Ekonomi Kalem kalem emekli aylıkları! En düşük emekli aylığına ne kadar zam yansıyacak? İşte tüm detaylar...

Kalem kalem emekli aylıkları! En düşük emekli aylığına ne kadar zam yansıyacak? İşte tüm detaylar...

25.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Düşük aylıkların yükseltilmesi, kök aylıkların değiştirilmesiyle değil, Hazine tarafından tamamlama yöntemiyle yapılacak. İşte emekli aylıklarıyla ilgili merak edilen tüm soruların cevapları...

Kalem kalem emekli aylıkları En düşük emekli aylığına ne kadar zam yansıyacak İşte tüm detaylar...

Mithat Yurdakul / ANKARA - SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde aylık zammının yüzde 49.2’ye çıkarılarak, zamların memur emeklileriyle eşitlenmesinin ardından, en düşük aylık alanların durumu gündeme geldi. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen en düşük emekli aylığı tutarını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükselten düzenlemeyle; yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emekliler ve hak sahiplerine dosya bazında 7 bin 500 TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 10 bin TL’ye yükseltilecek. Düşük aylıkların yükseltilmesi, kök aylıkların değiştirilmesiyle değil, Hazine tarafından tamamlama yöntemiyle yapılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak yılbaşı zammı yüzde 49.25’e yükseltilirken, en düşük seviyede aylık alanların artışı ise yüzde 33 oranında gerçekleşmiş olacak.

Haberin Devamı

Kök aylığı 8 bin lira olan bir emeklinin aylığı, yüzde 49’luk zammın ardından 11 bin 920 lira olacak. 10 bin liralık kök aylığına zam alan emeklinin aylığı ise 14 bin 900 lirayı bulacak. Yeni oranlarla, kök aylığı 6 bin 500 lira olan bir emeklinin maaşı, 10 bin liranın üzerine çıkmış olacak. Kök aylığı 6 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları ise 10 bin TL’ye eşitlenecek.

Kalem kalem emekli aylıkları En düşük emekli aylığına ne kadar zam yansıyacak İşte tüm detaylar...

Onaya sunulacak

Düzenlemenin yasalaşmasının ardından, 7 bin 500 lira aylık alan emekliye 2 bin 500 lira, 8 bin lira aylık alan emekliye 2 bin lira fark ödemesi yapılacak. 6 bin 500 liranın altındaki kök aylıklar için temmuz ayındaki ara zamdan sonra 10 bin liranın üzerine zam gelmeye başlayacak.

Dul ve yetim maaşları hisse oranına göre yüzde 25, yüzde 50 ve 75 olarak ödeniyor. Hayatını kaybeden sigortalının eşine çocuk olmaması durumunda yüzde 75, çocuk olması durumunda yüzde 50 oranında ödeme yapılıyor. Çocuklar ise yetim maaşı olarak yüzde 25 hisse alıyor. Açıklanan zam oranları hisse oranında aylıklara yansıyacak.

Haberin Devamı

10 bin liralık emekli aylığı için yılbaşı itibarıyla 4 bin 900 TL zam yansırken, yüzde 75 ödeme alan hak sahibi için 3 bin 675, yüzde 50 hisse için 2 bin 450 liralık zam ödenecek. Yılda iki defa verilen bayram ikramiyeleri ise, iki dosya üzerinden aylık alınması halinde, en yüksek aylık alınan dosya üzerinden, tek ödeme şeklinde yapılacak.

Emekliler ile ilgili düzenlemeler, TBMM sürecinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zam farklarının yasa Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 1 hafta içinde ödenmesi planlanıyor.