Ekonomi İnşaatta yüzde 5 büyüme hedefi!

İnşaatta yüzde 5 büyüme hedefi!

26.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

YEM tarafından hazırlanan Türk Yapı Sektörü Raporu’nu değerlendiren Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, 2014’te inşaat sektöründen yüzde 5’lik bir büyüme beklediklerini söyledi

İnşaatta yüzde 5 büyüme hedefi

HÜLYA ÇAYLAK
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından Türk yapı sektörünün yıllık performansına dair geniş bir analiz sunan Türk Yapı Sektörü Raporu 2013 yayımlandı.
Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye’de inşaat sektörünün her zaman genel büyümenin üzerine çıktığını söyledi. Gürlesel, “2013’te inşaat sektörünün büyümesinin ardında kamu yatırımları vardı. 2014 yılında ise özel sektöre çok iş düşecek” dedi.
2013’ü inşaat sektörünün yüzde 6’lık bir büyüme ile kapatacağının tahmin edildiğini belirten Gürlesel, 2014’te ise yüzde 5’lik bir büyüme olacağının öngörüldüğünü söyledi.
2014’te siyasetin etkili olacağını dile getiren Can Fuat Gürlesel, kurdaki artışın sektöre olan yansımalarının mayıs ayından sonra anlaşılabileceğine işaret ederek, dövizde eski rakamları görmenin ise pek mümkün olmadığını söyledi.
Gürlesel, Avrupa’nın 2014’te toparlanacağını beklediklerini, Türkiye ekonomisinde ise yılın başında yaşanan siyasi olayların ardından mayıs ayından sonra bir düzelme öngördüklerini kaydetti. Yeni yılda konuttaki faiz oranlarının artışına da değinen Gürlesel, 2014 yılında kredili satışlarda düşüş olabileceğini belirtti.
Gürlesel, 2013’te artan yapı ruhsatı alımının ise 2014’e talep olarak döneceğini vurguladı.

Geçen yıla göre % 76 yükseldi
Geçen yıl konut satışlarındaki artışa da değinen Gürlesel, 2013 yılının 9 aylık döneminde toplam 862 bin 651 konut satışının gerçekleştiğini belirterek, “2012 yılının ilk dokuz ayında 488 bin 693 olarak kaydedilen konut satışları ile karşılaştırıldığında yüzde 76 oranında ciddi bir yükselme yaşandığı gözlendi” diye konuştu.
Bu artışta konut faizlerinin düşüşünün de etkili olduğunu dile getiren Gürlesel, “Faiz oranları geçen sene 0.80’lere kadar düşünce satışlar arttı. Ama şimdi faizler yükseliyor. Bu sene azalma görülebilir” dedi. Gürlesel, kamu inşaat harcamalarının 2013’te inşaat sektörünü ayağa kaldırdığını vurguladı.

Haberin Devamı

‘Harcamalar azaldı’
Türkiye’de inşaat sektörünün 2010 yılında yüzde 18.3 ve 2011 yılında yüzde 11.3 gibi yüksek hızlarla büyüdükten sonra 2012 yılında sadece yüzde 0.6 oranında büyüme gösterdiğini hatırlatan Can Fuat Gürlesel, ekonomik yavaşlamaya bağlı olarak inşaat sektörünün büyüme performansında da önemli bir yavaşlamanın ortaya çıktığını söyledi.
Gürlesel, “2013 yılının ilk 9 ayında inşaat sektörü yüzde 7.4 oranında büyüme gösterdi. Aynı dönemde kamu inşaat harcamaları reel olarak yüzde 38.8 oranında büyürken özel sektör inşaat harcamalarının yüzde 3.5 oranında küçülmesi dikkati çekti” diye konuştu.

Yabancıya satışlar arttı
Bir diğer gelişmenin de 2B arazilerinin satışları olduğuna dikkati çeken Can Fuat Gürlesel, şöyle konuştu:
“Ancak satışlar beklentilerin altında kaldı ve inşaat sektörüne etkisi sınırlı oldu. Sektörü etkileyen bir diğer gelişme de yabancılara gayrimenkul satışında mütekabiliyet koşulunu kaldıran yasanın hayata geçirilmesi oldu. Böylece yabancıların gayrimenkul alımları da kademeli olarak artmaya başladı. Konutlardaki KDV uygulamalarındaki belirsizliğin ortadan kalkması da diğer bir etken olarak öne çıktı. Yüzde 1 KDV oranı olanağından yararlanmak isteyenlerin yarattığı ilave bir talep oluştu. Ayrıca 2013 yılında konut satışlarında gerçekleşen artış ile birlikte konut üreticileri yeni konut ruhsatları alımlarını artırdı.”

