Ekonomi İşte yatırım ortamının iyileşmesi için talepler

İşte yatırım ortamının iyileşmesi için talepler

16.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu önerilerinden doğan mevzuat paketlerini yapısal reform çalışmaları kapsamında yeni dönemde Meclis’imizin gündemine sunmayı planlıyoruz” dedi.

İşte yatırım ortamının iyileşmesi için talepler

Cevdet Yılmaz’ın başkanlık ettiği Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ve sivil toplum kuruluşları katıldı. 4 saat süren toplantı sonrası açıklamalarda bulunan

Haberin Devamı

Yılmaz şunları söyledi:

“İlk toplantımızı yaptık. Türkiye’de yatırım işleminin iyileştirilmesi ve Türkiye’nin yatırımcılar nezdinde daha gözde bir cazibe merkezi haline gelmesi amacıyla YOİKK eylem planları son derece önemli. Dolayısıyla eylem planları önerilerin bizzat özel sektör alınması ve sahada pratikte yatırım ortamıyla ilgili yaşadıkları sıkıntılara doğrudan odaklanması yönünden özel bir öneme sahip. Doğrudan dış yatırım başta olmak üzere yatırımcılar açısından etkisinin olumlu olacağı değerlendirilen, cari açığı azaltan, döviz girdisi sağlayıcı, ihracatı kolaylaştırıcı hususları önceliklendirerek önerilerini göndermelerini talep ettik.”

Öne çıkanlar...

Toplantıda gelen öneriler için Yılmaz şunları söyledi:

Haberin Devamı

- “Verilerin kullanımı ve paylaşımı konusu, gerek yurt içi, gerek uluslararası alanda bu konularda düzenlemelere ihtiyaç var.

- Yatırımlarda finansmana erişim konusu en önemli başlıklardan biri olarak ifade edildi. Burada kalkınma bankacılığından yatırım proje bazlı desteklere Merkez Bankası’nın nasıl bir rolü olması gerektiğine varıncaya kadar tartışmalar yürütüldü.

- Bizde sanayiye tahsis edilen arazi Avrupa ülkelerinin oldukça altında. Verimsiz arazilerde, tarımsal üretimimize zarar vermeyecek su potansiyeli dikkate alınarak ve planlı bir şekilde sanayi alanlarımızın genişletilmesi gerektiği hususunda genel bir anlayış olduğunu ifade edebiliriz.

- EximBank’ın ve konut kredilerine desteğin artırılması, ilave tedbirlerle daha da güçlendirilmesi hususları.

- Yine Gümrük Birliği, Avrupa Birliği’nde son dönemlerde gerçekleşen düzenlemelere uyum konuları tartışıldı. Ve dış pazarlarda daha etkili bir pazarlama, uzak ülkeler stratejisi dahil olmak üzere gündem oldu.

- Gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi, yine özellikle uzmanlık gerektiren mallar konusunda işlemlerin kolaylaştırılması hususu önemli bir başlık.

- Özellikle yabancı çalıştırılması hususlarında da hangi kriterlerle hareket etmemiz gerektiği tartışıldı.

- Girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi.

- Yeşil dönüşümün hızlandırılması, emisyon ticareti sisteminin kurulması.

Haberin Devamı

- Dijital dönüşüm için 5G.”