Ekonomi Karbon dolandırıcılarına dikkat! Kesin hesaplanmalı

Karbon dolandırıcılarına dikkat! Kesin hesaplanmalı

06.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

2050’de karbon-nötr olma hedefindeki Avrupa Birliği (AB) tarafından geliştirilen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile ilgili olarak Türkiye’de de çalışmalar sürüyor.

Karbon dolandırıcılarına dikkat Kesin hesaplanmalı

İhracatçılar üzerindeki yıllık maliyetin 1.8 milyareuro’yu aşacağı öngörülürken vergilendirmenin ise 2026’da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu kapsamda ihracatçıları sürece hazırlamak isteyen Bandırma Ticaret Borsası tarafından ‘Karbon Emisyonlu Döneme Hazırlık’ semineri düzenlendi. Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan ev sahipliğindeki seminerde Carbon-Cost-Consulting Kurucusu ve CEO’su Mehmet Ali Öztopçu, Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman ve KMD Karbon Mali Danışmanlık Kurucu Ortağı İlkay Yücebilgiç konuşmacı olarak yer aldı.

Haberin Devamı

Kesin hesaplanmalı

Seminerde konuşan Mehmet Ali Öztopçu, “Maalesef piyasada SKDM’nin gereksinimlerini karşılayamayan ölçümler sunan şirketler mantar gibi türüyor. İhracatçıların ortalama değerlerle değil de en doğru ve en kesin yöntem olan birincil bilgi ile ürün bazında hesaplamalarını yapmaları gerekiyor” dedi.

Şirketlerin ihracatlarını sürdürebilmeleri için karbon emisyonlarını düşürmek zorunda olduğunu kaydeden İlkay Yücebilgiç de, “Şirketler bu sayede rekabette öne çıkabilecek. Maliyetlerini düşürecekleri gibi çevreyle daha da uyumlu hale gelecekler” diye konuştu.

Karbon salımının enerji tasarrufuyla azaltılabileceğinin altını çizen Osman Kocaman ise, “Bu aynı zamanda insanların bol ve ucuz balık yemesi anlamına gelir” dedi.