Haberin Devamı

SATIŞLAR 1 MİLYONU AŞINCA KONUT SEKTÖRÜ UMUT OLDU
Gayrimenkul sektörünün son 10 yılda ciddi bir yükselme trendine girdiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Türkiye’de toplam yatırımların neredeyse % 50’si inşaat sektöründen kaynaklanıyor. Bunun da % 75’i konutla ilgili yatırımlardan geliyor. 2013 yılında 1 milyon üzerinde gerçekleşen toplam konut satışının sektöre umut dağıttığını görüyoruz” dedi.
2013 yılında konut satışlarının 1.157.190 olarak gerçekleştiğini dile getiren Maya, “Diğer yıllara göre bu kadar keskin bir yükselişin olmasını hem borçlanma maliyetlerinin tarihin en düşük seviyelerine inmesine hem de Ocak 2013’ten itibaren ruhsatı alınan konutlara uygulanacak olan KDV oranlarındaki artışın talebi öne çekmesinin sebep olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Maya, 2014 yılının bir önceki yıla göre daralma yılı olacağını öngörürken, “Bu yıl % 20’ler civarında bir daralmanın olabileceğini düşünüyoruz. 2014 yılında siyasetin ekonominin önüne geçecek bir yıl olma ihtimali giderek güçleniyor. Konut piyasasının da en önemli tetikleyicisi olan gösterge faizler tekrar ne zaman 2013 yılı 2. çeyreğindeki düzeye iner tahmin etmek şuan için güç görünüyor” diye belirtti.
Maya, 2013 yılındaki sıçramanın önemli olduğunu ancak bunun sürdürülebilir kılınmazsa konut stoğunda artıştan söz edilebileceğini söyledi.

‘Seçimler etkiliyor’
İstanbul’da gelişim gösteren bölgelerle ilgili bilgi veren Makbule Yönel Maya, Ocak ayında yavaşlayan lansmanların, yerel seçimleri takiben yeniden hızlanacağını ve lansmanların sayıca artış göstereceğini ifade etti.
İstanbul içindeki gelişme bölgeleri ve trendlere bakıldığında 2013 ve 2014 yılları başından itibaren büyük kamu yatırımlarının teşvikiyle konut ve karma kullanım projelerinin arttığını söyleyen Maya, “Kent makroformunu değiştirebilecek kapasitede büyük ölçekli kamu yatırımlarının her gün yenisinin eklendiği İstanbul’daki gelişmelerden gayrimenkul sektörü de nasibini alıyor. Kuzey Marmara Otoyolu projesi, 3. Köprü ve Kanal İstanbul projeleri gibi yeni büyüme dinamikleri kente gelişim gösterecek bölgelerin seçiminde etkili oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Mega projelerle yeni bölgeler öne çıktı
Ulaşım projelerine ağırlık verilmesi ve bu konuda atılan ‘mega’ adımlarla gelişim gösterecek bölgeleri tahmin etmenin zor olmadığını anlatan Maya, şunları söyledi:
“Çılgın projelerle ilk olarak yerleşim ve konut alanlarının, ikinci olarak Merkezi İş Alanlarının, üçüncü olarak sanayi alanlarının etkilendiğini söylemek mümkündür. Bu doğrultuda 3. Köprü ile birlikte konut alanları anlamında, Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe’nin önem kazanacağı, sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy ve Pelitli’nin bu anlamda öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacaktır.”

Haberin Devamı

Dakikada iki daire satıldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2012’de 701 bin 621 olarak hesaplanan konut satışları, geçen yıl yüzde 65 artarak 1 milyon 157 bin 190’a ulaştı.
Bir yılın 365 gün 6 saat olduğu dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, 2013'te günde yaklaşık 3 bin 170, saatte132 konut el değiştirdi. Böylece söz konusu dönemde dakikada satılan konut sayısı 2 oldu.
Türkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul, geçen yıl 234 bin 789 konut satışı ile başı çekerken, İstanbul’u, 137 bin 773 konut satışı ile Ankara, 72 bin 421 konut satışı ile İzmir takip etti. Bir önceki yıl İstanbul’da satılan konut sayısı 167 bin 110, Ankara’da 106 bin 19, İzmir’de ise 46 bin 429 olmuştu.
Konut satışlarında hemen hemen tüm illerde görülen artış Hakkari’ye de yansıdı. Hakkari’de 2012 yılında 33 konut satılırken, geçen yıl bu rakam 138’e yükseldi.

