Ekonomi Kamyonu uçurdu otomobili gazladı

Kamyonu uçurdu otomobili gazladı

18.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tesla, uzun süredir üzerinde konuşulan elektrikli uzun yol kamyonunu tanıttı. Tek şarjla 800 kilometre gidebileceği belirtilen kamyonun seri üretimine, 2019’da başlanacağı belirtiliyor

Kamyonu uçurdu otomobili gazladı

Bir süre önce Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Elon Musk, elektrikli otomobil ve enerji depolama sistemleri üreticisi olan şirketi Tesla’nın geliştirdiği tamamen elektrikli uzun yol kamyonunu tanıttı.

Haberin Devamı

“Tesla Semi” adı verilen kamyonun versiyonlarını, Los Angeles’taki bir havalimanında kamuoyuna tanıtan Musk, elektrikli kamyon projesinin dünyadaki fosil yakıt kullanımını azaltmak adına büyük bir adım olduğunu savundu.

Şarj edildikten sonra 800 kilometre yol alabilen “Tesla Semi”nin, en büyük nakliye kamyonlarının taşıyabildğiği yük kapasitesini kaldırabilecek şekilde geliştirildiği belirtilirken, araç, arka tekerleklerinde bulunan 4 adet elektrik motoru sayesinde hareket ediyor.

Musk, dizel motorlu kamyonların, tek bir depoyla 1600 kilometre yol gidebildiğini belirtirken, depo dolum maliyetleri açısından, Tesla Semi’nin, dizel örneklerinden yüzde 20 daha düşük maliyette olduğunu belirtti.

Fiyatı henüz açıklanmayan kamyon, iki farklı versiyonla tanıtılırken, seri üretimine 2019 yılında başlanabileceği söyleniyor. Ancak uzmanlar, teslimatları sürekli gelişen yeni Tesla 3 modeli nedeniyle, bu tarihi gerçekçi bulmuyor.

Haberin Devamı

Tek kişilik

Kamyonu uçurdu otomobili gazladı

Tesla Semi’nin sürücü koltuğu, daha iyi görüş alanı için ortaya yerleştirilmiş. Direksiyonun sağında ve solunda birer adet dokunmatik ekran bulunurken, Elon Musk, aracın kullanımının çok kolay olduğunu, hatta kendisinin hiç kamyon kullanmadığı halde Tesla Semi’yi rahatlıkla kullanabileceğini belirtiyor.

Tek şarjla 800 km yol yapabileceği belirtilen kamyon, 30 dakikalık hızlı şarj ile de 600 km’ye yakın yol yapabileceği ifade ediliyor. Aracın boş iken 0’dan 100 km/s hıza 6 saniyeye yakın bir zamanda çıkabileceği de, yine iddialar arasında. Ancak kamyon yüklüyken bu süre, 20 saniyeye çıkıyor.

Tek rakibi BUGATTİ!

Musk, kamyonun Bugatti Chiron’a rakip olacağını iddia ederken, yürüyen aksamı 1 milyon kilometre yol gidebilecek. Yarı otonom teknolojiye sahip kamyon, böylelikle; önde bir “sürücülü kamyon” olması halinde, arkadakilerin de sürücüsüz ve otomatik olarak konvoya eşlik edebileceği belirtiliyor. Kamyonun ön camı ise, zırhlı ve kırılmayacak şekilde yapılmış.

Tam bir hız CANAVARI

Kamyon ile birlikte Tesla, yenilediği elektrikli spor otomobilini de tanıttı. 200 bin dolar civarında fiyatla satışa sunulacağı belirtilen yeni Tesla Roadster’ın, 0’dan 100 km/s hıza 1.9 saniyede ulaştığı, seri üretimi yapılan bugüne kadarki en hızlı araç olacağı vurgulandı. Yeni Tesla Roadster, bir kez tam olarak şarj edildikten sonra 1000 kilometre yol gidebilecek. Musk, bu aracın benzinli rakiplerinin sırtını yere getireceğını savunuyor.