Ekonomi Kamu ve özelde ‘kalite koçluğu’

Kamu ve özelde ‘kalite koçluğu’

24.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamu kurumları ve özel sektörün dış piyasada rekabet olanaklarının arttırılması, kalite bilincinin başta sanayi, turizm, eğitim, ulaştırma gibi sektörlerde yerleştirilmesi için Japonya merkezli Uluslararası Kalite Sertifikası “Kaizen”, Türkiye’de de yaygınlaştırılacak.

Kamu ve özelde ‘kalite koçluğu’

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yöneticisi Aytaç Muhittin Dinçer, 120 eğitmen ile kamu ve özel sektörde kurumların daha iyi yönetilmesi için kalite eğitimi verdiklerini belirterek, “Uluslararası geçerliliği olan bu sertifika sayesinde özel sektörümüz artan uluslararası rekabete uyum sağlarken, kamu kurumlarımızda da artacak hizmet kalitesiyle vatandaş memnuniyeti yükselecek” dedi.

Haberin Devamı

Japonca’da değişim anlamındaki “kai” ve daha iyi anlamındaki “zen” kelimelerinin birleşimi ile oluşan ve “daha iyiye değişim” sloganıyla tüm dünyada yönetim süreçlerinin kaliteleştirilmesini amaçlayan Kaizen sertifikasyonunun Türkiye’de de yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’de bu sertifikayı vermeye yetkili olan KalDer’in Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dinçer, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, “Kalite denildiğinde akla ilk gelen ürün kalitesi ya da hizmetin kalitesi, oysa yönetim kalitesinden daha önemli hiçbir şey yok. Yönetim kalitesi bütün süreçlerin iyileştiği ve nihayetinde çıktı olarak hizmetin ve ürünün de iyileştiği bir durumu ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Memnuniyet artar’

Sistemin hem toplumsal hem de bireysel faydaları olduğunu anlatan Dinçer, “Uluslararası geçerliliği olan bu sertifika sayesinde özel sektörümüz artan uluslararası rekabete uyum sağlarken, kamu kurumlarımızda da artacak hizmet kalitesiyle vatandaş memnuniyeti de yükselecek” değerlendirmesinde bulundu. Bütün vatandaşların eşit kalitede kamu hizmetlerine erişimiyle toplumsal eşitsizliklerin de azalacağına işaret eden Dinçer, özellikle verilecek eğitimlerle sanayi, turizm, ulaştırma ve eğitim sektörlerinde kalite yönetiminin arttırılacağını kaydetti. Dinçer, sertifikasyon süreçlerinde, alanında uzman eğitmenlerle çalışıldığını söyleyerek, “Şu an 120 eğitmenle kamu ve özelde kalite yönetimi geliştirilmesi için çalışıyoruz. Yönetim kalitesinin yükseltilmesiyle toplumsal düzeyde daha iyi bir yaşam kalitesi sağlanacaktır” dedi.