Haberin Devamı

Projenin örnek dairesini AVM’nin içinde hazırladı
Başakşehir’gerçekleştirdiği projelerle adından söz ettiren Fuzul Yapı, son projesi Olimpa Konutları’nın örnek dairesini, alışveriş merkezinin içine kurdu. Türkiye’de ilk defa 199 metrekarelik 4 oda 1 salon örnek daire bir AVM içinde inşa edildi. Örnek daire, Olimpa AVM’nin ikinci katına kuruldu.
Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, “Başakşehir’de hayata geçirdiğimiz mimari değişimi Olimpa Konutları’yla pekiştiriyoruz. Bölgeye, kalite ve konfordan ödün vermeyen modern dairelerimizle bir kez daha damgamızı vurmuş olacağız” dedi.
Başakşehir’de çok ilgi uyandıran Kent Ariva, Kent Neriva, Kent Evila gibi büyük projeleri başarıyla tamamladıklarını vurgulayan Akbal, “AVM ve rezidanstan sonra Olimpa Park’ın son halkası Olimpa Konutları ile bölgeye güzel bir imza daha atıyoruz. Yine Başakşehir kazanacak, yine Fuzul’u tercih eden, güvenen yatırımcılarımız kazanacak, yine İstanbul kazanacak” diye konuştu.

Kasım 2015’te teslim
Olimpa Konutları örnek dairesi, Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal ve Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal tarafından açıldı. Açılış ile birlikte İstanbullular Olimpa AVM’nin ikinci katında kurulan örnek daireyi gezme fırsatı buldu.
Fuzul Yapı’nın Başakşehir’de yaptığı Olimpa Park projesi 4 ayaktan oluşuyor. Olimpa AVM, Olimpa Rezidans Olimpa Konutları ve Olimpa Çarşı. Olimpa Konutları ve Olimpa Çarşı 15.000 bin metrekare arazi üzerinde yükseliyor. Teslimlerin 2015 Kasım ayında gerçekleşeceği Olimpa Konutları’ndan sıfır peşinatla konut sahibi olmak mümkün.

Ataşehir’de ön talep süreci devam ediyor
Tahincioğlu Gayrimenkul’ün TOKİ ve Emlak Konut GYO ortaklığında hayata geçirdiği Nidakule Ataşehir projesinde satışların önümüzdeki hafta içerisinde başlaması planlanıyor. 30 katlı kuzey bloğu ve 16 katlı güney bloğundan meydana gelen proje, Leed Sertifikası’na uygun olarak inşa ediliyor.
Nidakule Ataşehir projesinin Kuzey bloğu 6 kat 6 ofisten meydana geliyor. Henüz ön talep sürecinin devam ettiği Ataşehir Nidakule’de teslimlerin 2016 ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Akıllı bina konseptine sahip olan projede, açılabilen panoramik cam, kule ofislerde brüt 4.20 tavan yüksekliği sunuluyor.


Hemen teslim evlerde 4 farklı ödeme seçeneği
Halkalı’da yer alan 1000 konutluk Soyak Evostar, hemen teslim evlerin ödemelerinde farklı seçenekler sunuyor. 28 Şubat’a kadar sürecek kampanyadan isteyen 72 ay sıfır faizle, isteyen % 10 peşin indirimle, isteyen vade farksız 10 eşit taksitle, isteyen de 120 ay 0.59 faizle ev sahibi olabiliyor.
Soyak’ın tüm projelerinde olduğu gibi Soyak Evostar projesinden konut sahibi olmak isteyenler %1 KDV taahhüdünden de yararlanabiliyorlar.
Alırken de otururken de daha az ödeme yapılmasına imkân tanıyan Soyak Evostar’da gereksiz hacimlerden doğan satış fiyatları, ekstra ısıtma, soğutma, elektrik, su, temizlik ve aidat giderleri en aza indiriliyor.

MIPIM 2014’e proje sergisiyle katılacak
Yüksek Mimar Mehpare Evrenol öncülüğündeki Evrenol Architects, 11-14 Mart 2014 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde yapılacak olan, gayrimenkul dünyasının göz bebeği MIPIM Fuarı’nda ziyaretçileriyle buluşuyor.
2013 MIPIM’de Akasya Acıbadem Residential Development projesiyle ‘People’s Choice’ ve Bosphorus City projesiyle ‘Best Turkish Project’ ödüllerini alan Evrenol Architects, bu yıl tüm projelerinden oluşan bir sergiyle Level 01 -06.26 standında MIPIM’deki yerini alıyor.
Evrenol Architects’in uzun dönem projelerinden oluşan özel bir seçkinin sergileneceği stantta ödüllü projelerinin yanı sıra devam etmekte olan yeni projelere yer de verilecek.

Emay İnşaat sporda ‘hijyen’ belgesi aldı
Kaliteli ve sağlıklı yaşam için, sporu günlük yaşamının bir parçası gibi gören Pleon Sportivo, Emay İnşaat’ın hayata geçirdiği KentPlus Ataşehir’de beş katlı bir kompleks olarak 2008 yılında hizmete girdi. 7500 m² alana kurulu beş katlı bir spor kompleksi olarak projelendirilen Pleon Sportivo, ilk hijyen belgesi alan spor kompleksi oldu. Belge, Diversey Consulting tarafından küresel olarak geliştirilen, Fitness Center ve SPA sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin marka ve müşteri güvenliğini temel alan ve operasyonel verimliliğin artırılmasını amaçlayan The Hygienic Gym Programı kapsamında verildi.