Ekonomi Kanserde doğru bilinen yanlışlar

Kanserde doğru bilinen yanlışlar

17.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Canfeza Sezgin’in kitabı, kanserle ilgili doğru sanılan yanlışları açıklıyor. Bu yanlışlardan biri kanserin bulaşıcı sanılması!

Kanserde doğru bilinen yanlışlar

Prof. Dr. Canfeza Sezgin’in yazdığı “Kanserde Doğru Bilinen Yanlışlar” isimli kitapta kanserle ilgili yanıltıcı efsaneler ele alındı. Kanser hastalarının ve yakınlarının internette bilgi aradığını anlatan Sezgin, “Hastaların kafası, zakkum, Kütahya’nın ısırgan otu, Akhisar’ın andızotu, Küba’da kanserin çözümü, İsrail’de kimsenin kanser olmaması, kanserin ilaç firmalarının uydurması olduğu, köpekbalıklarının kanser olmadığı, kanserin basit bir vitamin eksikliği olduğu gibi çok sayıda ‘efsane’ ile karışmış durumda. Ve anladım ki insanların ihtiyacı çok net. O da bilimsel tamamlayıcı kanser tedavisi” dedi. Kitapta 103 tane doğru bilinen yanlış ve 28 gerçek iyileşme hikayesi anlatıldı.

Haberin Devamı

Yanıltıcı efsaneler!

- “Kanser, ilaç firmalarının uydurması”: Kanserin en ciddi sağlık sorunlarından biri olduğu belirtilirken, 2030 yılında dünyada ölümlerin birinci nedeni olacağı öngörülüyor. Sezgin’in kitabında, kanserin ilaç firmalarının uydurduğu bir hastalıktan ziyade, modern hayatın ve zararlı alışkanlıkların bileşiminden oluşan ‘salgın’ bir hastalık olduğu anlatılıyor.

- “Ailemde kimse kanser olmadı, bu yüzden kanser olmayacağım”: Kanser kişi ayırt etmez yani herkes kansere yakalanabilir.

- “Ailemde var diye ben de kanser mi olacağım”: Genetik araştırmalar bir aile üyesinde kanser teşhis edildiğinde, bazı kanserlere yakalanma riskinin arttığını ama bunun kesin olmadığını gösteriyor.

- “Kanser bulaşıcıdır”: En yaygın yanlışlardan biri. Kanser bulaşıcı değildir. Kansere yakalanan birine dokunarak, öperek, cinsel ilişkiye girerek ya da onunla bir odada bulunarak kansere yakalanmazsınız.

Haberin Devamı

- “Kanserin tedavisi bulundu ama endüstri saklıyor”: Yanlışlardan biri... Kanserin tedavisinin bulunduğunu varsayalım. Bugünün dünyasında bu bilginin saklanması mümkün mü? o Ya da dünyayı yönetecek kudrete sahip insanların kanserden ölmelerini ne ile açıklayabiliriz?

Kanserde doğru bilinen yanlışlar
Ve diğerleri...

Sezgin’in kitabında, “Küba’da kanser görülmüyor, İsrail’de kanser vakası yok, hastalar kanserden değil kemoterapiden ölüyor, kansere bıçak değerse yayılır, kanser hastası her yerde maske ile dolaşmalı. Yaşlı hasta kanser tedavisi alamaz, kanseri şifalı bitkiler ve bitkisel çaylarla tedavi ederim, bitkisel tedavinin hiçbir yan etkisi yoktur” gibi konularda da açıklayıcı bilgiler veriliyor. Kitapta “doğru bilinen yanlışlar” olarak tanımlanan “Sülük tedavisi ile kanser tedavi edilir”, “Mavi akrep zehiri ile kanser kesin tedavi edilir”, “Zakkum ekstresi yan etki olmadan kanseri tedavi eder”, “Biyorkarbonat veya soda ile kanser tedavisi yapılır”, “Anne sütü kanseri tedavi eder”, “Eşek sütü, kanser otu, kenevir yağı, dondurulmuş limon kabuğu kanseri tedavi eder”, “Ketojenik diyet tek başına kanseri tedavi eder”, “Kozmetik ürünlerin hepsi kanser yapar” gibi yanlış bilgiler de ele alınarak bilgiler veriliyor.

Haberin Devamı

Bunları yapın kanser uzaklaşsın

- Kapalı mekanlarda dumansız hava sahası yaratın.

- Sigara içmeyin, hiçbir tütün mamülünü kullanmayın.

- Beslenmeye dikkat edip ideal kilonuzu koruyun.

- Mevsiminde ve taze gıda tüketin.

- İşlenmiş gıdalar ile trans yağ içeren gıdalardan kaçının.

- Kepekli tahıllar, mercimek, sebze ve meyve yiyin.

- Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini tüketmeyin, kırmızı et tüketimini azaltın.

- Aşırı sıcak çay tüketmeyin.

- Basit şeker tüketimini kısıtlayın.

- Rafine tuz tüketmeyin, masadan tuzu kaldırın. Gerektiğinde kristal kaya tuzu kullanın.

- Alkol çeşidi ne olursa olsun tüketmeyin

- Her gün düzenli olarak yarım saatlik egzersiz yapın, masa başı çalışan kişiler ayrıca saat başı birkaç dakikalık gerinme-yürüme egzersizi yapmalı.

- Özelikle çocuklar başta olmak üzere saatlerce güneşte kalmaktan kaçının. Güneş koruyucusu kullanın. Uzun süre güneş altında uzanmayın.

- Evinizde dolaptan gelebilen yüksek radon gazı nedeni ile oluşan radyasyona maruz kalıp kalmadığınızı öğrenin. Eğer radon gazı seviyesi yüksekse düşürmek için harekete geçin.

Haberin Devamı

- Emziren annelerde kanser oluşma riski azalır. Bebeğiniz varsa emzirmekten kaçınmayın.

- Hormon yerine koyma tedavisi bazı kanser türlerinin oluşma riskini artırır. Bunu kısa sürelerle sınırlandırılmalı.

- Çocukların aşılama programlarını düzenli takip edin.

- Ulusal kanser tarama programlarına katılın.