Ekonomi İnşaatta ‘yeşil’ adım

İnşaatta ‘yeşil’ adım

17.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu İhale Sözleşmelerinde Düşük Karbon Emisyonuna Sahip Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılmasına İlişkin Tebliğ” ile 2025 yılından itibaren kamu ihale sözleşmelerinde düşük karbon emisyonuna sahip yeşil çimento kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla diğer çimento türlerine sınırlama getirildi.

İnşaatta ‘yeşil’ adım

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğin amacı, CEM I-Portland çimentosu yerine çevresel etkileri, teknik üstünlükleri ve maliyet avantajlarıyla öne çıkan daha düşük klinker oranına ve karbon emisyonuna sahip yeşil çimentoların kullanımını teşvik etmek ve kamu yapım işi sözleşmeleri ile çimento içerikli mal alımı ihalelerinde belirlenen sınırlamaları tanımlamak olarak belirlendi. Buna göre, çevresel sürdürülebilirlik ve teknik üstünlükleriyle ön plana çıkan yeşil çimento kullanımını teşvik etmek amacıyla 1 Ocak 2025 ile 31 Aralık 2029 tarihleri arasında kamu yapım işi sözleşmeleri ve çimento içerikli mal alımı ihalelerinde kullanılacak çimentoda klinker/çimento oranı en fazla 0,80 olarak, 1 Ocak 2030’dan itibaren de en fazla 0,75 olarak, sınırlandırıldı. Tebliğ 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Haberin Devamı

2053 net sıfır hedefi

Uluslararası Enerji Ajansı kayıtlarında yapı malzemelerinin hazırlanması ile ilişkili karbon emisyonları, küresel emisyonların yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturuyor. Bu kapsamda yeni tebliğ, Türkiye’nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefine ulaşmada önemli bir rol oynayacak.