattığımız ve gençlerimizin 21. yüzyıl yetkinlikleri kazanmalarını sağlayacak programımıza bu yıl hız katacağız. Ülkemize ilkleri ve yenilikleri sunmaya ve böylece ekonomik, toplumsal ve çevresel dönüşümün itici gücü olmaya devam edeceğiz. Gelecek 100 yılı inşa ederken de Türkiye’nin yanında yer almaya ve ‘Hep Birlikte Hep İleride’ olmaya kararlıyız.