Ekonomi Kale Kilit’in kurucusu hayata gözlerini yumdu

Kale Kilit’in kurucusu hayata gözlerini yumdu

17.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Tek torna tezgahı ile kurduğu Kale Kilit markasını dünyanın sayılı kilit markalarından biri yapan Kale Endüstri Holding ve 3S Kale Holding Onursal Başkanı Sadık Özgür önceki gün İstanbul’da vefat etti.

Kale Kilit’in kurucusu hayata gözlerini yumdu

Holding’den yapılan açıklamaya göre 89 yaşında yaşamını yitiren Sadık Özgür’ün cenazesi, bugün öğle namazını müteakip Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

Haberin Devamı

1930 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinin Bayırüstü Köyü’nde doğan Sadık Özgür, küçük yaşta anne ve babasını kaybetti. Babası öldüğünde dokuz yaşında olan Özgür, yaklaşık 5 sene köyün dana çobanlığını yaptı.

15 yaşından itibaren Divriği Demir Madenlerinde çıraklık kursuna devam ederek tornacılığı öğrendi. 1948 yılında İstanbul’a gelerek, Denizcilik Bankası’na ait Havuzlar Tersanesinde tornacı olarak çalışmaya başladı.

1953 yılında Tahtakale’de kendine ait ilk iş yeri olan küçük bir atölyede karyola borusu ve gaz ocağı üretmeye başladı. Ardından o yıl ilk kilit üretimini gerçekleştirdi. 1957’de Bahçelievler’de daha büyük bir atölyeye taşınarak üretime devam etti.

Divriği’yi unutmadı

Tüccarlık ile sanayiciliği birleştiren Özgür Avrupa’nın en büyük entegre kilit üretim tesislerinden birini Türkiye’ye kazandırdı ve Kale Kilit’i 100’ü aşkın ülkeye ihraç eder hale getirdi. Özgür, doğduğu yer olan Sivas’ın Divriği ilçesini de hiçbir zaman unutmadı ve yaptığı yatırımlarla kalkınmasına destek oldu.

Haberin Devamı

Holding’den yapılan açıklamada, “Türkiye’de sanayinin gelişimine öncülük eden; yaptığı ticari ve sosyal yatırımlarla, yarattığı değerlerle, sadece çalışanları ve yurttaşlarının değil, aldığı “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile devletinin de takdirini kazanarak bizlere yaşarken önemli miraslar bırakan Sadık Özgür’ü, her zaman saygı ve sevgiyle yad edeceğiz” denildi.